Ρωσία: Πώς ο Πούτιν «σπάει» το πετρελαϊκό εμπάργκο - Πουλάει με εκπτώσεις σε Ινδία και Κίνα

Ο ρόλος της Ινδίας και της Κίνας στην... εξασθένηση του πετρελαϊκού εμπάργκο από τη Δύση

Ρωσία: Πώς ο Πούτιν «σπάει» το πετρελαϊκό εμπάργκο - Πουλάει με εκπτώσεις σε Ινδία και Κίνα
AP
2'

Κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της στο Γερμανικό Πρακτορείο την Τρίτη (3/5), με τις εξαιρέσεις της Ουγγαρίας και τη Σλοβακίας, τις δύο ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται περισσότερο εξαρτημένες από τη ρωσική ενέργεια.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα θα απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και προβλέπει σταδιακό τερματισμό της κατανάλωσής του από τις χώρες μέλη.

Το μέτρο θα εγγραφεί στη νέα ομοβροντία κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινώσουν οι Βρυξέλλες, έπειτα από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων, καθώς αρκετά από τα 27 κράτη μέλη πρόβαλαν αντιρρήσεις εξαιτίας του αντίκτυπου της απόφασης αυτής στις οικονομίες τους.

Την ίδια στιγμή όμως πολυπληθείς χώρες όπως η Ινδία και η Ρωσία αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου και μάλιστα με πολύ καλές τιμές. Αυτό σύμφωνα με άρθρα του Bloomberg και των Financial Times ουσιαστικά ακυρώνουν την πίεση του ευρωπαϊκού πετρελαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία αφού ο Πούτιν βρίσκει διέξοδο σε άλλες αγορές.

Η Ινδία

Σύμφωνα με το Bloomberg η Ινδία προσπαθεί να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση από εκείνη των 35 δολ./βαρέλι που προσφέρει η Ρωσία, επικαλούμενη «αύξηση του ρίσκου» μετά τις κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε περίπτωση που Ινδία και Ρωσία συμφωνήσουν σε μία τιμή κάτω από τα 70 δολ./βαρέλι, η Ινδία θα ήταν δυνατό να αγοράζει 15 εκατ. βαρέλια το μήνα.

Το δημοσίευμα του Bloomberg.



Το Bloomberg, προσθέτει ακόμα ότι η Ινδία έχει αγοράσει στις 69 ημέρες από την έναρξη του πολέμου ως σήμερα 40 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού. Πρόκειται για μία ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που είχε προμηθευτεί το 2021.

Η Κίνα

Νωρίτερα, σύμφωνα με τους Financial Times η Κίνα, έχει εξασφαλίσει… δυνατές εκπτώσεις για μεγαλύτερες προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία, παρακάμπτοντας τις αγορές spot.

Μάλιστα, το Πεκίνο έχει αναθέσει τις συναλλαγές σε ανεξάρτητες εταιρείες και αποφεύγει να κάνει λόγο για τις ποσότητες πετρελαίου που αγοράζει από τη Ρωσία, θέλοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στη Δύση.

Το δημοσίευμα των F.T.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή