Σανγκάη: «Σταματήστε να ρωτάτε γιατί» - Η αποστομωτική απάντηση των Αρχών στην απόγνωση των κατοίκων

Η Σανγκάη εντείνει τα αυστηρά μέτρα καραντίνας καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη την αμφιλεγόμενη πολιτική μηδενικής ανοχής ενάντια στον κορονοϊό. Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους και σε κέντρα καραντίνας και η οργή φουντώνει.
Η Κίνα συνεχίζει την πολιτική των αυστηρών lockdown
5'

Δεν έχει τέλος η οργή των πολιτών στην «αποκλεισμένη» Σανγκάη. Νέα βίντεο που κυκλοφόρησαν το σαββατοκύριακο δείχνουν κατοίκους της πόλης να μαλώνουν με εργάτες και αστυνομικούς που τους ωθούν βίαια να μπουν σε καραντίνα. Πολλά απο αυτά αφαιρέθηκαν απο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κατακραυγή έρχεται καθώς οι αρχές φαίνεται να έχουν καθυστερήσει τις προσπάθειες για χαλάρωση των περιορισμών σε περιοχές της πόλης, παρά την πτώση των νέων μολύνσεων. Σύμφωνα με τις νέες σκληροπυρηνικές πολιτικές, ακόμη και οι κάτοικοι με αρνητικά τεστ Covid ενδέχεται να βρεθούν σε κυβερνητική καραντίνα.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανακοινώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σε πολλά σημεία της πόλης, ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν θεωρηθεί «υγειονομικές βόμβες», με όλους τους ενοίκους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να τεθούν σε καραντίνα.

Ένα viral βίντεο δείχνει τους κατοίκους να διαπληκτίζονται με αστυνομικούς που εμφανίστηκαν στις πόρτες τους με προστατευτικές στολές για να τους μεταφέρουν σε καραντίνα αφού κάποιος στον όροφο τους βρέθηκε θετικός.

«Από εδώ και στο εξής, οι άνθρωποι που μένουν στον ίδιο όροφο με κάποιο θετικό κρούσμα, πρέπει να μεταφέρονται σε ​​καραντίνα», λέει στο βίντεο ένας αστυνομικός. «Δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις εκτός αν είσαι στην Αμερική. Αυτή είναι η Κίνα» λέει αυστηρά ένας άλλος αστυνομικός, κουνώντας ένα μπουκάλι απολυμαντικό στο χέρι του. «Σταματήστε να με ρωτάτε γιατί. Δεν υπάρχει γιατί. Πρέπει να υπακούμε στους κανονισμούς και τις πολιτικές ελέγχου της επιδημίας της χώρας μας»

Νέοι φόβοι για έλλειψη τροφίμων

Το CNN δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα ότι έχει εκδοθεί τέτοια πολιτική και απευθύνθηκε στη δημοτική κυβέρνηση της Σαγκάης για διευκρίνιση. Επίσης δεν κατάφερε να αναγνωρίσει τα άτομα που τράβηξαν τα επίμαχα βίντεο. Σύμφωνα με ανακοινώσεις στο διαδίκτυο ωστόσο, ορισμένες γειτονιές έχουν επιβάλει τις λεγόμενες «σιωπηλές περιόδους» που διαρκούν δύο ή τρεις ημέρες, κατά τις οποίες οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στους κατοίκους αυτούς έχει επίσης απαγορευτεί προσωρινά να παραγγέλνουν είδη παντοπωλείου και καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να ανανεώνονται οι φόβοι για έλλειψη τροφίμων.

Η δημόσια οργή πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο μετά απο αναφορές ότι πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά του σπιτιού τους, ώστε οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να μπορέσουν να απολυμάνουν τα σπίτια τους. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο δείχνουν εργαζόμενους με κοστούμια hazmat να ψεκάζουν σύννεφα απολυμαντικού πάνω από έπιπλα και συσκευές μέσα σε διαμερίσματα, σε καναπέδες, τηλεοράσεις, ράφια με βιβλία, κρεβάτια και ντουλάπες.

«Τα διαμερίσματα είναι η ιδιωτική μας περιουσία, την οποία αγοράσαμε με εκατομμύρια ή δεκάδες εκατομμύρια γιουάν. Γιατί να σας επιτρέψουμε να εισέλθετε; Αυτό δεν διαφέρει από τη ληστεία!» έγραψε ένας κάτοικος της Σαγκάης στο Weibo την κινεζική εκδοχή του Twitter.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίγνκ την Πέμπτη εξέδωσε ένα νέο ανακοινωθών που «μεταφράστηκε» ως απειλή για τους αντιπάλους της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα ανεχθεί «πράξεις που διαστρεβλώνουν, αμφισβητούν ή αρνούνται τις πολιτικές πρόληψης της επιδημίας της χώρας μας».

Ο Κινέζος ηγέτης ζήτησε επίσης από τους αξιωματούχους να επιδείξουν «βαθιά, πλήρη και ολοκληρωμένη κατανόηση» της πολιτικής και τους προειδοποίησε για «ανεπαρκή συνειδητοποίηση, ανεπαρκή προετοιμασία και ανεπαρκή εργασία» για την εφαρμογή της.

Ώρες μετά την ομιλία του, η επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σανγκάης συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης για να μελετήσει τις οδηγίες του. Και σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, οι Αρχές ανακοίνωσαν εκ νέου οτι η πόλη βρίσκεται μια «κρίσιμη στιγμή» για τον έλεγχο της επιδημίας.

Εκατομμύρια «εικονικοί κρατούμενοι»

«Είναι σαν να πλέουμε αντίθετα με το ρεύμα σε μια βάρκα· πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά ή θα μας σπρώξουν προς τα κάτω. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», δήλωσε ο Zhao Dandan, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής. Υποσχέθηκε επίσης να «εφαρμόσει αποφασιστικά την απαίτηση να «μπουν όλοι όσοι πρέπει σε καραντίνα» για να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας στην κοινότητα το συντομότερο δυνατό».

Οι αυστηρότερες απαιτήσεις καραντίνας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς κατοίκους στον οικονομικό κόμβο. Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σκληρού lockdown εδώ και περισσότερες από έξι εβδομάδες.

Χρήστες του διαδικτύου μοιράστηκαν ένα άρθρο του 2015 από την People's Daily, την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, με λεπτή κάλυψη σαρκασμού, επικαλούμενη τον Σι Τζινπίγνκ μήνες αφότου ανέλαβε το τιμόνι του Κόμματος το 2012: «Κανένας οργανισμός ή άτομο δεν έχει το προνόμιο να είναι πάνω από το σύνταγμα και το νόμο. Κάθε πράξη που παραβιάζει το σύνταγμα και το νόμο πρέπει να ερευνηθεί».

Διαβάστε επίσης:

Νέα δρακόντεια μέτρα σε Σανγκάη και Πεκίνο: «Γυρίστε σπίτι» και αποφύγετε κάθε επαφή