Αντίθετοι δρόμοι: Η Κίνα βιώνει ξανά τον εφιάλτη της πανδημίας, η Δύση «βλέπει» το τέλος

Κέντρα καραντίνας, πεινασμένες οικογένειες «κλειδωμένες» στα σπίτια τους και σκύλοι-ρομπότ που επιτηρούν στους δρόμους ειναι η νέα πραγματικότητα στην Κίνα, την ώρα που η Δύση επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα μετά τον κορονοϊό
7'

Η Κίνα επιβάλλει αυστηρά lockdown για να προλάβει τα χειρότερα, την ώρα που η ζωή στη Δύση επανέρχεται σιγά σιγά στους φυσιολογικούς ρυθμούς μετά την πανδημία. Η Σανγκάη παραμένει σε lockdown καθώς η Κίνα ακολουθεί την αυστηρή στρατηγική «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην Covid-19 και στο πλάνο μπαίνει πια και το Πεκίνο που κλείνει σχολεία και απαγορεύει κοινωνικές εκδηλώσεις.

Στη συνοικία Pudong της Σανγκάης, που θεωρείται περιοχή υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό οι αρχές της πόλης επιβάλλουν «σκληρή απομόνωση» και οι κάτοικοι λένε ότι τους αντιμετωπίζουν σαν ζώα. «Θα μπορούσαμε επίσης να βάλουμε φράχτες γύρω από τα σπίτια των αξιωματούχων της Σαγκάης;» ρώτησε ένας απο αυτούς, καθώς οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «μπλοκάρονται» από τις Αρχές.

Η ιστορία είναι η ίδια και στις υπόλοιπες συνοικίες της Σαγκάης. Ένα βίντεο δείχνει εργάτες με στολή να κλείνουν τις πόρτες σε ένα εστιατόριο στην πόλη για να εμποδίσουν όσους βρίσκονται μέσα από το να φύγουν. Δύο ηλικιωμένοι κοιτάζουν έξω με τρόμο. Αλλού, ένστολοι άντρες ξυλοκόπησαν μια ομάδα κατοίκων που ζητούσαν φαγητό, χτυπώντας τους άγρια με ξύλα.

Κάμερες τηλεφώνου κατέγραψαν επίσης αξιωματούχους να χαστουκίζουν και να σπρώχνουν αγόρια και κορίτσια σε ένα φορτηγό για να μεταφερθούν σε ένα από τα 100 υποχρεωτικά κέντρα καραντίνας της πόλης που περιμένουν όλους όσοι βγουν θετικοί στα διαγωνστικά τεστ.

Lockdown στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας

Αυτό είναι το πρόσωπο της πολιτικής της Κίνας κατά του μηδενικού Covid. Για πολλούς από τους κατοίκους της Σαγκάης, το δρακόντειο lockdown έχει διαρκέσει περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Εκατομμύρια πολίτες έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους, κάτω από αυστηρές οδηγίες της κυβέρνησης να απομονωθούν ακόμα κι αν δεν είχαν τον ιό.

Οι γειτονιές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες με βάση τον κίνδυνο μετάδοσης. Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία υπομένουν τους αυστηρότερους ελέγχους για την Covid-19 και μόλις έχουν δεχτεί αυξημένα μέτρα. Φράχτες ύψους 2 μέτρων εμποδίζουν τις εισόδους σε κατοικίες σε πολλές από αυτές τις περιοχές.

Παρά τις ενδείξεις ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι λιγότερο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος, η Κίνα εμμένει στην αποφασιστικότητα του ηγέτη της Σι Τζινπίνγκ να εξαλείψει πλήρως τον ιό - μια πολιτική που καταστρέφει την οικονομία της και κάνει ακόμη και τα δυτικά χρηματιστήρια να υποχωρήσουν.

Ενώ το επίκεντρο ήταν μέχρι σήμερα στη Σαγκάη, η οποία μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 400.000 κρούσματα και 138 θανάτους, από τις 100 πλουσιότερες πόλεις της Κίνας μόλις 13 δεν έχουν επιβάλει κάποια μορφή περιορισμού και η ένταση αυξάνεται.

Το Πεκίνο έχει ξεκινήσει μαζικά τεστ για περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη μεγαλύτερη συνοικία της πόλης Chaoyang, αφού αναφέρθηκαν 26 κρούσματα το Σαββατοκύριακο. Τα σχολεία και τα γυμναστήρια κλείνουν, ενώ τα λαχανικά, το χαρτί υγείας και τα instant noodles εξαντλούνται στα σούπερ μάρκετ της πόλης, καθώς ο κόσμος συγκεντρώνει προμήθειες, φοβούμενος ένα τόσο σκληρό lockdown όσο αυτό της Σαγκάης.

Το ξέσπασμα στη Σανγκάη είναι το χειρότερο στην Κίνα από την Ουχάν και είναι σαν μια εικονική πόλη-φάντασμα από τότε που μπήκε σε lockdown στις αρχές Απριλίου.Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης «βράζουν» από θυμό, με τους λογοκριτές να αγωνίζονται να εξαλείψουν την κριτική.

«Πεινάμε»: Οι κραυγές αγωνίας συνεχίζονται

Το βράδυ, οι συνοικίες της Σαγκάης αντηχούν από τους ήχους που κάνουν οι κατσαρόλες και τα τηγάνια που χτυπούν οι πολίτες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αυτή τη φορά, η ανησυχία δεν είναι κυρίως ο ίδιος ο ιός, αλλά η έλλειψη τροφίμων. Όσοι επιτρέπεται να επισκέπτονται σούπερ μάρκετ αναφέρουν άδεια ράφια.

Οι διαδικτυακές εκκλήσεις για βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα καθώς εμφανίστηκε ένα βίντεο με κατοίκους ενός πολυώροφου διαμερίσματος να φωνάζουν από τα παράθυρά τους: «Πεινάμε» Ένα άλλο έδειξε ανθρώπους να τσακώνονται για φαγητό.

Ένα άλλο σημείο ανάφλεξης ήταν οι συνθήκες στα υποχρεωτικά κέντρα καραντίνας της Σαγκάης. Από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν προκύψει αναφορές για υπερχειλισμένες τουαλέτες, κρύα ντους και ανύπαρκτη ιδιωτικότητα. Σε μία απο αυτές, 4.000 άνθρωποι ζούσαν σε καμπίνες ο ένας δίπλα στον άλλο σε μια τεράστια αίθουσα εκθέσεων, χωρίς ντους.

Υπήρξε επίσης εθνική κατακραυγή για ένα βίντεο που δείχνει παιδιά να κλαίνε χωρισμένα από τους γονείς τους και στριμωγμένα σε μεταλλικά κρεβάτια. Αλλού, ένας άνδρας απείλησε να πέσει από το εσωτερικό μπαλκόνι μιας πολυπληθούς εγκατάστασης καραντίνας.

Ένα τρομακτικό βίντεο έξι λεπτών, με τίτλο Voices Of April, περιέχει ηχητικά αποσπάσματα θυμού και θλίψης καθώς μια κάμερα drone κινείται αργά πάνω από την πόλη. Τα αποσπάσματα περιλαμβάνουν κλάματα μωρών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους που μπήκαν σε καραντίνα, τις εκκλήσεις για φαγητό και επείγουσα ιατρική περίθαλψη — καθώς και την ψυχρή αδιαφορία των υπαλλήλων. Έγινε viral, αλλά οι λογοκριτές το διέγραψαν τελικά.

Άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χλεύασαν τις αρχές δημοσιεύοντας εικόνες από την ταινία Night Of The Living Dead, υποδηλώνοντας ότι η επιχειρηματική πρωτεύουσα της Κίνας των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων βίωνε τη δική της...αποκάλυψη ζόμπι.

Παρά τις κραυγές για χαλάρωση των μέτρων lockdown, ο πρόεδρος Τζινπίνγκ επιμένει: «Το έργο πρόληψης και ελέγχου δεν μπορεί να χαλαρώσει» και «Η επιμονή είναι νίκη». Η πλήρης «νίκη» επί του ιού έχει γίνει βασικό μέρος της κοσμοθεωρίας και της πολιτικής του.

Υποστηρίζει τη θριαμβολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος και τα καυχήματα του καθεστώτος ότι η Κίνα είναι ανώτερη από τη Δύση. Στον παράλληλο κόσμο της επίσημης προπαγάνδας, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας επιμένουν ότι υπάρχει «πίστη στην πολιτική μηδενικού κορονοϊού » και «οι ζωές των κατοίκων έχουν γίνει ευκολότερες».

Ανυπακοή και οικονομικό κόστος

Τη Δευτέρα, σημειώθηκε εξέγερση στο διάσημο Πανεπιστήμιο Fudan της πόλης, το οποίο έχει γεμίσει με κάμερες για την επιβολή των κανόνων lockdown. «Είναι πανεπιστήμιο, όχι στρατόπεδο συγκέντρωσης». . . «Ενάντια στην επιτήρηση! Ενάντια στη γραφειοκρατία! Ενάντια στον μικροφασισμό» ήταν μερικά μόνο από τα πανό που ανέβηκαν στην πανεπιστημιούπολη και διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το χρηματιστήριο της Σανγκάης σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών τη Δευτέρα, υποχωρώντας περισσότερο από 5%. Αυτό έγινε εν μέρει λόγω της ανησυχίας οτι έρχεται η σειρά του Πεκίνου. Το οικονομικό κόστος των ατελείωτων και σοβαρών lockdowns είναι αναμφισβήτητο. Ακόμη και ο Λι Κετσιάνγκ, ο πρωθυπουργός της Κίνας, υπεύθυνος για τις οικονομικές υποθέσεις ακούγεται όλο και πιο ανήσυχος, μιλώντας για τις «μεγαλύτερες αβεβαιότητες και προκλήσεις» που έρχονται.

Η Κίνα έχει τρομάξει από τον τρόπο που η Covid-19 σάρωσε το Χονγκ Κονγκ, όπου τα ποσοστά θανάτων έφθασαν τα υψηλότερα στον κόσμο. Όπως και στο Χονγκ Κονγκ, τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων είναι χαμηλά στην Κίνα — μόνο οι μισοί άνω των 80 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μόλις το ένα πέμπτο έκανε ενισχυτική δόση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναζητά ξένους συνωμότες που ευθύνονται. Αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι «πυροδοτούν» την κρίση, αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε το μη έκτακτο προσωπικό να εγκαταλείψει το προξενείο της Σαγκάης - μια κίνηση που υποκινήθηκε περισσότερο από τα μέτρα της Κίνας για τον έλεγχο του ιού παρά από τον ίδιο τον ιό.

Διαβάστε επίσης:

Στο έλεος του κορονοϊού η Κίνα - 27 πόλεις και 165 εκατομμύρια κάτοικοι σε αυστηρό lockdown