Γαλλία: Τα επόμενα βήματα Μακρόν-Λεπέν - Ο κρίσιμος «τρίτος γύρος» των βουλευτικών του Ιουνίου
O Eμανουέλ Μακρόν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, με τη Μαρίν Λεπέν να συγκεντρώνει ωστόσο το υψηλότερο ποσοστό στην πολιτική της διαδρομή. Η επόμενη ημέρα κρύβει δυσκολίες και προκλήσεις και για τους δύο, ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, τον επονομαζόμενο και «τρίτο γύρο»
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε μία νέα πενταετή θητεία στην προεδρία της Γαλλίας, κερδίζοντας την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, η οποία ωστόσο εξασφάλισε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων της ακροδεξιάς μέχρι σήμερα. Ο Μακρόν κέρδισε με 58,55% έναντι 41,45%, με διαφορά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Με φόντο τον πύργο του Άιφελ, ο κεντρώος ηγέτης, ο πρώτος πρόεδρος εδώ και 20 χρόνια που επανεκλέγεται, είπε στους ενθουσιασμένους υποστηρικτές του οτι θα είναι «πρόεδρος ολων των Γάλλων».
Παρά την ήττα της, η Λεπέν, 53 ετών, είπε ότι το σημαντικό ποσοστό ψήφου που εξασφάλισε εξακολουθεί να είναι μια νίκη. Και ορκίστηκε οτι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τους Γάλλους. Eίναι η τρίτη φορά που απέτυχε να πείσει τους Γάλλους ψηφοφόρους να την εκλέξουν πρόεδρο, είδε όμως το ποσοστό της να εκτοξεύεται.
Το επικοινωνιακό «λίφτινγκ» της Λεπέν
Λείανε τις γραμμές του κόμματός της και απέρριψε την άρνηση του Ολοκαυτώματος και τους ακραίους ξενοφοβικούς εθνικιστές, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας της - άμβλυνε την εικόνα της με ιστορίες για το πόσο λατρεύει τις γάτες της και εμφανίστηκε στην τηλεόραση με καθησυχαστικά χαμόγελα και μια ντουλάπα με ρούχα σε...καταπραϋντικά ουδέτερα χρώματα.
Εγκατέλειψε ακόμη και την ιδέα για το Frexit - αν και πολλοί υποστήριξαν ότι διατηρεί την πρόθεση να δημιουργήσει μια «συμμαχία» ευρωπαϊκών εθνών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα υποσκάψουν την ΕΕ- εγκατέλειψε την υποστήριξη για τη θανατική ποινή και εγκατέλειψε την ιδέα της απαγόρευσης του δικαιώματος διπλής ιθαγένειας, παραμένοντας σταθερά κατά της μετανάστευσης.
Όμως, παρά το γεγονός ότι κατήγγειλε επανειλημμένα την υποτιθέμενη «αλαζονεία» και την «περιφρόνηση» του αντιπάλου της Εμανουέλ Μακρόν για τον γαλλικό λαό , το πρόγραμμά της δεν απασχόλησε αρκετούς ψηφοφόρους για να της δώσουν τα κλειδιά για το παλάτι των Ηλυσίων.
Το βράδυ της Κυριακής (24/4), η Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της ενώ ισχυρίστηκε ότι το ποσοστό 42% που συγκέντρωσε, αντιπροσωπεύει «μια νίκη από μόνη της» και είπε ότι θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα εναντίον του Μακρόν.
«Εκατομμύρια συμπατριώτες μας επέλεξαν εμάς και την αλλαγή. Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ και η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον γαλλικό λαό είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Αυτή η ήττα είναι από μόνη της μια μορφή ελπίδας», είπε στους υποστηρικτές της.
Προειδοποιώντας ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι «το ίδιο βάναυσα όσο τα τελευταία πέντε χρόνια», δεσμεύτηκε: «Θα παραμείνω δεσμευμένη στη Γαλλία και τους Γάλλους. Δεν τελείωσε. Σε λίγες εβδομάδες έχουμε βουλευτικές εκλογές».
Η ομιλία της, η οποία δεν περιελάμβανε τα παραδοσιακά συγχαρητήρια στον νικητή, ολοκληρώθηκε με τη Μασσαλιώτιδα. Η υπόσχεση της Λεπέν να συνεχίσει τον αγώνα και «να μην εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλλία» θέτει σε αμφιβολία τη δέσμευσή της να εγκαταλείψει τις προεδρικές φιλοδοξίες της. Είχε πει ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα αν χάσει, αλλά η ομιλία της άφησε ανοιχτή την πόρτα σε νέα προσπάθεια να ηγηθεί της Γαλλίας.
Η επόμενη ημέρα
Στα 53 της χρόνια, είναι ακόμα νέα με γαλλικούς πολιτικούς όρους, αν και ο Μακρόν, 44 ετών, και η ομάδα του έχουν μειώσει τον μέσο όρο ηλικίας κατά μερικές δεκαετίες. Έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει εντελώς την πολιτική για να περάσει περισσότερο χρόνο με τις γάτες της.
«Έχω γίνει εκτροφέας γατών. Είναι πάθος. Μπορεί κανείς να κάνει πολιτική ενώ έχει ένα επάγγελμα ή να μετατρέπει το πάθος σε επάγγελμα», είπε πέρυσι στο ραδιόφωνο RTL. Τον περασμένο μήνα, είπε στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal du Dimanche: «A priori δεν θα είμαι ξανά [πρόεδρος]. Αλλά θα συνεχίσω να κάνω αυτό που έκανα χρόνια, θα υπερασπίζομαι τους Γάλλους. Δεν ξέρω σε ποιον ρόλο, αλλά σε έναν που θα είμαι πιο αποτελεσματικός».
Η Λεπέν ανέλαβε το Εθνικό Μέτωπο του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν το 2011 και άρχισε να καθαρίζει την εικόνα του. Ο Λε Πεν είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γαλλία το 2002, όταν κέρδισε απροσδόκητα μια θέση στον δεύτερο γύρο του προεδρικών εκλογών με μόλις 16,9% των ψήφων.
Η Μαρίν Λεπέν σημείωσε 17,9% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, στις οποίες ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ αντιμετώπισε τον Νικολά Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο. Ο Σαρκοζί κέρδισε. Το 2017, η Λεπέν κέρδισε 21,3% στον πρώτο γύρο και αντιμετώπισε τον Μακρόν στον δεύτερο. Ο Μακρόν κέρδισε και η Λεπέν άλλαξε το όνομα του κόμματος σε Εθνικό Συναγερμό (RN).
Αυτή τη φορά, η Λεπέν αύξησε το ποσοστό της στον πρώτο γύρο στο 23,25%. Ωστόσο, η ακροδεξιά ψήφος μοιράστηκε μεταξύ της ίδιας και του Eρίκ Ζεμούρ, ο οποίος σημείωσε 7,1%, γεγονός που σημαίνει οτι το ποσοστό της της θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο.
Η ίδια παρέδωσε τα ηνία του κόμματός της στον ανερχόμενο πολιτικό αστέρα Τζόρνταν Μπαρντέλα, έναν 26χρονο γιο Ιταλών μεταναστών που μεγάλωσε σε ένα προάστιο του Παρισιού. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι νεαροί που περιμένουν στα φτερά, συμπεριλαμβανομένης της ανιψιάς της Mαριόν Μαρεσάλ, η οποία εγκατέλειψε την οικογενειακή παράδοση για να υποστηρίξει τον Zεμούρ στον πρώτο γύρο.
«Ακόμη και αν η Μαρίν Λεπέν δεν είναι εξαιρετική στην εκστρατεία, είναι πολύ καλή στην οργάνωση του κόμματος. Η δύναμή της είναι οτι μπορει να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο. Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό θα καταρρεύσει χωρίς αυτήν».
Οι υποσχέσεις του Μακρόν
Ο φιλοευρωπαίος Μακρόν υποσχέθηκε να ενώσει τη διαιρεμένη Γαλλία αφού κέρδισε μια δεύτερη θητεία ως Γάλλος πρόεδρος σε μια αποφασιστική νίκη ενάντια στην αντίπαλό του Έγινε έτσι ο πρώτος Γάλλος ηγέτης που κέρδισε επανεκλογή εδώ και 20 χρόνια, σημειώνοντας σαφές περιθώριο 57% προς 43%, με σχεδόν το 95% των ψήφων καταμετρημένο το βράδυ της Κυριακής.
Απευθυνόμενος στους οπαδούς του υποσχέθηκε να απαντήσει «αποτελεσματικά» στην «οργή και τη διαφωνία» των ψηφοφόρων που επέλεξαν την ακροδεξιά. «Γνωρίζω ότι πολλοί Γάλλοι με ψήφισαν, όχι για να στηρίξουν τις ιδέες μου, αλλά για να σταματήσουν τις ιδέες της ακροδεξιάς», είπε και κάλεσε τους υποστηρικτές να είναι «ευγενικοί και με σεβασμό» προς τους άλλους, επειδή η χώρα δοκιμάστηκε από «αμφιβολία και διχασμό».
Και πρόσθεσε: «Δεν είμαι πλέον υποψήφιος ενός στρατοπέδου, αλλά ο πρόεδρος όλων μας». Ο Μακρόν κέρδισε τη Λεπέν με μικρότερη διαφορά από το 66% που είχε συγκεντρώσει το 2017. Η συμμετοχή ήταν επίσης χαμηλότερη από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, με την αποχή να εκτιμάται σε ρεκόρ 28%. Η νίκη του χαιρετίστηκε αμέσως από τους ηγέτες της ΕΕ μετά από μια εκστρατεία που ο Γάλλος πρόεδρος είχε περιγράψει τις τελευταίες ημέρες της ως «μάχη για την Ευρώπη» ενάντια στην ευρωσκεπτικίστρια Λεπέν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έγραψε στο Twitter: «Μπράβο Εμανουέλ. Σε αυτή την ταραγμένη περίοδο, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία πλήρως αφοσιωμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Είμαι χαρούμενη που μπορώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας». Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της Ευρώπης». Το πρώτο ταξίδι του Μακρόν στο εξωτερικό ως πρόεδρος αναμένεται να είναι στο Βερολίνο για να δει τον Σολτς.
Οι διαδηλώσεις
Εκατοντάδες διαδηλωτές από ακροαριστερές ομάδες βγήκαν στους δρόμους σε ορισμένες γαλλικές πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για την επανεκλογή του Μακρόν και το ποσοστό της Λεπέν. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκεντρώσεις στο Παρίσι, τη Λυών και τη δυτική πόλη Ρεν.
Στο κέντρο του Παρισιού λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου, σκοτώνοντας δύο άτομα που ήταν μέσα, σύμφωνα με τοπικές αναφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα κινούνταν ενάντια στο ρεύμα κυκλοφορίας στο Pont Neuf όταν έσπευσε προς τους αστυνομικούς. Έχει ξεκινήσει έρευνα για «απόπειρα εκούσιας ανθρωποκτονίας», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο. Δεν είναι γνωστό αν το περιστατικό συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Πρόεδρος των πλουσίων»
Κατά τη διάρκεια της ξέφρενης προεκλογικής εκστρατείας των δύο τελευταίων εβδομάδων, ο Μακρόν επισκέφθηκε τις πλατείες των πόλεων σε όλη τη Γαλλία για να αποτινάξει από πάνω του την ετικέτα του απόμακρου «προέδρου των πλουσίων».
Είχε υποσχεθεί να αφιερώσει τα επόμενα πέντε χρόνια στην αποκατάσταση της πλήρους απασχόλησης , υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές του, όπως η χαλάρωση της γαλλικής εργατικής νομοθεσίας, είχαν ήδη καταφέρει να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ότι θα έδινε οριστικό τέλος στις δεκαετίες μαζικής ανεργίας της χώρας.
Όμως, παρόλο που ο Μακρόν υποσχέθηκε το δικό του νέο πακέτο νόμων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και άλλαξε το χρονοδιάγραμμά του για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, τελικά εστίασε πολύ λιγότερο στο δικό του μανιφέστο τις τελευταίες ημέρες και περισσότερο στο να σταματήσει αυτό που αποκάλεσε. το «αδιανόητο»: το να αναλάβει δηλαδή η ακροδεξιά εθνικίστρια, ευρωσκεπτικίστρια Λεπέν το τιμόνι στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, μια πυρηνική δύναμη.
Ο Μακρόν θα χρησιμοποιήσει τη νίκη του για να ενισχύσει το αμυντικό έργο της ΕΕ,μία στενότερη συνεργασία για τη μετανάστευση και ισχυρότερη νομοθεσία για να αντιμετωπίσει το βάρος τεχνολογικών γιγάντων όπως η Google. Η Γαλλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ο Μακρόν αποκάλεσε την επιλογή μεταξύ του ίδιου κα της Λεπέν ως «δημοψήφισμα για την Ευρώπη, την οικολογία και τον κοσμικό χαρακτήρα» και είπε ότι οι απαιτήσεις της αντιπάλου του για αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ θα είχαν οδηγήσει στην έξοδο της Γαλλίας από το μπλοκ.
Την αποκάλεσε «σκεπτικίστρια για το κλίμα» και είπε ότι το σχέδιό της να απαγορεύσει τη μουσουλμανική μαντίλα από όλους τους δημόσιους χώρους, θα παραβίαζε το γαλλικό σύνταγμα και τις θρησκευτικές ελευθερίες και θα πυροδοτούσε «εμφύλιο πόλεμο».
Oι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου
Ο Μακρόν έκλινε προς τα αριστερά τις τελευταίες ημέρες για να προσπαθήσει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του Ζαν Λικ Μελανσόν, υποσχόμενος να επιταχύνει τα μέτρα κατά της κλιματικής καταστροφής και να επεκτείνει την περιβαλλοντική πολιτική. Το πρώτο του μέλημα είναι να διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα αφοσιωθεί ειδικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Το επίκεντρο στρέφεται τώρα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όπου ο Μακρόν θα επιδιώξει να αποκτήσει την πλειοψηφία για το κόμμα του, επεκτείνοντας πιθανώς τις συμμαχίες με τη δεξιά. Είχε υποσχεθεί ένα «μεγάλο νέο πολιτικό κίνημα» και θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την αλλαγή της επωνυμίας του κόμματός του, La République En Marche. Τόσο η Λεπέν όσο και ο Μελανσόν επιδιώκουν να αυξήσουν τον αριθμό των βουλευτών που έχουν τα κόμματά τους.
Ως πρώτο του βήμα, ο Μακρόν υποσχέθηκε να εισαγάγει ένα νέο πακέτο μέτρων για να αμβλύνει την πίεση της κρίσης του κόστους ζωής πριν από το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων ανώτατων ορίων στις τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας.
Διαβάστε επίσης:
Εμανουέλ Μακρόν: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα - Οι 5 μεγάλες προκλήσεις της νέας του θητείας
Ο Μπάιντεν συγχαίρει τον Μακρόν - Αναφέρει πως θα συνεργαστούν για να «υπερασπίσουν τη δημοκρατία»