«Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια»: Η απάντηση στη Ρωσία από το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ

Το Συμβούλιο Ενέργειας επιβεβαίωσε την ενότητα και την ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ
Συμβιβαστική λύση ως προς το πετρελαϊκό εμπάργκο αναζητά ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση
AP
6'

«Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ επιβεβαίωσε την ενότητα και την ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ» μπροστά στις ενεργειακές προκλήσεις που δημιούργησε η «μονομερής» απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μπαρμπαρά Πομπιλί.

«Καταδικάζουμε την μονομερή απόφαση της ρωσικής Gazprom να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και επιβεβαιώνουμε ότι όλοι οι προμηθευτές πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις τους, βάσει των συμβολαίων με τα οποία δεσμεύονται», είπε η υπουργός της Γαλλίας. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Κομισιόν και τις εταιρείες για μια κοινή προσέγγιση για τον τρόπο πληρωμής που θα είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ και θα σέβεται τα συμβόλαια. Η Επιτροπή έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες κατευθύνσεις», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κ. Πομπιλί, οι υπουργοί της Βουλγαρίας και της Πολωνίας ενημέρωσαν το Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για διαταραχή παροχής φυσικού αερίου, ούτε για τους καταναλωτές, ούτε για τη βιομηχανία των δύο χωρών. Ωστόσο, η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά, ενώ η πρώτη «περιφερειακή Task Force» θα επισκεφθεί τη Σόφια στις 5 Μαΐου για να αποτιμήσει την κατάσταση.

Σε γενικές γραμμές, η κ. Πομπιλί τόνισε ότι η «μονομερής» απόφαση της Ρωσίας ενισχύει την ανάγκη της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Οι υπουργοί εξέτασαν το επίπεδο προετοιμασίας της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συντονισμένα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού για όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γεμίσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αποθήκες φυσικού αερίου, να βρούμε περισσότερους εναλλακτικούς προμηθευτές και να παρακολουθούμε την κατάσταση», ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες-μέλη έχουν ήδη ξεκινήσει να γεμίζουν τις αποθήκες φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε ότι «τα κράτη-μέλη εργάζονται με την Επιτροπή, για να βάλουν σε εφαρμογή την κοινή πλατφόρμα προμήθειας φυσικού αερίου, κάτι το οποίο θα αποτελέσει σημαντική πρόοδο».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε ότι η διακοπή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία είναι «αδικαιολόγητη» και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα από τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να είναι η επόμενη. «Είναι μια απόπειρα της Ρωσίας να διχάσει την ΕΕ, όμως εμείς απαντάμε με αλληλεγγύη και ενότητα», δήλωσε η Επίτροπος.

Όσον αφορά τις απαιτήσεις της Μόσχας για άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού σε ρούβλια, η Επίτροπος Ενέργειας τόνισε ότι πρόκειται για «μονομερή τροποποίηση των συμβολαίων και για παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας». Υπενθύμισε, επίσης, ότι πριν το τέλος Μαΐου, οι περισσότερες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν την Gazprom και μέχρι τότε θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν, χωρίς να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η ίδια είπε ότι η νομική υπηρεσία της Επιτροπής και του Συμβουλίου θα παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες πιο λεπτομερείς κατευθύνσεις προς τις χώρες και προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ερωτηθείσα αν κάποιες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια, η κ. Σίμσον απάντησε ότι η Επιτροπή δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με αυτό, ενώ σημείωσε ότι καμία εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Τέλος, σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας, σήμερα, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες κατά 32% και συνεχίζουν να γεμίζουν. Σύμφωνα με την ίδια, όλες οι χώρες έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση πλήρους διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σκρέκας: Nα επιβληθεί πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας

Υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών που μαστίζονται από τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος τάχθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την παρέμβασή του στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας ο κ. Σκρέκας επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Επίσης μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη Βουλγαρία και από την πρώτη ημέρα της διακοπής της τροφοδοσίας έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα.

Γερμανία: Υπέρ της επιβολής εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου

Η Γερμανία τάσσεται πλέον υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων. Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη - κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές, διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ακόμη ότι οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού εμπάργκο για τη Ρωσία δεν μπορούν να προβλεφθούν, διότι θα μπορούσε να προκληθεί εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως και όλοι οι εξαγωγείς πετρελαίου - συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας - θα ωφελούνταν. «Αν ο Πούτιν κερδίζει περισσότερα χρήματα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.