Σανγκάη: Εικόνες ντροπής στα αυτοσχέδια κέντρα καραντίνας - «Σώστε τη γιαγιά μου»
Η Σανγκάη μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα του αυστηρού lockdown, αλλά οι αρχές λένε ότι μόνο το 38% των κατοίκων άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένο και απαιτούνται μέτρα.
Ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου αφήνει πίσω τον κορονοϊό, το μεγάλο ξέσπασμα της πανδημίας στη Σανγκάη ανάγκασε τις αρχές της πόλης να λάβουν ακραία μέτρα, όμως ένα βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Sky News δείχνει ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα έκτακτης ανάγκης απέχουν πολύ από το να είναι ιδανικές.
Τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, κλήθηκαν να τεθούν σε καραντίνα σε αυτοσχέδια νοσοκομεία. Μέσα στο χάος που εξακολουθεί να επικρατεί στην πόλη, οι κάτοικοι παρακαλούν τις αρχές να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για τους ηλικιωμένους συγγενείς τους που στάλθηκαν σε αυτοσχέδια κέντρα καραντίνας για την Covid-19.
Βίντεο που στάλθηκαν στο Sky News δείχνουν ηλικιωμένους που στεγάζονται στην καντίνα ενός παλιού σχολείου. Κοιμούνται σε υπνόσακους πάνω από ξαπλώστρες σε ένα κοινόχρηστο δωμάτιο, ενώ στο χώρο δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις ντους.
Ο άνδρας που έστειλε βίντεο στο Sky News θέλησε να παραμείνει ανώνυμος
«Υπάρχουν περίπου 160 με 180 ξαπλώστρες σε αυτόν τον όροφο», είπε ο άνδρας που μοιράστηκε τα βίντεο με το Sky News. Βρίσκεται στο ίδιο κέντρο καραντίνας και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του γιατί η αστυνομία έχει απειλήσει με τιμωρία όποιον μεταδίδει τέτοιες πληροφορίες.
«Μια ξαπλώστρα είναι ακατάλληλη για τον ύπνο ενός ηλικιωμένου, σωστά; «Στη συνέχεια, τους παίρνουν από το σπίτι μετά τις 22.30, τις 23.00 ή ακόμα και τα μεσάνυχτα. Μετά, δεν υπάρχει καλή ιατρική υποστήριξη ή κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς.
«Αυτό δείχνει ότι δεν σχεδίασαν καλά. Δεν είναι καλό για την [υγεία] των ηλικιωμένων». Στο Weibo, έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες δημοσίευσαν επίσης μηνύματα εκλιπαρώντας για βοήθεια.
«Σας παρακαλώ, σώστε την 90χρονη γιαγιά μου! Στη 01:00 χθες το βράδυ, στάλθηκε σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο αφού βρέθηκε θετική. Έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, στεντ, δυσκολεύεται να κινηθεί και δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της. Το αυτοσχέδιο νοσοκομείο δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά της»
Άλλοι είπαν ότι οι συγγενείς τους είχαν πεθάνει μετά από καθυστερήσεις στη θεραπεία σε νοσοκομεία και κέντρα καραντίνας, αν και το Sky News δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις ιστορίες τους.
Ο άνδρας που μοιράστηκε τα βίντεο με το Sky News είπε: «Έχω δύο αιτήματα: Πρώτον, άτομα ηλικίας 90 ετών και άνω και εκείνοι με βασικές ασθένειες που μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλοι και που δεν έχουν αρκετά φάρμακα για να πάρουν, να πάνε κάπου. Επειδή εδώ, οι εργαζόμενοι είπαν ότι δεν υπάρχει ιατρική υποστήριξη για αυτούς και ότι δεν θα μας δώσουν φάρμακα»
«Δεύτερον, ελπίζω ότι οι συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων που μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους μπορούν να βελτιωθούν, για παράδειγμα, να αλλάξουν τις ξαπλώστρες σε σωστά κρεβάτια, ξύλινα ή ατσάλινα».
Απομονώνουν με φράχτες κατοικίες με κρούσματα
Το μεγαλύτερο μέρος της Σαγκάης συνεχίζει να παραμένει σε πολύ αυστηρό lockdown, με τους κατοίκους να απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αίσθηση την ίδια ώρα προκαλεί το γεγονός οτι τοποθετήθηκαν φράχτες σε συγκροτήματα διαμερισμάτων στα οποία καταγράφηκε τουλάχιστον ένα θετικό κρούσμα κορονοϊού οπότε, λόγω του lockdown οι ένοικοι δεν μπορούν ούτε να φύγουν από το σπίτι τους.
Σε μία εξέλιξη που προκάλεσε νέο κύκλο οργής στα social media, εργάτες με τις ειδικές λευκές προστατευτικές στολές σφραγίζουν εισόδους συγκροτημάτων με κατοικίες ή ακόμα και δρόμους με φράχτες ύψους δύο μέτρων.
Κίνα: Στους 138 αυξήθηκαν οι νεκροί
Ο απολογισμός των θυμάτων του τρέχοντος ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Σαγκάη έφθασε σήμερα τους 138 νεκρούς παρά το lockdown, καθώς οι αρχές στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα ανακοίνωσαν 51 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμό άνευ προηγουμένου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Εξάλλου ανέφεραν πως το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 19.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού (επακριβώς 19.455, τα 2.472 με συμπτώματα και τα 16.983 ασυμπτωματικά). Σε όλη την Κίνα, ανακοινώθηκε πως επαληθεύτηκαν 2.666 κρούσματα, εξ αυτών 14 στο Πεκίνο. Στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται 29.178 ασθενείς με την COVID-19, σύμφωνα με τους αριθμούς της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, όπως ονομάζεται στην Κίνα το υπουργείο Υγείας.
Η γιγαντιαία ασιατική χώρα, αντιμέτωπη τις τελευταίες εβδομάδες με τη χειρότερη έξαρση της επιδημίας από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης πριν από δύο χρόνια και πλέον, έχει θέσει υπό αυστηρό περιορισμό από τις αρχές Απριλίου σχεδόν το σύνολο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της οικονομικής πρωτεύουσάς της, της Σαγκάης, εστίας της μόλυνσης. Από τις αρχές Μαρτίου, στο μεγαλύτερο κινεζικό αστικό κέντρο έχουν επιβεβαιωθεί κάπου μισό εκατομμύριο μολύνσεις.
Από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε αρχικά στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει –τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα– να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων λίγο κάτω από τους 5.000 νεκρούς (επακριβώς στους 4.776) και τον αριθμό των μολύνσεων γύρω στις 200.000 συνολικά. Οι αριθμοί αυτοί, θεαματικά κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται γενικά πολύ υποτιμημένοι.
Τα κρούσματα του κορωνοϊού παρουσιάζουν πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες, με 18.495 κρούσματα να αναφέρθηκαν στις 21 Απριλίου, μια μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.