Ο χάρτης της «παγκόσμιας ευτυχίας» το 2022: Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr
Τα επίπεδα ευτυχίας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ασφάλειας, των αντιλήψεων για κοινωνική υποστήριξη, των συναισθημάτων προσωπικής ελευθερίας και πολλά άλλα.
Ο παγκόσμιος χάρτης δεδομένων που δημιούργησε το The Visual Capitalist αντλεί δεδομένα από την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχ'οας για να αποκαλύψει τη μέση βαθμολογία ευτυχίας 146 χωρών . Δείχνει τις μέσες βαθμολογίες από το 2019 έως το 2021 και υπογραμμίζει ποιες χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες ή πιο δυστυχισμένες και γιατί.
Πώς μετριέται η ευτυχία;
Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν τα δεδομένα της έρευνας με τη συμμετοχή χιλιάδων ερωτηθέντων για κάθε χώρα, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν την υποκειμενική ευημερία τους (βαθμολογία ευτυχίας) χρησιμοποιώντας την ερώτηση Cantril life ladder. Ζητά από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν μια σκάλα, με την καλύτερη δυνατή ζωή για αυτούς να είναι το 10 και τη χειρότερη δυνατή ζωή να είναι το 0.
Η έκθεση κάνει επίσης μια ανάλυση για να εξετάσει πώς θα μπορούσαν να εξηγηθούν οι βαθμολογίες της ευτυχίας, μέσω υλικών και άυλων παραγόντων που θα μπορούσαν να την επηρεάσουν:
- Κοινωνική υποστήριξη
- Προσδόκιμο ζωής
- Ελευθερία να κάνεις επιλογές ζωής
- Γενναιοδωρία
- κατά κεφαλήν ΑΕΠ
- Αντιλήψεις περί διαφθοράς
- Θετικές και αρνητικές επιδράσεις
Όπως και πέρυσι, η έκθεση παρακολουθεί και το πώς η πανδημία έχει επηρεάσει πτυχές της καθημερινής μας ζωής και κατά συνέπεια τα παγκόσμια επίπεδα ευτυχίας. Η παγκόσμια ευτυχία έχει μέσο όρο βαθμολογίας 5,6, που είναι μια ελαφρά βελτίωση σε σχέση με την περσινή έκθεση. Τα επίπεδα ευτυχίας ποικίλουν ανάλογα με την κάθε περιοχή που εξετάζεται.
Όπως και πέρυσι, ο Καναδάς κατέχει την πρώτη θέση ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, έχει χάσει έδαφος στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας τη 15η θέση φέτος σε σύγκριση με τη 14η την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα, οι ΗΠΑ ανέβηκαν τρεις θέσεις στη φετινή έκθεση και κατατάχθηκαν λίγο κάτω από τον Καναδά με βαθμολογία 6,97 (7,0 μετά τη στρογγυλοποίηση).
Η Δομινικανή Δημοκρατία έρχεται στην τελευταία θέση στην περιοχή. Ενώ η χώρα γνώρισε εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία 25 χρόνια, επλήγη σκληρά από την πανδημία. Το 2020, περίπου 270.000 άνθρωποι βρέθηκαν σε καθεστώς φτώχειας και η οικονομία εξακολουθεί να αγωνίζεται να φτάσει τα προπανδημικά επίπεδα.
Στη νότια Αμερική, η Ουρουγουάη διατηρεί την πρώτη της θέση ως η πιο ευτυχισμένη χώρα. Κατατάσσεται ψηλά στη λίστα λόγω του υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματός της, των σχετικά χαμηλών επιπέδων φτώχειας και της ισχυρής μεσαίας τάξης. Ενώ δεν είχε ανοσία στις επιπτώσεις του κορονοϊού, η χώρα μπόρεσε να μεταβεί ομαλά στη διαδικτυακή μάθηση και ήταν η πρώτη χώρα στην περιοχή που άνοιξε ξανά τα σχολεία.
Ο δείκτης ευτυχίας στην Ευρώπη
Η Φινλανδία δεν είναι μόνο η πιο ευτυχισμένη χώρα στην Ευρώπη, αλλά καταλαμβάνει και την πρώτη θέση ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η Φινλανδία είναι μία από τις πέντε σκανδιναβικές χώρες που κατατάσσονται στο top 10. Η Δανία έρχεται στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από την Ισλανδία στην τρίτη.
Η Ρουμανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πρόοδο, ανεβαίνοντας 18 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη από την περσινή έκθεση. Την τελευταία δεκαετία, η χώρα γνώρισε μερικές από τις πιο σημαντικές οικονομικές αλλαγές στην ΕΕ και μπόρεσε να ανακάμψει γρήγορα από την ύφεση που προκάλεσε η COVID-19.
Η εμπόλεμη Ουκρανία όπως ειναι φυσικό κατατάσσεται στην τελευταία θέση, ως η πιο δυστυχισμένη χώρα στην Ευρώπη. Η χώρα αντιμετώπισε συνεχείς προκλήσεις από τότε που κορυφώθηκε η Εξέγερση του Μαϊντάν το 2014. Η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε δραματικάμ μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, το Τουρκμενιστάν είναι η πιο βελτιωμένη χώρα, «σκαρφαλώνοντας» 19 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με την περσυινή έκθεση.
Η παρατεταμένη «δυστυχία» του Αφγανιστάν
Στον αντίποδα βρίσκεται το Αφγανιστάν, που είναι όχι μόνο η λιγότερο ευτυχισμένη χώρα της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ήταν ήδη το λιγότερο ευτυχισμένο έθνος και προτού οι Ταλιμπάν επανέλθουν στην εξουσία.
Στην προτελευταία θέση βρίσκεται ο Λίβανος, που τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζει μια σειρά από κρίσεις. Το 2020, η COVID-19 πυροδότησε μια οικονομική κρίση που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις 10 πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Και στις 4 Αυγούστου του 2020, μια τεράστια έκρηξη νιτρικού αμμωνίου ισοπέδωσε την πρωτεύουσα της χώρας, τη Βηρυτό.
Στη φετινή έκθεση τέλος, η Κίνα ανέβηκε 12 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, καθιστώντας την την πιο βελτιωμένη χώρα στην Ανατολική Ασία και την Ωκεανία. Η κινεζική κυβέρνηση πρόσφατα προσδιόρισε την «κοινή ευημερία» ως κορυφαία προτεραιότητα και έχει κάνει πολλές αλλαγές πολιτικής σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την ανισότητα και να εξαλείψει τη φτώχεια.
Η Αφρική κατατάσσεται ως η πιο δυστυχισμένη περιοχή παγκοσμίως. Η Ζιμπάμπουε παραμένει η πιο δυστυχισμένη χώρα στην περιοχή, καθώς συνεχίζει να παλεύει με υψηλά επίπεδα φτώχειας. Το 2021, περίπου 6,1 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας στη χώρα της «Μαύρης Ηπείρου». Ο Μαυρίκιος παραμένει η πιο ευτυχισμένη χώρα στην περιοχή, πιθανότατα λόγω των σχετικά υψηλών επιπέδων εισοδήματός του.