Γαλλία: Η δεύτερη ευκαιρία του Μακρόν και οι επόμενοι κρίσιμοι «σταθμοί» μέχρι τις βουλευτικές

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μία δεύτερη ευκαιρία να δείξει στους Γάλλους ότι το όραμά του μπορεί να λειτουργήσει. Η πενταετία του ωστόσο προδιαγράφεται κάθε άλλο παρά εύκολη
Ο Μακρόν επανεξελέγη αλλά αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις
6'

Ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε άλλη μια ευκαιρία στο να πείσει το γαλλικό κοινό ότι το φιλοεπιχειρηματικό, φιλοευρωπαϊκό όραμά του μπορεί να λειτουργήσει, έχοντας κερδίσει την εθνικίστρια αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν στις εκλογές της Κυριακής.

Ενώ οι ψηφοφόροι συσπειρώθηκαν για να δώσουν στον 44χρονο κεντρώο πρόεδρο μια δεύτερη θητεία, πολλοί τον υποστήριξαν για να μείνει η Λεπέν εκτός και όχι λόγω του ενθουσιασμού τους για το έργο του. Το περιθώριο νίκης του 58,5% έναντι 41,5% της Λεπέν ήταν μόλις περισσότερο από το μισό από αυτό που είχε εξασφαλίσει το 2017.

Αρχίζει ήδη η προεκλογική περίοδος εν όψει των βουλευτικών του ΙουνίουΑ.Ρ

«Πολλοί από τους συμπατριώτες μας με ψήφισαν σήμερα, όχι για να υποστηρίξω τις ιδέες που εκπροσωπώ, αλλά για να σταθώ εμπόδιο σε εκείνες της ακροδεξιάς», είπε ο Μακρόν στη συγκέντρωση νίκης με φόντο τον Πύργο του Άιφελ.

Ο Μακρόν ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος μια επανάσταση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αλλά μετά από μια αναταραχή τον πρώτο χρόνο της θητείας του, η μεταρρυθμιστική του προσπάθεια επιβραδύνθηκε από διαμαρτυρίες και ανακόπηκε λόγω της πανδημίας. H δυσαρέσκεια στη χώρα ήταν μεγαλύτερη στο τέλος της θητείας του από ό,τι στην αρχή.

«Ο θυμός και η διαφωνία πρέπει να βρούν απάντηση»

«Αυτή η νέα πενταετής θητεία δεν πρέπει να είναι συνέχεια της προηγούμενης», είπε ο Μακρόν που παραμένει για πολλούς διχαστική φιγούρα. Περίπου οι μισοί Γάλλοι ενέκριναν τον χειρισμό του στην οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις προσπάθειές του να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ποσοστό αποδοχής του ήταν στο 51% τον Μάρτιο. Πολλοί Γάλλοι ωστόσο, τον θεωρούν αλαζόνα και πιστεύουν οτι απέχει απο τα καθημερινά προβλήματα των Γάλλων.

«Ο θυμός και η διαφωνία πρέπει επίσης να βρουν απάντηση και αυτό θα είναι δική μου ευθύνη», είπε. «Κανείς δεν θα μείνει πίσω» τόνισε. Η πρόκληση για το Μακρόν θα είναι να θεραπεύσει τα ρήγματα στη χώρα και να συγκεντρώσει στήριξη για τα σχέδιά του να κάνει τη χώρα πιο ανταγωνιστική, αναθεωρώντας κοινωνικές πολιτικές όπως οι συντάξεις και βελτιώνοντας τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της χώρας.

To ζεύγος Μακρόν ψηφίζειΑ.Ρ

Η Τράπεζα της Γαλλίας εκτιμά ότι το δυναμικό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας είναι χαμηλότερο τώρα από ό,τι ήταν ποτέ υπό τον πολυσυζητημένο προκάτοχο του Μακρόν, Φρανσουά Ολάντ.

Οι ηγέτες Γερμανίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας έκαναν το ασυνήθιστο βήμα να εμπλακούν στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας καλώντας τους Γάλλους ψηφοφόρους να μην στηρίξουν Λεπέν σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύτηκε σε πολλές εφημερίδες στις 21 Απριλίου. Την περιέγραψαν ως την υποψήφια «που τάσσεται ανοιχτά με αυτούς που επιτίθενται στην ελευθερία και τη δημοκρατία μας».

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρώτος ξένος ηγέτης που μίλησε στον Μακρόν μετά τη νίκη του, είπε σε tweet ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη. «Είμαι χαρούμενος που θα συνεχίσουμε την καλή μας συνεργασία», είπε, προσθέτοντας ότι θα συναντηθούν από κοντά το συντομότερο δυνατό.

Οι επόμενοι «σταθμοί»

Η προσοχή στρέφεται ήδη στις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, όταν ο Μακρόν θα υπερασπιστεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται για να προωθήσει το πρόγραμμά του. Τα αποτελέσματα τοποθετούν τον πρόεδρο σε μια σχετικά ισχυρή θέση, αν και πιθανότατα θα χρειαστεί να σχηματίσει συμμαχίες με άλλα κόμματα. Η επόμενη μεγάλη «μάχη» θα δοθεί στις 19 Ιουνίου, όταν ο αρχηγός του κράτους θα επιζητήσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.

Στις 27 Απριλίου το Συνταγματικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα και θα ανακοινώσει το όνομα του νέου προέδρου. Σύμφωνα με το άρθρο 58 του Συντάγματος, είναι στην πραγματικότητα ο θεσμός της rue de Montpensier που είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της κανονικότητας των εκλογών και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ως εκ τούτου, όπως και στον πρώτο γύρο, το Συνταγματικό Συμβούλιο θα εξετάσει τα πρακτικά της καταμέτρησης των ψήφων, θα επαληθεύσει τα αποτελέσματα και θα εξετάσει τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες που του απευθύνονται για τον έλεγχο της εγκυρότητας του ψηφοδελτίου.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο έχει προθεσμία δέκα ημερών για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα, αλλά, στην πράξη, δεν χρειάζονται ποτέ περισσότερες από τέσσερις ημέρες για να το κάνει. Φέτος, η διακήρυξη θα γίνει την Τετάρτη 27 Απριλίου και θα γίνει από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Λοράν Φαμπιούς.

Η τελετή ορκωμοσίας

Αν η 27η Απριλίου είναι η ημερομηνία ανακήρυξης των αποτελεσμάτων, η 13η Μαΐου είναι αυτή της λήξης της τρέχουσας θητείας του Εμανουέλ Μακρόν. Η τελετή απονομής πρέπει να γίνει μεταξύ των δύο. Μόνο το Συνταγματικό Συμβούλιο θα ορίσει την ημερομηνία της ανάθεσης, που θα σημάνει και επίσημα την έναρξη της νέας θητείας.

Κανένας γραπτός κανόνας δεν διέπει τη διοργάνωση αυτής της πολύ επίσημης τελετής, αλλά λαμβάνει χώρα σύμφωνα με μια σταθερά ριζωμένη παράδοση. Πραγματοποιείται στο Salle des Fêtes του Μεγάρου των Ηλυσίων, όπου ο Eμανουέλ Μακρόν θα εισέλθει συνοδευόμενος από τους προέδρους των δύο Συνελεύσεων, Ρισάρ Φεράν (La République en Marche) για την Εθνοσυνέλευση και Ζεράρ Λασέρ (Les Républicains) για τη Γερουσία, καθώς και τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ.

Ο Μεγάλος Καγκελάριος της Λεγεώνας της Τιμής θα παρουσιάσει στη συνέχεια το κολάρο του Μεγάλου Μαγίστρου του Τάγματος στον εκλεγμένο Πρόεδρο. Ο τελευταίος θα λάβει τελικά στρατιωτικές τιμές από τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά και θα επανεξετάσει τα στρατεύματα.

Για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του Σαρλ ντε Γκωλ το 1965, πρόεδρος επανεκλέγεται με σύμμαχο πρωθυπουργό. Ωστόσο, ο Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε, μεταξύ των δύο γύρων, ότι θα παραιτηθεί. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρέωση ή βήμα που επιβάλλεται από το νόμο, αλλά σεβασμός σε μια «παράδοση», και ως εκ τούτου μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Διαβάστε επίσης:

Δρούγος στο Newsbomb.gr: «Η νίκη Μακρόν ενισχύει τον άξονα Αθήνας - Παρισιού»

Γαλλία: Τα επόμενα βήματα Μακρόν-Λεπέν - Ο κρίσιμος «τρίτος γύρος» των βουλευτικών του Ιουνίου