Ουκρανοί αξιωματούχοι: Oι Ρώσοι λεηλάτησαν το χρυσό των Σκυθών από μουσείο της Μελιτόπολης
Οι Ρώσοι «κατέλαβαν τον χρυσό των Σκυθών» δήλωσε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ, σύμφωνα με το Ukrinform -- το πρακτορείο πληροφοριών και ειδήσεων της χώρας. «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και ακριβότερες συλλογές στην Ουκρανία και σήμερα δεν ξέρουμε πού βρίσκεται, αν είναι κρυμμένη ή κλεμμένη. Δεν ξέρουμε για την τύχη της, αλλά φυσικά αυτός ο χρυσός έχει κλαπεί από την κοινότητά μας και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να τον πάρουμε πίσω» πρόσθεσε.
Οι New York Times ανέφεραν ότι η διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της Μελιτόπολης, Λέιλα Ιμπραϊμοβα, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν μια φύλακα του μουσείου υπό την απειλή όπλου και την διέταξαν να τους δείξει τα αντικείμενα που είχε κρύψει το μουσείο πριν απο την εισβολή.
Ένας «μυστηριώδης άνδρας» με λευκή στολή εργαστηρίου ήταν μαζί με τους Ρώσους στρατιώτες όταν εμφανίστηκαν στο μουσείο την περασμένη εβδομάδα και χρησιμοποίησαν ειδικά γάντια για να κλέψουν τα αρχαία αντικείμενα από τα χαρτόκουτα όπου ήταν κρυμμένα στο κελάρι, έγραψαν οι New York Times. Υπενθυμίζεται πως η Μελιτόπολη έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου.
Συνολικά, τα ρωσικά στρατεύματα λεηλάτησαν τουλάχιστον 198 χρυσά αντικείμενα, σπάνια παλιά όπλα, ασημένια νομίσματα αιώνων και ειδικά μετάλλια, είπε η Ιμπραΐμοβα η οποία απήχθη από τις ρωσικές δυνάμεις στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με δελτίο τύπου των Ουκρανών. Η ίδια ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερη αφού αυτή και άλλα μέλη του προσωπικού του μουσείου προσπάθησαν να κρύψουν τα πολύτιμα αντικείμενα στο κελάρι όταν πήραν τον έλεγχο της πόλης οι ρωσικές δυνάμεις. «Ξέραμε ότι κάθε δευτερόλεπτο κάποιος θα μπορούσε να έρθει στο μουσείο με ένα όπλο», είπε. «Κρύψαμε τα πάντα, αλλά με κάποιο τρόπο τα βρήκαν».
Πάνω από 250 πολιτιστικά κέντρα έχουν «υποστεί ζημιές ή καταστραφεί» και χιλιάδες αντικείμενα έχουν λεηλατηθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης ανακοίνωσαν μέσω Telegram αυτή την εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκλεψαν «περισσότερα από 2.000 μοναδικά εκθέματα» από τα μουσεία της πολιορκημένης πόλης – μεταξύ των οποίων μετάλλια, έναν «μοναδικό χειρόγραφο πάπυρο της Τορά» και το «Ευαγγέλιο του 1811 που δημιουργήθηκε από το βενετσιάνικο τυπογραφείο για τους Έλληνες της Μαριούπολης».
Η Μενδώνη καταδικάζει τη λεηλασία του χρυσού των Σκυθών
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη εξέδωσε ανακοινωθών για τη λεηλασία του χρυσού των Σκυθών. «Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης. Είναι λυπηρό ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό.
Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο μουσείο Πούσκιν.
Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Ηδη, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα».