Twitter: Η Κομισιόν «τρίζει τα δόντια» στον Μασκ με το καλημέρα – Τι του ζήτησε
Προειδοποίηση για την μελλοντική χρήση του Twitter απηύθυνε η Κομισιόν στον Έλον Μασκ λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του mega deal για την απόκτηση του Twitter.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τρίτη 26/4 τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Έλον Μασκ ότι η πλατφόρμα του Twitter που θα αποκτήσει σύντομα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους νέους νόμους της Ευρώπης που περιορίζουν τη δύναμη της μεγάλης τεχνολογίας.
«Είτε πρόκειται για διαδικτυακή παρενόχληση, για πώληση προϊόντων απομιμήσεων... παιδική πορνογραφία ή εκκλήσεις για τρομοκρατικές ενέργειες... Το Twitter θα πρέπει να προσαρμοστεί στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μας που δεν υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Τι προστάζει η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τους τεχνολογικούς κολοσσούς
Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση για την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020. Η DSA, με λίγα λόγια, θα αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δημοσίευση παράνομου ή επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες τους.
Επιπλέον, εταιρείες όπως η Meta, η Google και το Twitter θα πρέπει να παρέχουν στους χρήστες και τους προγραμματιστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αλγορίθμους τους και θα πρέπει να υιοθετήσουν αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen, πρόκειται για “μια ιστορική συμφωνία, η οποία θα προστατεύσει τους χρήστες του διαδικτύου και όλες τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα δώσει πρακτική εφαρμογή στην αρχή ότι ό,τι είναι παράνομο εκτός σύνδεσης είναι επίσης παράνομο και στο διαδίκτυο”.
Αν και το τελικό κείμενο της DSA δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη περιγράψει λεπτομερώς ορισμένες υποχρεώσεις που θα περιλαμβάνει
Μεταξύ αυτών:
- Απαγόρευση της διαφήμισης με στόχο τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητα ενός ατόμου.
- Η δυνατότητα εύκολης ακύρωσης οποιασδήποτε συνδρομής.
- Οι μεγάλες πλατφόρμες, όπως το Facebook, θα πρέπει να παρουσιάζουν με διαφάνεια τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων τους.
- Οι υπηρεσίες φιλοξενίας και οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους αφαίρεσαν περιεχόμενο, δίνοντας στους θιγόμενους χρήστες τη δυνατότητα προσφυγής.
- Οι μεγάλες πλατφόρμες θα πρέπει να παρέχουν στους ερευνητές “περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των διαδικτυακών κινδύνων”.
- Οι διαδικτυακές αγορές θα διατηρούν πληροφορίες σχετικά με τους εμπόρους, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν κάθε πρόσωπο που πωλεί αγαθά/υπηρεσίες στο διαδίκτυο.
- Σε περίπτωση κρίσης – όπως αυτή στην Ουκρανία – οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να εφαρμόσουν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση πιθανής παραπληροφόρησης.
Τέλος, το κείμενο της DSA θα πρέπει να ελεγχθεί πριν εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το κείμενο θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (ενώ οι κανόνες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται 15 μήνες αργότερα)
Η πρώτη αντίδραση του Τζεφ Μπέζος
«Η κινεζική κυβέρνηση επωφελήθηκε από την εξαγορά;» ρωτά με νόημα ο Μπέζος μέσα από το Twiiter, καθώς οι μπαταριές των Tesla, της ναυαρχίδας του Μασκ, κατασκευάζονται στην Κίνα, όπως και πάρα πολλά εξαρτήματα που χρησιμοποιεί η εταιρεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Twitter έχει απαγορευτεί στην Κίνα, ωστόσο, ελλοχεύει τώρα ο κίνδυνος ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσπαθήσει να ασκήσει επιρροή για να εμποδίσει χρήστες από το εξωτερικό να επικρίνουν τα όσα συμβαίνουν στη χώρα.
«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα από αυτή την άποψη είναι η πολυπλοκότητα στην Κίνα για την Tesla, παρά η λογοκρισία στο Twitter», έγραψε ο Τζεφ Μπέζος στο Twitter. «Αλλά θα δούμε. Ο Μασκ είναι εξαιρετικά καλός στην πλοήγηση αυτού του είδους της πολυπλοκότητας», πρόσθεσε ο Μπέζος σε άλλο «τιτίβισμα».
Τέλος η ανωνυμία, χαλάρωση περιεχομένου και κρυπτονομίσματα
Σε μία είδηση που έσκασε σαν «βόμβα» στο χώρο της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων, ο κολοσσός του Twitter ανακοίνωσε χθες (25/4) ότι αποδέχεται την προσφορά ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον «ισχυρό άνδρα» της Tesla για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Αυτό σημαίνει ότι ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου που έχει μια τάση προς τη...θεατρικότητα και την υπερβολή αποκτά τη δικαιοδοσία να αναδιαμορφώσει και να κάνει λίφτινγκ σε ένα κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται από 200 και πλέον εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα. Πώς μπορεί ο Mασκ να ασκήσει αυτή τη δύναμη; Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για τη νέα εποχή στο Twitter που έχει ήδη κάνει ο ίδιος.
Χαλάρωση κανόνων περιεχομένου
Ο διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX περιγράφει τον εαυτό του ως «υπέρμαχο της ελευθερίας του λόγου» και έχει επικρίνει αυτό που θεωρεί ως υπερβολική μετριοπάθεια στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Αναφέρθηκε στις πεποιθήσεις του αυτές στην πρόταση εξαγοράς που έκανε, λέγοντας ότι «η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας».
Ο Μασκ υποστήριξε ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν πρέπει να αφαιρούν σχόλια που, αν και προσβλητικά, εξακολουθούν να είναι νόμιμα. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης σε ένα συνέδριο είπε, «Ακόμη και αν είναι γκρίζα περιοχή, αφήστε το tweet να υπάρχει»
Το Twitter απαγορεύει επί του παρόντος την παρενόχληση, την κακοποίηση και τις αναρτήσεις που καλούν σε σωματική βλάβη κάποιου. Η πλατφόρμα έχει κι άλλες προστατευτικές δικλείδες ασφαλείας, όπως λόγου χάρη η απαγόρευση παραπληροφόρησης που σχετίζεται με την COVID-19.
Οι ειδικοί που μελετούν τα κοινωνικά δίκτυα ανησυχούν για την εμμονή του Μασκ να χαλαρώσει τους κανόνες στο Twitter. Λένε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει βήμα σε ανθρώπους που παρενοχλούν, «τρολ» και άλλους που θα έκαναν κατάχρηση της πλατφόρμας για να στοχοποιήσουν ανθρώπους.
Ανησυχούν επίσης ότι η χαλάρωση των κανόνων στο Twitter θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την πλατφόρμα διαδίδοντας παραπληροφόρηση ή ξεκάθαρα ψέματα σχετικά με πολιτικά γεγονότα, κυβερνητικούς αξιωματούχους και θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Κουμπί επεξεργασίας ώστε οι χρήστες να αλλάζουν tweets
Μία από τις πιο απαιτούμενες αλλαγές προϊόντος μεταξύ των χρηστών του Twitter είναι ένα κουμπί επεξεργασίας (edit). Σε αντίθεση με το Facebook, το Instagram και άλλες εφαρμογές κοινωνικών μέσων, δεν είναι δυνατή η αλλαγή περιεχομένου στο Twitter μετά τη δημοσίευσή του.
Ο Μασκ είπε ότι υποστηρίζει να επιτρέπεται στους ανθρώπους να αλλάζουν τα tweets τους, μια πρόταση που έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση μεταξύ ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και άλλων χρηστών της πλατφόρμας.
Ο φόβος μεταξύ των ειδικών είναι ότι η προσθήκη ενός κουμπιού επεξεργασίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους χρήστες, οι οποίοι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν την κακοποίηση ή την παρενόχληση σαν να μην συνέβη ποτέ ή για να εξαπατήσουν και να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους.
Άλλοι, όμως, λένε ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα, ώστε τα tweets να μπορούν να αλλάζουν για να διορθωθούν τυπογραφικά λάθη, ενώ παρουσιάζουν επίσης ένα ιστορικό του τρόπου επεξεργασίας του tweet για τη διατήρηση του αρχικού περιεχομένου.
Αλγόριθμος ανοικτός στο κοινό
Ο Μασκ είπε ότι το λογισμικό που καθορίζει τι βλέπουν οι άνθρωποι και πόσο ευρέως διαδίδεται το περιεχόμενο στο Twitter θα πρέπει να ανοίξει. Υποστηρίζει την τοποθέτηση του αλγόριθμου του Twitter στο GitHub, μια τοποθεσία δημοφιλή στους προγραμματιστές για κοινή χρήση κώδικα υπολογιστή.
Ενώ ορισμένοι υποστηρικτές της μεγαλύτερης διαφάνειας στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς μεγαλύτερη διαφάνεια, άλλοι λένε ότι η αποκάλυψη του πυκνού και περίπλοκου αλγόριθμου του Twitter στο κοινό θα πετύχαινε πολύ λίγα.
Ένα κοινωνικό δίκτυο με το μέγεθος του Twitter επεξεργάζεται δισεκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου κάθε μέρα. Το πώς και γιατί τα tweets γίνονται viral, και πώς λειτουργεί το σύστημα του Twitter, είναι τόσο πυκνό και περίπλοκο που οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας μπορεί α μπερδευτούν προσπαθώντας να κατανοήσουν τη λογική του.
Πόλεμος στους fake λογαριασμούς
To «bot» (διαδικτυακό ρομπότ) είναι ένα πρόγραμμα που εκτελεί αυτοματοποιημένες εργασίες μέσω του διαδικτύου. Η καταπολέμηση του πολλαπλασιασμού των bots στο Twitter - ψεύτικοι λογαριασμοί δηλαδή επί της ουσίας που είναι προγραμματισμένοι να απαντούν σε tweets για ορισμένα θέματα - είναι μια ακόμη αλλαγή που ευνοεί ο Mασκ.
Η επιχειρηματική αυτοκρατορία του είναι γνωστό ότι προσελκύει αρκετά bots, ανάμεσα τους και εκείνα που υποστηρίζουν την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla που επιτίθενται στους επικριτές του Mασκ. Δεν είπε ότι θα ήθελε να μετριάσει τέτοιου είδους «ρομπότ», αλλά πρότεινε να υπάρξει καταστολή των απατεώνων λόγου χάρη που προωθούν κρυπτονομίσματα.
«Εάν η προσφορά μας στο twitter πετύχει, θα νικήσουμε τα spam bots ή θα πεθάνουμε προσπαθώντας!» έγραψε o Mασκ στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να «ελέγχει την ταυτότητα όλων των πραγματικών ανθρώπων».
Τέλος στις διαφημίσεις
Αυτήν τη στιγμή, σχεδόν το 90% των εσόδων του Twitter προέρχεται από διαφημίσεις, αλλά η εταιρεία έχει δυσκολευτεί να προσελκύσει διαφημιστές στην πλατφόρμα, η οποία συχνά «προσελκύει» πολιτικές διαμάχες και άσχημους διαδικτυακούς καβγάδες. Καθώς η εταιρεία γίνεται ιδιωτική, δεν θα δέχεται την ίδια πίεση από τους μετόχους να αυξάνει συνεχώς τα διαφημιστικά έσοδα. Ο Μασκ είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα μοντέλο συνδρομής.
Το Twitter έχει ήδη κάνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την εισαγωγή του Twitter Blue, μιας premium υπηρεσίας που κόστιζε 2,99 $ το μήνα για πρόσθετες λειτουργίες, όπως ένα κουμπί αναίρεσης που επιτρέπει την ανάκληση των tweets πριν από την αποστολή τους.
Ο Μασκ είπε ότι το Twitter Blue θα πρέπει να είναι φθηνότερο, ότι εάν οι άνθρωποι πληρώνουν δεν θα πρέπει να βλέπουν διαφημίσεις και ότι το κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως αστείο, το Dogecoin, θα πρέπει να είναι ένας αποδεκτός τρόπος πληρωμής για μια συνδρομή στο Twitter.
Διαβάστε επίσης:
Επίσημο: Ο Έλον Μασκ αγόρασε το Twitter - Στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια το «deal του αιώνα»
xx