Σικελία: Η μικρή Ροζαλία που έγινε μούμια και ανοιγοκλείνει τα μάτια της
Η Ωραία Κοιμωμένη της Σικελίας είναι η μικρή Ροζαλία, που πέθανε από πνευμονία, ως αποτέλεσμα της ισπανικής γρίπης, μία εβδομάδα πριν γίνει δύο χρόνων και έγινε μούμια. Η Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μούμιας οφείλεται σε ένα παράξενο φαινόμενο. Τα μάτια της μοιάζουν να ανοιγοκλείνουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας αποκαλύπτοντας μάλιστα τις άθικτες μπλε ίριδες της.
Την εξήγηση στο φαινόμενο αυτό έδωσε η αρχαιολόγος Ροζέλα Λορέντσι: «Είναι μια οπτική ψευδαίσθηση που παράγεται από το φως του ήλιου που περνάει μέσα από τα πλαϊνά παράθυρα, το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας υπόκειται σε αλλαγές… Τα μάτια της δεν είναι εντελώς κλειστά, και πράγματι δεν ήταν ποτέ».
Η μούμια της Σικελίας διατηρείται σε ένα γυάλινο φέρετρο ενώ πρόσφατα το National Geographic διαπίστωσε ότι το δέρμα της αρχίζει να αποχρωματίζεται. Έτσι μεταφέρθηκε σε ένα πιο στεγνό σημείο μέσα στις κατακόμβες ενώ συχνά εκχύνεται μέσα στο φέρετρο, αέριο άζωτο για την πρόληψη της αποσύνθεσης.
Ο πατέρας της μικρής Ροζαλίας, Μάριο Λομπάρντο μετά το θάνατο της κόρης του, ο οποίος προήλθε από πνευμονία έπειτα από νόσηση με Ισπανική γρίπη, ήταν συντετριμμένος.
Το κοριτσάκι άφησε την τελευταία της πνοή στις 6 Δεκεμβρίου του 1920, μόλις μια εβδομάδα πριν από τα δεύτερα γενέθλια της. Ο πατέρας της μικρής που δεν ήθελε να θάψει την κόρη του, λίγο μετά τον θάνατο της έψαξε και βρήκε τον Αλφρέντο Σαλαφία, έναν ταριχευτή στην περιοχή της Σικελίας.
Παράλληλα, πήγε στο μοναστήρι των Καπουτσίνων και ικέτεψε να τον αφήσουν να ταριχεύσει το παιδί του. Κάτι που οι μοναχοί έκαναν δεκτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ροζαλία ήταν το τελευταίο ταριχευμένο πτώμα που έγινε δεκτό στις περίφημες «κατακόμβες των Καπουτσίνων στο Παλέρμο».
Ο ταριχευτής δούλεψε τόσο σκληρά που το σώμα του παιδιού διατηρήθηκε τόσο καλά που μεταγενέστερες ακτινογραφίες έδειξαν ότι ακόμη και τα όργανα είναι εντυπωσιακά άθικτα.
Διαβάστε επίσης:
Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Μούμια έφερε χρυσή γλώσσα μέσα σε άθικτο τάφο