Ισραήλ: Καταργεί τα πυροτεχνήματα για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας μετά από εκκλήσεις βετεράνων
Τα πάρτι και οι εορτασμοί που ξεκίνησαν χθες το απόγευμα (4/5) σε περισσότερες από δώδεκα ισραηλινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, δε συνοδεύτηκαν από κροτίδες και ήχους πυροτεχνημάτων. Στην Ιερουσαλήμ οι αρχές επέλεξαν μία σιωπηλή παράσταση με πυροτεχνήματα.
Η κίνηση έρχεται μετά από τις ολοένα και πιο έντονες ανησυχίες από πρώην στρατιώτες, οι οποίοι λένε ότι οι θορυβώδεις εορτασμοί επαναφέρουν τη φρίκη του πολέμου. «Μετά από πολλή σκέψη, η οποία περιελάμβανε επίσης μια ολοκληρωμένη έρευνα, αποφάσισα ότι δεν θα υπάρξουν πυροτεχνήματα στις τελετές της Ημέρας της Ανεξαρτησίας φέτος», δήλωσε ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι.
«Ένα από τα πράγματα που διαμόρφωσαν και επηρέασαν την απόφασή μας ήταν οι εκκλήσεις στρατιωτών που αγωνίζονται με PTSD και επεδίωξαν να ακυρώσουν την παράσταση, καθώς και την πλήρη προσοχή για τα άτομα που ζουν με αναπηρίες. Ελπίζω ότι του χρόνου θα βρούμε μια κατάλληλη εναλλακτική».
«Για τους περισσότερους Ισραηλινούς, τα πυροτεχνήματα είναι ίσως μια ωραία εικόνα στον ουρανό, αλλά για τους [βετεράνους] είναι ο ήχος των πυροβολισμών και της μάχης», έγραψε ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτισμού Χίλι Τρόπερ, σε μια ανάρτηση στο Facebook, ανακοινώνοντας ότι η φετινή εθνική τελετή θα γίνει χωρίς πυροτεχνήματα.
«Έχουν αγωνιστεί αρκετά. Έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα. Φέτος τους τιμάμε». Επί του παρόντος, οι άνδρες και γυναίκες στο Ισραήλ πρέπει να συμπληρώσουν τουλάχιστον δύο χρόνια στρατιωτικής θητείας. Η χώρα έχει πολεμήσει αρκετούς πολέμους από τη δημιουργία της πριν από 74 χρόνια, καταλαμβάνοντας τα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967. Σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας από το 2020, περίπου 5.000 πρώην στρατιώτες αναγνωρίζονται με μετατραυματικό στρες, αν και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος .
Η χώρα συγκλονίστηκε αυτή την εποχή πέρυσι όταν ένας 26χρονος βετεράνος του πολέμου της Γάζας που έπασχε από PTSD αυτοπυρπολήθηκε κοντά στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Το περιστατικό προκάλεσε συζήτηση σχετικά με την επάρκεια των συστημάτων υποστήριξης για τραυματίες και ψυχολογικά πάσχοντες στρατιώτες.
«Η ευαισθητοποίηση του κοινού αυξάνεται… Δεν υπάρχει ούτε μια οικογένεια που να μην γνωρίζει κάποιον με PTSD», δήλωσε ο καθηγητής Yair Bar-Haim, υποδιευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τραυματικού Στρες και Ανθεκτικότητας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Περίπου το 5% έως 8% του γενικού πληθυσμού του Ισραήλ έχει διαγνωστεί με PTSD, ποσοστό συγκρίσιμο με εκείνα στις δυτικές χώρες, αν και το ποσοστό των ψυχολογικών δυσκολιών που σχετίζονται με συγκρούσεις είναι υψηλότερο.
Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπου τα δεδομένα είναι χειρότερα, μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 23,2% των Παλαιστινίων εφήβων έπασχε από PTSD. Η Δρ Samah Jabr, κορυφαία ψυχίατρος στη Ραμάλα, υποστήριξε ότι η διάγνωση δεν περιγράφει επαρκώς την παλαιστινιακή εμπειρία τραύματος, την οποία αποκαλεί «επαναλαμβανόμενη και συνεχή».