Συναγερμός για την οξεία ηπατίτιδα: Τα κρούσματα παγκοσμίως - Τι λέει ο Μαγιορκίνης για την Ελλάδα
Σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).
Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.
Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μαγιορκίνης: Κατά 99% ο ιός της οξείας ηπατίτιδας βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα
Στην εκτίμηση ότι ο ιός της οξείας ηπατίτιδας κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα προχώρησε ο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός και εξήγησε ότι πρόκεται για μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα.
Όσον αφορά στα συμπτώματα, τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού.
Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμα ότι από όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα, και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα.
Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί.
Ηπατίτιδα: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για την επιδημία σε παιδιά – Οι επιστήμονες απαντούν
Το ECDC ήταν το τελευταίο κέντρο ελέγχου που έκρουσε καμπάνακι, τονίζοντας πως στην λίστα με τα κρούσματα εκτός από τη Βρετανία και την Ισπανία, προστίθενται η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία.
Την ίδια ώρα 9 ύποπτα κρούσματα ερευνώνται στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, ωστόσο οι επιστήμονες είναι σε εγρήγορση ενώ ο ΕΟΔΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός, ενημερώνοντας ωστόσο τον ιατρικό κόσμο για τα πιο κοινά συμπτώματα της επικίνδυνης λοίμωξης που εμφανίζεται σε παιδιά.
«Στη χώρα μας δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία», αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Τα συμπτώματα που προβληματίζουν
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της 14ης Απριλίου, τα συμπτώματα που πρέπει να προβληματίσουν γονείς και ιατρούς είναι: ίκτερος, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμός κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία / μυαλγία, πυρετός, ναυτία, εμετός ή κοιλιακό άλγος, λήθαργος ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάση ορού μεγαλύτερη των 500 IU/L.
Ερευνάται η σχέση της ηπατίτιδας με τον κορονοϊό
Σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί η ταυτόχρονη παρουσία του SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας.
«Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς εδώ, ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο είμαστε σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.
Μυστήριο με τα κρούσματα στο εξωτερικό
Για το θέμα που απασχολεί την ιατρική κοινότητα μίλησε ο ιατρός Θεόδωρος Βασιλακόπουλος λέγοντας ότι τα περιστατικά ηπατίτιδας είναι άγνωστης αιτιολογίας.
«Δεν υπάρχει κάποιος από τους γνωστούς ιούς (κορονοϊού) που φταίει. Δεν έχει εμφανιστεί ως παρενέργεια σε παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο. Η σύνδεση από τη νόσηση των παιδιών από τον κορονοϊό και την ηπατίτιδα δεν είναι τεκμηριωμένη», δήλωσε.
«Θα περιμένουμε τους ειδικούς να διερευνήσουν ένα προς ένα αυτά τα περιστατικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν σε μεταμόσχευση. Θέλει πολύ μεγάλη επιτήρηση», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.
Διαβάστε επίσης:
Ρεπορτάζ Newsbomb: Ο ρόλος της καραντίνας στην έξαρση της ηπατίτιδας στα παιδιά - Τα έκανε ευάλωτα
Κύπρος - Δρ. Αναστασιάδης: «Αναμενόμενο να φθάσει και στην Κύπρο η ηπατίτιδα»
Μαγιορκίνης: Κατά 99% ο ιός της οξείας ηπατίτιδας βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα
Οξεία ηπατίτιδα: Σε παιδιά 3-5 ετών τα περισσότερα κρούσματα - Πιο ευαίσθητα τα κορίτσια