Προκλητικός Τσαβούσογλου: Έκανε το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» σε Αρμένιους για τη Γενοκτονία
Προκαλεί τους Αρμένιους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου 107 χρόνια μετά τη Γενοκτονία
Σε μια χειρονομία που επιβεβαιώνει ότι οι προκλήσεις είναι πάγια πρακτική των Τούρκων προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια ημέρα πριν την θλιβερή επέτειο των 107 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Όπως φαίνεται σε βίντεο ο Τσαβούσογλου δεν δίστασε να κάνει το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» σε Αρμένιους που διαδήλωναν το Σάββατο στην Ουρουγουάη όπου βρισκόταν ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Ο Τσαβούσογλου, μάλιστα, φαίνεται να χαμογελάει ειρωνικά έχοντας πλήρη επίγνωση του τι κίνηση κάνει και σε ποιους απευθύνεται με κάποια άτομα που βρίσκονταν κοντά στο αυτοκίνητό του – πιθανότατα Τούρκοι – να τον χειροκροτούν με χαρά για την πρόκλησή του αυτή.
24 Απριλίου: «Μαύρη» ημέρα για τους Αρμένιους
Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές σημειώθηκε την τριετία 1915-1918 και υπήρξε ο προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι Αρμένιοι, ένας πανάρχαιος χριστιανικός λαός της Εγγύς Ανατολής, μοιράζονταν μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην τσαρική Ρωσία ζούσαν κάτω από ένα σχετικά ανεκτικό καθεστώς (αν και δεν έλειπαν μαζικοί εκρωσισμοί), αλλά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία υφίσταντο παντός είδους διωγμούς, όπως και οι άλλοι χριστιανικοί λαοί της αυτοκρατορίας (Έλληνες, Ασσύριοι κλπ).
Με την ανάδυση των εθνικισμών, ο Σουλτάνος τούς υποπτευόταν για αποσχιστικές τάσεις, ενώ και οι Ρώσοι, που εποφθαλμιούσαν εδάφη του «μεγάλου ασθενούς», υπέθαλπαν τις όποιες φιλοδοξίες τους. Έτσι, ο Αβδούλ Χαμίτ Β' δεν δίστασε να προβεί σε άγριους διωγμούς εναντίον των Αρμενίων της επικράτειάς του, με αποκορύφωμα τις σφαγές στο Σασούν (1894), τις μαζικές εκτελέσεις της διετίας 1895-1896, που στοίχισαν τη ζωή σε 300.000 Αρμενίους.
Η επικράτηση των Νεοτούρκων τον Ιούλιο του 1908, παρά τις αρχικές ελπίδες που γέννησε, δεν άλλαξε την κατάσταση για τους χριστιανούς της αυτοκρατορίας. Αντί για τον σεβασμό των συνθηκών και την πραγμάτωση των μεταρρυθμίσεων, όπως είχε υποσχεθεί, το νέο καθεστώς προέβη σε νέους διωγμούς των Αρμενίων τον Απρίλιο του 1909 στα Άδανα και την ευρύτερη περιοχή της Κιλικίας.
Η συστηματική, όμως, εξόντωση των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο σουλτάνος και ο τσάρος βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα. Το σχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, Ταλαάτ Πασά, μπήκε σε εφαρμογή στις 24 Απριλίου του 1915, με τη σύλληψη 250 επιφανών Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι εκτελέστηκαν το ίδιο βράδυ. Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και τιμάται κάθε χρόνο από την Αρμενική διασπορά.
Αμέσως μετά άρχισαν ομαδικές σφαγές του αρμενικού λαού στην Ανατολική Μικρά Ασία. Χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα του Ταλαάτ στις 28 Απριλίου 1915 προς τους νομάρχες των περιοχών αυτών: «Αποφασίσθηκε να τεθεί τέρμα στο ζήτημα των Αρμενίων με εκτόπισίν τους στις ερήμους και την εξόντωση αυτού του ξενικού στοιχείου». Έως το 1918 πάνω από ενάμισυ εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους ή αναγκάστηκαν να εκπατριστούν.
Η γενοκτονία του 1915 παρέμεινε ατιμώρητη από τη διεθνή κοινότητα, παρότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων, βρισκόταν στους ηττημένους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ τη χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για να δικαιολογήσει το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. «Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;» διερωτήθηκε το 1939.
Μητσοτάκης: Μελανή σελίδα του παρελθόντος
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την επέτειο για την Γενοκτονία των Αρμενίων έκανε μια ανάρτηση στο twitter επισημαίνοντας ότι «η ανάμνηση μελανών σελίδων του παρελθόντος είναι οδηγός για την αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον».
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:
«107 χρόνια από την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων και της συστηματικής εξόντωσης 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων.
Η ανάμνηση μελανών σελίδων του παρελθόντος είναι οδηγός για την αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον. Πρωταρχικό μέλημά μας είναι ένα μέλλον ειρήνης και αμοιβαίου σεβασμού για όλους».
Σακελλαροπούλου: Χρέος όλων μας η εγρήγορση απέναντι στις διακρίσεις
Δήλωση για τα 107 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων εξέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας πως «η τραγωδία αυτή συνιστά μελανή σελίδα της ιστορίας και μας υπενθυμίζει πόσο σπουδαία είναι η προστασία της ζωής, η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εμπέδωση της διαφορετικότητας στην εθνικότητα, τη θρησκεία και την ταυτότητα».
Αναλυτικά το μήνυμα της ΠτΔ:
«Με συγκίνηση και σεβασμό τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας, που εξοντώθηκαν απάνθρωπα κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας πριν από 107 χρόνια. Η τραγωδία αυτή συνιστά μελανή σελίδα της ιστορίας και μας υπενθυμίζει πόσο σπουδαία είναι η προστασία της ζωής, η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εμπέδωση της διαφορετικότητας στην εθνικότητα, τη θρησκεία και την ταυτότητα. Η διαρκής εγρήγορση και αντίδραση απέναντι στις διακρίσεις, τη βία και το μίσος σε βάρος των συνανθρώπων μας είναι χρέος όλων μας και βασική συνθήκη της ειρηνικής συνύπαρξης εθνών και λαών».
Διαβάστε επίσης:
Η γενοκτονία των Αρμενίων: Ημέρα μνήμης και συγκίνησης