Σανγκάη: Η οργή των «ελεύθερων πολιορκημένων» -Λένε όχι στα τεστ και τραγουδάνε τους... «Άθλιους»
Η απότομη πτώση των κρουσμάτων στη Σανγκάη επέτρεψε στους μισούς και πλέον κατοίκους της κινεζικής μητρόπολης των 25 εκατομμυρίων να βγουν από τα σπίτια τους. Πολλοί ωστόσο εκφράζουν την απογοήτευση ενός μήνα απομόνωσης και πείνας, με δημόσιες πράξεις ανυπακοής, την ώρα που το Πεκίνο αυστηροποιεί με τη σειρά του τα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Η κινεζική πρωτεύουσα θέλει απεγνωσμένα να αποτρέψει μια έξαρση, εμποδίζοντας με κάθε τρόπο μία οικονομικά επιζήμια καραντίνα τύπου Σανγκάης. Οι περισσότεροι κάτοικοι στο οικονομικό κέντρο της Σανγκάης παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, ωστόσο η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών σε πέντε από τις 16 περιφέρειες από την Κυριακή, όπου ζει πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της πόλης, επέτρεψε σε ορισμένους να αναπνεύσουν αέρα ελευθερίας.
Φουντώνει η οργή
Οι κάτοικοι της Σαγκάης διαμαρτύρονται για το lockdown με πορείες...ρίψεις λαχανικών και έργα τέχνης. Οι απογοητευμένοι κάτοικοι εκφράζουν το θυμό τους με πολλούς τρόπους, καθώς η διανομή τροφίμων παραμένει πρόβλημα στην οικονομική μητρόπολη της Κίνας.
Η δυσαρέσκεια είναι ευρέως διαδεδομένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τότε που η Σανγκάη ξεκίνησε ένα σκληρό lockdown στο τέλος Μαρτίου. Το Σάββατο, ντόπιοι σε μια συνοικία βρήκαν έναν κυβερνητικό χώρο αποθήκευσης γεμάτο λαχανικά που είχαν σαπίσει αντί να παραδοθούν σε πεινασμένες οικογένειες και τα πέταξαν στο δρόμο.
Σε ένα δυτικό προάστιο, δεκάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους δύο φορές το Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις τροφίμων. Σε όλη την πόλη, πολλοί κάτοικοι οργανώνουν μικρές, προσωπικές διαμαρτυρίες αρνούμενοι να παραταχθούν για τα επαναλαμβανόμενα, υποχρεωτικά τεστ Covid-19.
Συναυλίες οργής
Οι ελλείψεις τροφίμων ήταν ένα από τα σημαντικότερα παράπονα κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σαγκάη, μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Κίνας. Το βράδυ της 28ης Απριλίου, ήχοι από μπολ και μαγειρικά σκεύη ήχησαν γύρω από πολλές πολυκατοικίες σε μια συγχρονισμένη διαμαρτυρία που οι διοργανωτές ονόμασαν «συναυλία».
Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε ακόμη και όταν τοπικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους κατοίκους μέσα απο το WeChat και τα μεγάφωνα ότι η εκδήλωση είναι δάκτυλος.. εχθρικών ξένων δυνάμεων και οι παραβάτες θα τιμωρηθούν. Η αστυνομία περιόδευσε σε ορισμένες γειτονιές απειλώντας τους διοργανωτές.
Το Σάββατο, οι αρχές είπαν ότι δεν θα ανεχόταν λάθη όσον αφορά τις προμήθειες τροφίμων και θα τιμωρούσε την αμέλεια ή την αποτυχία των αξιωματούχων. Οι εντεινόμενες εκφράσεις δυσαρέσκειας δείχνουν την ανυπομονησία σε περιοχές της χώρας με αυστηρά μέτρα ελέγχου που έχουν παγιδεύσει ανθρώπους και έχουν υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη.
Ενώ η κεντρική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ επιμένει στην πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην πανδημία, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα μπορεί να νικήσει τον ιό, ορισμένοι ανώτεροι υπάλληλοι υγείας φοβούνται ότι η στρατηγική είναι μη βιώσιμη.
Η Σανγκάη, η οποία είχε πειραματιστεί με πιο στοχευμένους περιορισμούς, κλήθηκε έκτοτε να καταπολεμήσει το ξέσπασμα που εξαπλώθηκε γρήγορα εν μέσω ενός σχετικά εύπορου πληθυσμού σε μεγαλύτερο γεωγραφικό πλάτος. Οι διαμαρτυρίες αποτελούν ένδειξη της πίεσης που δέχεται ο Κινέζος πρόεδρος για να δείξει ότι η πολιτική του μπορεί να λειτουργήσει.
Η Σανγκάη ανέφερε λιγότερα από 7.000 νέα κρούσματα τη Δευτέρα, από περισσότερα από 20.000 μόλις πριν από μια εβδομάδα. Η μείωση των κρουσμάτων επέτρεψε κάποια χαλάρωση των περιορισμών. Από την Κυριακή, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Σανγκάης δήλωσαν ότι περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι στην πόλη θα μπορούσαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να αγοράσουν είδη παντοπωλείου και φάρμακα. Οι περιορισμοί θα μπορούσαν να χαλαρώσουν περαιτέρω σε περιοχές όπου ο μέσος αριθμός νέων κρουσμάτων πέφτει
Οι περισσότερες οικογένειες στο κέντρο της πόλης μπορούν να στέλνουν μόνο ένα άτομο έξω δύο φορές την εβδομάδα, αν και γενικά μπορούν να κάνουν μια βόλτα στις εγκαταστάσεις τους. Τουλάχιστον 2,76 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σαγκάη εξακολουθούσαν να βρίσκονται υπό αυστηρό lockdown στα σπίτια τους.
Έφοδοι σε γραφεία και διαδηλώσεις με σάπια λαχανικά
Στη βόρεια συνοικία Zhangmiao οι κάτοικοι απολάμβαναν την περιορισμένη ελευθερία και έκαναν βόλτα στις γειτονιές τους το Σάββατο, όταν ένας άνδρας με πιτζάμες εντόπισε κούτες με σάπια λαχανικά. Κάτοικοι βιντεοσκόπησαν τη σκηνή και παραπονέθηκαν, ρωτώντας γιατί δεν είχαν διανεμηθεί. Πλήθος κατοίκων πέταξε τα σάπια λαχανικά στο δρόμο και τα υπέδειξε σε έναν αστυνομικό με λευκή προστατευτική στολή, ο οποίος υποσχέθηκε να ερευνήσει. Καθώς το βίντεο διαδόθηκε στο Διαδίκτυο, το ίδιο έκανε και η οργή μεταξύ των κατοίκων.
Μια άλλη ομάδα εισέβαλε σε ένα τοπικό κυβερνητικό γραφείο, όπου κινηματογράφησε κουτιά με ρύζι και μαγειρικό λάδι στοιβαγμένα στο έδαφος και ρώτησε αν οι υπάλληλοι έκλεβαν τις προμήθειες. Καθώς έπεσε η νύχτα, ένας μικρός όχλος συγκεντρώθηκε στο δρόμο και περικύκλωσε τον Χουάνγκ Ζιχίν τον επικεφαλής της υποπεριφέρειας, ο οποίος είχε βγει συνοδεία αστυνομίας για να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες. Την Κυριακή, η πόλη απέλυσε τρεις αξιωματούχους του Zhangmiao επειδή καθυστέρησαν να διανείμουν τρόφιμα.
Ορισμένες διαμαρτυρίες έχουν πάρει αφηρημένες μορφές. Αφού ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Tongji πληκτρολόγησε ένα παράπονο για την ποιότητα του χοιρινού κρέατος σε γραμμές χαρακτήρων που εναλλάσσονταν μεταξύ κόκκινου και μπλε, φοιτητές άρχισαν να κυκλοφορούν αφίσες με κόκκινες και μπλε ρίγες, σε μία νέα μορφή διαμαρτυρίας που κερδίζει έδαφος.
Ο ύμνος των «Αθλίων»
Δύο βίντεο με ντόπιους μουσικούς που παίζουν τον ύμνο... των θυμωμένων ανθρώπων «Do You Hear the People Sing?» κοινοποιήθηκαν δεκάδες χιλιάδες φορές προτού διαγραφούν στο διαδίκτυο. Το τραγούδι, από το μιούζικαλ του 1980 «Οι Άθλιοι», ήταν δημοφιλές σε πολλά κοινωνικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένων των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2019 στο Χονγκ Κονγκ.
Οι κάτοικοι στο Jinze, μια αρχαία πόλη με κανάλια και γέφυρες, προάστιο της Σαγκάης, εξέφρασαν πιο δυναμικά το θυμό τους για την αδυναμία πρόσβασης στις βασικές υπηρεσίες. Αφού οι εκκλήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για βοήθεια έμειναν αναπάντητες, εκατοντάδες πολίτες έκαναν πορεία το Σάββατο το βράδυ ζητώντας φαγητό. Ένα βίντεο της διαμαρτυρίας, που επαληθεύτηκε από τη Wall Street Journal σε συνεντεύξεις με κατοίκους, διαγράφηκε γρήγορα από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Πριν από δύο εβδομάδες, μια ομάδα κατοίκων στην περιοχή Pudong της Σαγκάης συγκρούστηκε με την αστυνομία επειδή τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματά τους κατασχέθηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως εγκαταστάσεις καραντίνας. Άλλοι αρνούνται να συμμετάσχουν στους επαναλαμβανόμενους γύρους μοριακών τεστ PCR που πραγματοποιούν οι υγειονομικοί υπάλληλοι.
Στην ίδια περιοχή, η αστυνομία κλώτσησε την ξύλινη πόρτα του διαμερίσματος μιας νεαρής γυναίκας, αφού αρνήθηκε να μεταβεί σε κέντρο καραντίνας. Η γυναίκα, της οποίας το προσωνύμιο στην υπηρεσία Weibo είναι «Bushi Erliu»—«Οχι Πολίτης Δεύτερης Κατηγορίας» στα κινέζικα— κινηματογράφησε το επεισόδιο και το δημοσίευσε στο Διαδίκτυο με μια λεπτομερή περιγραφή της ιστορίας της.
Στο βίντεο, ένας αστυνομικός κλωτσάει την παλιά ξύλινη πόρτα της πολλές φορές, τελικά την παραβιάζει και πήγε τη γυναίκα σε καραντίνα. Η γυναίκα συνέκρινε την εμπειρία με τη διαβόητη σκηνή του μπάνιου στο θρίλερ «Η Λάμψη», όταν ο Τζακ Νίκολσον σπάει την πόρτα με ένα τσεκούρι
Ο κορονοϊός «τρελαίνει» τη Σανγκάη: Έστειλαν τρόφιμο γηροκομείου στο νεκροτομείο - Ήταν ζωντανός