Σολτς για Πούτιν: «Μπορεί να επιτεθεί και σε άλλες χώρες»
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τρίτη ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί σε άλλες χώρες δεδομένης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία και πως η Γερμανία θα υποστήριζε τη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν αποφάσιζαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έσπασε την τάξη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ανάγκασε την Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της στρατηγική, είπε ο Σολτς σε δήλωση του στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνάντησης του με τις πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Φινλανδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και Σάνα Μάριν.
Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο πρωθυπουργοί συμμετείχαν στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο για την έναρξη της διημερίδας στο Schloss Meseberg για την κατάσταση ασφάλειας της Ευρώπης.
«Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι ο Ρώσος πρόεδρος και η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσουν σε άλλες περιπτώσεις το διεθνές δίκαιο με τη βία», είπε ο Σολτς.
Σε άλλη συνέντευξη στο περιοδικό Stern, ο Σολτς φέρεται να είπε ότι η πολιτική του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ιμπεριαλιστική και θεωρούσε τις γειτονικές χώρες ως την αυλή της Ρωσίας.
«Θέλει να επεκτείνει την επικράτειά του και να σπρώξει τα σύνορα με βία», είπε για να προσθέσει ότι «προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκαταστήσει την παλιά σημασία της Ρωσίας σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει».
«Αυτή δεν θα είναι μια βιώσιμη λύση», είπε. «Ο Πούτιν πρέπει να συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία».
Επισιτιστική κρίση στις πύλες της ΕΕ; Οι προμήθειες των Γερμανών και το σχέδιο κρίσης των Γάλλων
Σε μία έκκληση άνευ προηγουμένου προς τους Γερμανούς πολίτες προχώρησε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, καλώντας τους να… «αποθηκεύσουν» φαγητό και υγρά, χωρίς πανικό, σε μία προσπάθεια να είναι προετοιμασμένοι απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο.
«Οι Γερμανοί πολίτες θα πρέπει να κάνουν βασικές προμήθειες σε τρόφιμα» είπε σε συνέντευξή της στη Handelsbatt η Νάνσι Φέζερ. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις: τις πανδημίες, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγές, τους κινδύνους πολέμου».
Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντική όπως είπε, η προετοιμασία της χώρας και των πολιτών σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο υλικοτεχνικά αλλά και με τη δημιουργία αποθεμάτων σε τρόφιμα ή ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Προειδοποίησε μάλιστα για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφές σε βασικές υποδομές ύδρευσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, παραπέμποντας τους πολίτες στην ειδική λίστα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις προμήθειες που πρέπει να έχει κάποιος.
Απαραίτητες προμήθειες για ένα άτομο θεωρούνται, λοιπόν, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία οι εξής: 20 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σε σιτηρά, ψωμί, πατάτα, ρύζι και ζυμαρικά αλλά και 1,5 κιλό σε κρέας, ψάρι και αυγά. Οι προμήθειες αυτές αρκούν σε μία πρώτη φάση για δέκα ημέρες στο σπίτι, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον ψώνια.
Οι συστάσεις περιλαμβάνουν επίσης οδηγίες για τη σωστή αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων, βασικές πληροφορίες για τις ανάγκες του ανθρώπινου σώματος σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και πληροφορίες για την κάλυψη βιοτικών αναγκών των κατοικίδιων. Οι Αρχές συστήνουν στους πολίτες να δημιουργήσουν αποθέματα σταδιακά και όχι να πάνε μαζικά για ψώνια και δημιουργηθεί πανικός και ελλείψεις στις αγορά.
Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών «έχουν κολλήσει» στην Ουκρανία
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στη Γερμανία την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών «έχουν κολλήσει» στην Ουκρανία λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών.
Ο Μάρτιν Φρικ είπε ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών σε εμπορευματοκιβώτια στα λιμάνια της Ουκρανίας δεν μπορούν να μεταφερθούν λόγω μη ασφαλών ή κατειλημμένων θαλάσσιων διαδρομών, καθώς και απρόσιτων λιμανιών. «Κανένα από τα σιτηρά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή τη στιγμή. Απλώς μένουν εκεί», είπε ο Φρικ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο, καθώς και σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού. Περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού και περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι σιταριού συγκεντρώθηκαν στη χώρα το 2020, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πολλές χώρες της βόρειας Αφρικής, ειδικότερα, εξαρτούν τη βασική τους διατροφή από το σιτάρι χαμηλού κόστους που φθάνει από την Ουκρανία.
«Ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως τα τρόφιμα από την Ουκρανία», είπε ο Φρικ Παρά την αφθονία των καλλιεργειών που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες στην Ουκρανία, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) είπε ότι από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, έπρεπε να προσφέρει επισιτιστική υποστήριξη σε 2,5 εκατομμύρια Ουκρανούς εντός της χώρας και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες στη γειτονική Μολδαβία.
«Τα τρόφιμα πρέπει να φτάσουν σε όσους είναι παγιδευμένοι στην Ουκρανία και έχουν ανάγκη. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει η ανάγκη να παρασχεθούν σε άλλα μέρη του κόσμου τρόφιμα που περιμένουν από την Ουκρανία, προκειμένου να μετριαστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», είπε ο Φρικ.
Η πείνα ως «όπλο»
Η πρόσβαση στα λιμάνια τόσο για εισερχόμενα όσο και για εξερχόμενα εμπορεύματα αποκλείστηκε είπε, εκφράζοντας φόβους ότι οι προμήθειες τροφίμων χρησιμοποιούνται ως όπλο στη σύγκρουση. «Η πείνα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως όπλο, ούτε από στρατιωτική ούτε από οικονομική άποψη», είπε.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, απάντησε στην επισιτιστική κρίση δεσμευόμενος ότι η Γερμανία θα παρέμβει και θα βοηθήσει όπου υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων λόγω του πολέμου, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
«Αυτός ο πόλεμος θα έχει συνέπειες σε όλο τον κόσμο», είπε την Κυριακή, απευθυνόμενος σε διαδηλωτές που τον κατηγόρησαν ότι παρατείνει τον πόλεμο στέλνοντας όπλα στη χώρα. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να ανησυχούμε για το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα πεινάσουν, ότι υπάρχουν χώρες που δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά και ότι όλη αυτή η πολεμική κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση».
Την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση και την DB Cargo, το τμήμα logistics του εθνικού σιδηροδρομικού φορέα, ότι οι αποκλεισμένες προμήθειες σιτηρών, ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων, θα βγουν από τη χώρα σιδηροδρομικώς.
Το σχέδιο, που ονομάζεται «Getreidebrücke» ή γέφυρα σιτηρών, περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων και των εθνικών σιδηροδρομικών φορέων της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας για τη διασφάλιση ενός δικτύου διασυνδεδεμένων δρομολογίων σε όλη την Ευρώπη.
«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η γέφυρα σιτηρών», δήλωσε ο Μίχαελ Τόιρερ, Γερμανός υφυπουργός Μεταφορών, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Τα τρένα που θα σταλούν στην Ουκρανία θα φέρουν επίσης τα τόσο απαραίτητα γεωργικά μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων τρακτέρ και ανταλλακτικών, για να υποστηρίξουν τους αγρότες που ξεκινούν τις καλοκαιρινές καλλιέργειες.
Η επιχείρηση αποτελεί επέκταση της εκστρατείας της DB Cargo «railbridge for relief aid», η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο. Κάθε τρένο μπορεί να μεταφέρει 52 εμπορευματοκιβώτια, που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες τόνους βοήθειας.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Γαλλίας
Την ίδια στιγμή οι γαλλικές εταιρείες τροφίμων έλαβαν άδεια να αλλάξουν συνταγές για πατατάκια, μπισκότα και έτοιμα γεύματα λόγω της μεγάλης έλλειψης ηλιελαίου. Η γαλλική κυβέρνηση επέτρεψε στους κατασκευαστές τροφίμων να αλλάξουν προσωρινά τις συνταγές τους χωρίς να αλλάξουν συστατικά στη συσκευασία, λόγω της έλλειψης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μετά από διαβούλευση μεταξύ των κατασκευαστών τροφίμων και της κυβέρνησης, οι αρχές δήλωσαν ότι οι κατασκευαστές τροφίμων όπως η μαργαρίνη, τα πατατάκια, οι σάλτσες, τα μπισκότα ή τα έτοιμα γεύματα μπορούν για έξι μήνες να αντικαταστήσουν στις συνταγές τους το ηλιέλαιο με έλαια τροφίμων από άλλες, πηγές χωρίς να αλλάξουν τις επιγραφές στη συσκευασία τους.
Όλες οι αλλαγές στις συνταγές θα αναφέρονται στον ιστότοπο της Γενικής Διεύθυνσης Συμφωνίας, Συντονισμού και Καταστολής της Απάτης (DGCCRF). Οι πελάτες θα πρέπει να αναμένουν σύντομα να δουν αυτοκόλλητα στα επηρεαζόμενα προϊόντα που να δείχνουν ότι τα συστατικά έχουν αλλάξει. Δεν απαιτείται από τους κατασκευαστές να αναφέρουν ποιο συστατικό έχει αντικατασταθεί.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας, έως και 1.000 προϊόντα θα μπορούσαν να υποβληθούν σε αιτήματα εξαίρεσης, ανάμεσά τους τηγανητά και παναρισμένα προϊόντα, μαργαρίνη, σάλτσες, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα. Τα γαλλικά σούπερ μάρκετ έχουν ήδη καλέσει τους πελάτες να αποφεύγουν τον πανικό, καθώς υπάρχουν αποθέματα για αρκετούς μήνες.
Η ένωση Foodwatch χαιρέτισε «την προσπάθεια από τις αρχές» σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση, αλλά σε δήλωση στην ιστοσελίδα της κάλεσε «τους κατασκευαστές και τους διανομείς να αναλάβουν να ενημερώσουν ξεκάθαρα τους πολίτες στα ράφια και στο διαδίκτυο, για κάθε προϊόν, με διαφάνεια και χωρίς καθυστέρηση» «Θέλουμε να μάθουμε για αυτές τις αλλαγές συστατικών, τη διάρκειά τους και το σκεπτικό τους», ανακοίνωσε
Διαβάστε σήμερα:
Ο ενεργειακός πόλεμος ξεκίνησε: Συστάσεις στους Γερμανούς να «στοκάρουν» νερό και φαγητό