Ουγγαρία: Παραμένει αντίθετη στην επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Η Ουγγαρία εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.
«Η ουγγρική θέση σχετικά με την επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο δεν έχει αλλάξει: Δεν το υποστηρίζουμε», ανέφερε σήμερα ο Κόβατς σε μία γραπτή απάντησή του μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, σε σχετικές ερωτήσεις του Reuters.
Η Fennovoima διέκοψε το συμβόλαιο της με τη ρωσική Rosatom για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού
Η φινλανδική εταιρική κοινοπραξία Fennovoima ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε το συμβόλαιο της με τη ρωσική κρατική εταιρία Rosatom, σχετικά με την προγραμματισμένη κατασκευή μιας μονάδας πυρηνικής ενέργειας στη Φινλανδία.
Ο πυρηνικός σταθμός Χανχικίβι ανατέθηκε στην Fennovoima, μία κοινοπραξία φινλανδικών και ρωσικών συμφερόντων.
Στην κοινοπραξία αυτή, η συμμετοχή της Φινλανδίας συμπεριελάμβανε τις εταιρίες, Outokumpu, Fortum και SSAB με το 2/3 του μετοχικού πακέτου, ενώ η θυγατρική της Rosatom RAOS Voima είχε στον έλεγχό της το υπόλοιπο.
Γερμανία: Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βοηθήσει την Ουκρανία στην εξαγωγή των σιτηρών της
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία στην εξαγωγή των σιτηρών της που έχουν μπλοκαριστεί στα λιμάνια της χώρας, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ και έκανε λόγο για «στοχευμένες επιθέσεις» των ρωσικών δυνάμεων σε σιλό σιτηρών, αποθήκες λιπασμάτων, καλλιέργειες και υποδομές.
«Πίσω από όπλα αυτά φαίνεται η προσπάθεια του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εξολοθρεύσει την Ουκρανία και ως μελλοντικό ανταγωνιστή», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στο Δίκτυο RND και σημείωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει όλο και περισσότερη πίεση, εκμεταλλευόμενη και την αυξανόμενη πείνα στον κόσμο. Επιπλέον, τόνισε, οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και αυτό εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα.
Ο γερμανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Γερμανία θα επιδιώξει τη δέσμευση των συναδέλφων του από τις χώρες της G7 ότι η πρόσβαση της Ουκρανίας στις διεθνείς αγορές τροφίμων θα είναι εγγυημένη. Η σχετική συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό γερμανική προεδρία στις 13 και 14 Μαΐου.
Σύμφωνα με το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε ουκρανικά λιμάνια και πλοία. Πριν από τον πόλεμο η Ουκρανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού.
Διαβάστε επίσης:
Φυσικό αέριο: Κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ σήμερα - Πώς θα αντιμετωπίσει την κρίση η Ελλάδα