Όλα τα βλέμματα στον Πούτιν - Τι θα ανακοινώσει την Ημέρα της Νίκης
Με ανησυχία και προβληματισμό όλα τα μάτια αύριο Δευτέρα θα είναι στραμμένα στο Κρεμλίνο ημέρα κατά την οποία η Ρωσία γιορτάζει την 77η επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Η ομιλία Πούτιν θα γίνει την επομένη της απόφασης της G7 να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ενώ οι ΗΠΑ ανέφερεαν ότι θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προειδοποιήσει την Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου, επιδεικνύοντας την συντριπτική δύναμη πυρός της Ρωσίας, την ίδια στιγμή που ο στρατός της πολεμάει στην Ουκρανία, μετέδωσε το Reuters.
Φαίνεται πάντως ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ είναι καθησυχαστική σε σχέση με την πρόθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.
Αναλυτικότερα, η CIA δεν βλέπει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο διευθυντής της, Μπιλ Μπερνς, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Δεν βλέπουμε πρακτικές ενδείξεις σε αυτό το σημείο ενός ρωσικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη ή ακόμη και για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Μπερνς.
Την ώρα που αυτήν την παρέλαση θα την παρακολουθήσουν από κοντά οι δυτικές πρωτεύουσες, ο Πούτιν θα έχει μια νέα ευκαιρία να στείλει προειδοποιήσεις.
Πριν την 9η Μαΐου, στην Μόσχα και τις δυτικές πρωτεύουσες κυκλοφορούν φήμες που λένε ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να κάνει μια σύντομη ανακοίνωση ειδικά για την Ουκρανία, ίσως μια ρητή κήρυξη πολέμου ή ακόμη και να κηρύξει γενική επιστράτευση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις εικασίες αυτές την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας τες «ανοησίες».
Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε, όταν ρωτήθηκε για το τι θα πει στην ομιλία του ο Πούτιν, την οποία θα απευθύνει από το βήμα της Κόκκινης Πλατείας που θα βρίσκεται μπροστά από το Μαυσωλείο του Λένιν.
Πέρυσι ο Πούτιν στην ομιλία του καταφέρθηκε κατά της επιλεκτικότητας της Δύσης, και κατά των τάσεων της ανόδου του νεοναζισμού και της ρωσοφοβίας, στις οποίες επανέρχεται ξανά και ξανά όταν αναφέρεται στο θέμα της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης:
Αποφασισμένος ο Βλαντιμίρ Πούτιν: «Όπως το 1945, έτσι και τώρα θα νικήσουμε!»
Ουάσινγκτον και G7 επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Στο στόχαστρο το πετρέλαιο