Κίνδυνος παγκόσμιας ανάφλεξης - Ο πυρηνικός εφιάλτης, το φυσικό αέριο και ο ρόλος της Μολδαβίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία περνάει σε νέα επικίνδυνη φάση, με τη Μόσχα να κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία και να επαναφέρει τις πυρηνικές απειλές, τις ΗΠΑ να διαμηνύουν πως θα «κινήσουν γη και ουρανό» για να υπερασπιστούν το Κίεβο και τη Μολδαβία να κηρύσσει συναγερμό μετά απο σειρά «ύποπτων» επιθέσεων

Σε νέα επικίνδυνη φάση μπαίνει ο πόλεμος
Σε νέα επικίνδυνη φάση μπαίνει ο πόλεμος
ΑΡ
8'

Για πρώτη φορά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να επεκταθεί ο πόλεμος σε εδάφη εκτός της Ουκρανίας, με απρόβλεπτες συνέπειες, δύο μήνες μετά την έναρξη της ειδικής «στρατιωτικής επιχείρησης» των Ρώσων στη γειτονική χώρα.

Την ίδια στιγμή κι ενώ η Δύση συνασπίζεται και ενισχύει τη στρατιωτική της βοήθεια στο Κίεβο, η Μόσχα λέει οτι ο «πυρηνικός κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμάται» και διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι διεξάγει πόλεμο με πληρεξούσια στην Ουκρανία και προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης είναι πραγματικός και «δεν πρέπει να υποτιμάται».

Συνέκρινε μάλιστα τη σημερινή κατάσταση με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962 και είπε οτι η Δύση «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και στέλνει διπλά μηνύματα λέγοντας από τη μία πως πρέπει να αποφευχθεί ένας Γ Παγκόσμιος Πόλεμος και από την άλλη εξοπλίζοντας την Ουκρανία.

ΗΠΑ:«Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να βοηθήσουμε την Ουκρανία»

Ο αρχηγός άμυνας των ΗΠΑ την ίδια στιγμή καλούσε τους συμμάχους να κινηθούν με ταχύτατα για να στείλουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο, όπως αναφέρει το Associated Press. Ο Λόιντ Όστιν συγκάλεσε συνάντηση χθες Τρίτη (26/4) με αξιωματούχους από 40 χώρες στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάιν της Γερμανίας, και είπε ότι προετοιμάζεται άμεσα περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να κινηθούμε με την ταχύτητα του πολέμου» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι αξιωματούχοι πρέπει να αποχωρήσουν από τη συνάντηση «με μια κοινή και διαφανή κατανόηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων ασφαλείας της Ουκρανίας, επειδή θα συνεχίσουμε να κινούμε ουρανό και γη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε».

Και πρόσθεσε: «Σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε καμία μετάδοση» της σύγκρουσης. Θα θέλαμε να βεβαιωθούμε, και πάλι, ότι (οι Ρώσοι) δεν έχουν την ίδια ικανότητα να εκφοβίζουν τους γείτονές τους που είδαμε στην αρχή αυτής της σύγκρουσης». Τέλος χαρακτήρισε επικίνδυνη τη ρητορική της Ρωσίας περί Γ Παγκοσμίου Πολέμου. «Κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος. Η επικίνδυνη ρητορική είναι ξεκάθαρα ανώφελη. Δεν θα εμπλακούμε σε αυτή», πρόσθεσε.

Η Γερμανία την ίδια στιγμή απέσυρε τις προηγούμενες επιφυλάξεις της σχετικά με την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία και ανακοίνωσε ότι θα στείλει 50 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard. Αυτή η ανακοίνωση, από την υπουργό Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, έγινε στη συνάντηση της Τρίτης στη βάση Ράμσταιν για τον συντονισμό και την ενίσχυση της δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ελίζαμπεθ Τρας αναμένεται να καλέσει τους συμμάχους της Ουκρανίας να «αυξήσουν» και να «διπλασιάσουν» τη στρατιωτική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων και τανκς, σε ομιλία της. Η νέα προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου «θα βασίζεται σε τρεις τομείς: στρατιωτική δύναμη, οικονομική ασφάλεια και βαθύτερες παγκόσμιες συμμαχίες».

Η Αυστραλία θα διαθέσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενημέρωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον. Το νέο πακέτο εξοπλισμού, αξίας 26,7 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων περιλαμβάνει την παράδοση έξι ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 και πυρομαχικών. Θα αυξήσει τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγεί η Καμπέρα στο Κίεβο στα 211 εκατ. ευρώ, χωρίς να λογαριάζονται τα 65 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και οι 70.000 τόνοι άνθρακα που θα προσφέρει.

«Κόκκινος συναγερμός» σε Μολδαβία

Μία σειρά από μυστηριώδεις εκρήξεις στη Μολδαβία, καθώς και η πρόσφατη δήλωση ανώτερου Ρώσου στρατιωτικού οτι η Μόσχα σκοπεύει να δημιουργήσει έναν διάδρομο μέσω της νότιας Ουκρανίας προς την Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα δημοκρατία στην ανατολική Μολδαβία, εγκαινιάζουν εν τω μεταξύ νέα φάση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Για πρώτη φορά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να επεκταθεί ο πόλεμος, με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου στην Υπερδνειστερία της ανατολικής Μολδαβίας κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων. Η περιοχή ήταν ειρηνική μετά από μια σύντομη σύγκρουση το 1992 που διεξήχθη από φιλορώσους αυτονομιστές εναντίον του μολδαβικού στρατού.

Οι αυτονομιστικές αρχές κατηγόρησαν για τα επεισόδια Ουκρανούς εισβολείς, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου ισχυρίστηκε ότι ήταν «κατασκευασμένες» επιθέσεις που σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν πρόσχημα για την είσοδο ρωσικών στρατευμάτων.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Mάγια Σεντού, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της και δήλωσε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Υπερδνειστερία που «ενδιαφέρονται να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή». Μια ρωσική κίνηση στην Υπερδνειστερία θα αποτελούσε άμεση απειλή για την κυριαρχία της Μολδαβίας, μιας χώρας 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που, όπως η Ουκρανία, έχει δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Θα απειλούσε επίσης την Οδησσό, το ουκρανικό λιμάνι που βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ της Μολδαβίας και της Ρωσοκρατούμενης Χερσώνας. Τη Δευτέρα σημειώθηκαν εκρήξεις στην Τιρασπόλ, de facto πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο του μη-αναγνωρισμένου κράτους της Υπερδνειστερίας. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έκανε λόγο για «σχεδιασμένη πρόκληση» από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Υπερδνειστερία είναι μια στενή λωρίδα γης με μέγεθος περίπου 1.350 τετραγωνικών μιλίων, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Μολδαβία. Φιλοξενεί περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ρωσόφωνοι. Kήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας μετά από έναν πόλεμο δύο ετών (1990-1992) που ξέσπασε κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian απομακρύνονται οι δικλείδες ασφαλείας που μέχρι στιγμής εμπόδιζαν το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία να έρθουν σε άμεση, εχθρική επαφή, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μετά. Και αν οι δυσοίωνες εκρήξεις στην Υπερδνειστερία αποτελούν προάγγελους μίας νέας φάσης, η Μολδαβία θα μπορούσε να γίνει το επόμενο πεδίο δοκιμών όπου θα γίνει πραγματικότητα αυτός ο επικίνδυνος νέος κόσμος»

Ο ενεργειακός εφιάλτης

Στο μεταξύ σκληραίνει ο οικονομικός πόλεμος, με τη Μόσχα να απειλεί μέσω Πολωνίας και Βουλγαρίας ολόκληρη την ΕΕ. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναστέλλει από σήμερα Τετάρτη 27/04 τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως έχουν προετοιμαστεί για αυτό.

«Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal (...) στις 27 Απριλίου», ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια». «Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες», συμπλήρωσε.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτρ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από σήμερα Τετάρτη.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης. Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια. Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είχε απειλήσει να κλείσει την «κάνουλα» του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι αξιώσεις του δεν ικανοποιούνταν πλήρως.

Φόβοι ότι η Μολδαβία «μπήκε» στον πόλεμο - Τι είναι η Υπερδνειστερία και ο ρόλος της για τη Ρωσία

Η Ρωσία έκλεισε την κάνουλα φυσικού αερίου στην Πολωνία – Συναγερμός και άλμα στις τιμές στην Ευρώπη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή