Σοβιετική Ένωση: Άγνωστες ιστορίες πίσω από την εισβολή των Ναζί και τη νίκη της «αρκούδας»

Η Ευρώπη και η Ρωσία βρίσκονται στα... χαρακώματα, ωστόσο η Ημέρα της Νίκης κατά των δυνάμεων του Άξονα θα θυμίζει για πάντα και στις δυο πλευρές τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Σοβιετική Ένωση: Άγνωστες ιστορίες πίσω από την εισβολή των Ναζί  και τη νίκη της «αρκούδας»
3'

Η Ευρώπη γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης. Η Ρωσία επίσης. Οι δυο πλευρές είναι πλέον στα χαρακώματα για χατίρι της Ουκρανίας. Όμως, στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σοβιετική Ένωση, ήταν η χώρα που κατάφερε ουσιαστικά να δώσει τη νίκη στις δυνάμεις της Αντάντ.

Άγνωστες ιστορίες πίσω από τις τρομακτικές μάχες, δείχνουν το πώς η Σοβιετική Ένωση κατάφερε να είναι κρατήσει τις ορδές των Ναζί του Χίτλερ μακριά από την Ευρώπη ενώ παράλληλα αποδεκάτιζε τις γερμανικές δυνάμεις.

Οι 90 μέρες που πίστευε ο Χίτλερ, έγιναν χρόνια

Ο Χίτλερ πίστευε ότι μέσα σε 90 ημέρες θα μπορέσει να καταλάβει την Σοβιετική Ένωση και τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει ο βαρύς χειμώνας θα ήταν κυρίαρχος στις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της όπως οι σιτοβολώνες της Ουκρανίας και τα πετρέλαια στο Μπακού.

Φυσικά δεν πέτυχε τίποτα από όλα αυτά, καθώς οι μέρες έγιναν μήνες, οι μήνες... χρόνια και ουσιαστικά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος χάθηκε στις λάσπες του ρωσικού χειμώνα.

Ο Στάλιν δεν πίστευε πως η Γερμανία θα έκανε επίθεση και μετά έμεινε 11 μέρες... άλαλος!

Τον Φεβρουάριο του 1941, οι Αγγλικές και Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τον Στάλιν ότι ο Χίλτερ σχεδιάζει να επιτεθεί. Ο Στάλιν δεν τους πίστεψε. Η κήρυξη του πολέμου παραδόθηκε στη Μόσχα στις 22 Ιουνίου στις 05.30 τα ξημερώματα. Οι Γερμανοί είχαν εισβάλει από τα μεσάνυχτα από διάφορα μέτωπα. Ο Στάλιν συνέχιζε να μην πιστεύει ότι υπάρχει εισβολή.

Μόλις ο Στάλιν πείστηκε ότι πρόκειται για εισβολή, έκανε 11 μέρες να μιλήσει σε άνθρωπο.

Η μάχη του Κουρσκ

Στην αρματομαχία του Κουρσκ που οι ναζί υπέστησαν συντριπτική ήττα, υπήρξε η μεγαλύτερη συγκέντρωση χάλυβα στην ανθρώπινη ιστορία.

Τους Γερμανούς συνέδραμαν Φινλανδοί, Ιταλοί, Ρουμάνοι και Ισπανοί με στρατό. Είχαν οργανώσει μάλιστα και δικές τους μεραρχίες που πολέμησαν σε μεγάλες μάχες όπως στο Κουρσκ, στο Στάλινγκραντ, και στην πολιορκία του Λένινγκραντ.

Η μυθική πολιορκία του Λένιγκραντ

Η πολιορκία του Λένινγκραντ άρχισε τον Σεπτέμβριο του 1941, τρεις μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα» από τη ναζιστική Γερμανία κατά της ΕΣΣΔ. Η σοβιετική πόλη είχε αρχίσει να προετοιμάζεται από τον Ιούνιο. Οι διαταγές του Χίτλερ, υπό την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Βόρειο Σέλας» (Operation Nordlicht), ήταν πλήρη ισοπέδωση της πόλης του Λένιν.

Βάσει των υπολογισμών που έγιναν στις 12 Σεπτεμβρίου, η επάρκεια τροφίμων για τους πολιορκημένους ήταν η ακόλουθη: άλευρα και σιτηρά 35 ημέρες, ζυμαρικά 30 ημέρες, κρέας 33 ημέρες, λίπη 45 ημέρες, ζάχαρη 60 ημέρες. Οι συνθήκες ζωής στο Λένινγκραντ έγιναν άθλιες. Στα τέλη του Σεπτέμβρη τα αποθέματα πετρελαίου εξαντλήθηκαν και απαγορεύθηκε η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1943, 500 ημέρες από την έναρξη της πολιορκίας και σχεδόν ταυτόχρονα με τη νίκη στο Στάλινγκραντ, οι Σοβιετικοί κατάφεραν να διανοίξουν χερσαία δίοδο, σπάζοντας την πολιορκία στα νοτιοανατολικά με την Επιχείρηση Αστραπή. Τον επόμενο μήνα διεύρυναν αυτή τη δίοδο με τη μάχη στο Κράσνι Μπορ, Οι συνθήκες ζωής στην πόλη βελτιώθηκαν, ωστόσο νέα προσπάθεια (Επιχείρηση Πολικός Αστέρας) απέτυχε.

Τελικά η πολιορκία λύθηκε τον Ιανουάριο του 1944.

«Οι μάγισσες της νύχτας» που... έτρεμαν οι ναζί

Οι μάγισσες της νύχτας, ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Γερμανών στρατιωτών. Επρόκειτο για έφηβες Σοβιετικές που είχαν μάθει να πετούν αεροπλάνα του Α παγκοσμίου πολέμου εφοδιασμένα με βόμβες. Πετούσαν πάντα νύχτα και όταν έφταναν πάνω από το στόχο τους έσβηναν τις μηχανές και δίχως όργανα άδειαζαν τις βόμβες τους και έφευγαν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή