Η Ρωσία κλείνει τις στρόφιγγες – Η Ευρώπη προ των ευθυνών της για κοινή λύση
Οι απειλές των Ρώσων για την διακοπή της ροής φυσικού αερίου έγιναν πράξη και τώρα η Ευρώπη πρέπει να τρέξει με άλλες ταχύτητες στο πλαίσιο της λεγόμενης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε πράξη την διακηρυγμένη πρόθεσή του να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία και όλα δείχνουν ότι δεν θα διστάσει να υλοποιήσει τις απειλές του και να κηρύξει ουσιαστικά εμπάργκο σε όλη την Ευρώπη. Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έσπευσε αμέσως να ανακοινώσει μέσω δημοσίευσης της στο Twitter, ότι η Πολωνία και η Βουλγαρία θα λαμβάνουν φυσικό αέριο από «τους γείτονες τους στην ΕΕ».
«Θα διασφαλίσουμε ότι η απόφαση της Gazprom θα έχει τον λιγότερο δυνατό αντίκτυπο στους καταναλωτές της ΕΕ. Η Πολωνία και η Βουλγαρία τώρα λαμβάνουν φυσικό αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εντείνει επίσης το έργο της με τις περιφερειακές ομάδες των κρατών μελών που μπορούν να παρέχουν άμεση αλληλεγγύη μεταξύ τους», έγραψε χαρακτηριστικά.
Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις της κυρίας Λάιεν γίνεται αντιληπτό ότι πάμε πλέον σε σκληρό σενάριο παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Το «είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ», δεν σημαίνει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, αλλά ερμηνεύεται ακολούθως:
«Τα κράτη-μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους σε συντονισμό και αλληλεγγύη». Σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αλληλεγγύης σημαίνει ότι μοιραζόμαστε όλοι από λίγο. Αυτό δηλαδή επιβάλλει το crisis management σε συνθήκες war economy. Τα υπόλοιπα που ανάφερε και η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι σχεδιάζεται μια συντονισμένη απάντηση της Ε.Ε. καθώς και ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη», δεν είναι προφανώς αρκούντως καθησυχαστικά. Ιδιαιτέρως αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Ένωση έχει μεταθέσει όλο αυτό το καυτό θέμα στα τέλη Μάϊου στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει.
«Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται ενόψει αυτής της νέας πρόκλησης. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας» διευκρίνισες η πρόεδρος της Κομισιόν χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τι θα κάνουν όσοι πρέπει στις 20 Μάϊου να πληρώσουν σε ρούβλια.
Στην Αθήνα πάντως υπάρχει μία μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας ότι η αγωνία που προηγήθηκε της εκλογής Μακρόν στη Γαλλία θα αφυπνίσει τους ηγέτες της Ε.Ε. και θα κάμψει τις ισχυρές αντιστάσεις της Γερμανίας και των δορυφόρων της στην ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτές για την πανδημία, στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας. Ένα πρώτο δείγμα, θα υπάρξει στις 18 Μαΐου, οπότε και αναμένεται η επιστολή της Κομισιόν, στην οποία θα αποτυπώνονται οι προθέσεις των Βρυξελλών για τη στάση της Ε.Ε. έναντι της ενεργειακής κρίσης.
Την ίδια ώρα πάντως τεράστιο προβληματισμό προκαλεί το ρεπορτάζ του Bloomberg που αναφέρει ότι τέσσερις ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει για τις προμήθειες σε ρούβλια, όπως απαίτησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Την είδηση μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο με άτομο που πρόσκειται στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom PJSC.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στην Gazprombank που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές. Αν ισχύουν τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. υπάρχει σαφέστατα ρήγμα ή αν θέλετε έλλειψη κοινής στρατηγικής στην αντιμετώπιση της κρίσης.