Κάρολος: Πρόβα βασιλικών καθηκόντων – Πώς η Ελισάβετ «στρώνει» το χαλί για την διαδοχή της
«Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που η πραγματικότητα σε χτυπάει σαν τρένο. Ένιωσα σαν να μαζεύω τα πράγματα προκειμένου να αποχωρήσω από την οικογενειακή μου οικία. Οι απόηχοι του παρελθόντος παρασύρονται σαν μπάλες σκόνης στο άδειο πάτωμα του σαλονιού. Μια ξεχασμένη φωτογραφία ξυπνά μνήμες από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές».
Με τα λόγια αυτά περιγράφει η αρθρογράφος της Daily Mail, Sarah Vine, την χθεσινή απουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ από το άνοιγμα του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Μπορεί για τον υπόλοιπο κόσμο η μοναρχία να αποτελεί έναν αναχρονιστικό θεσμό που ανήκει στο παρελθόν όμως για μια μεγάλη μερίδα των Βρετανών τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πόσο δε μάλλον, όταν τα τελευταία 70 χρόνια ο ίδιος άνθρωπος αποτελεί την Κεφαλή του Έθνους και της Εκκλησίας.
Ο λόγος για την Βασίλισσα Ελισάβετ, την μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας, που χθες έδωσε το πράσινο φως στον γιο της, Πρίγκιπα Κάρολο να την εκπροσωπήσει σε μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της χρονιάς.
Αν και ο Κάρολος, όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως κυρίως για τις προσωπικές του επιλογές, χθες κατάφερε να κάνει θετική εντύπωση αλλά και να συγκινήσει μιλώντας εξ ονόματος της Βασίλισσας δίπλα στο στέμμα που σε λίγο καιρό θα φορέσει.
Πληροφορίες της Daily Mail αναφέρουν επίσης ότι η Ελισάβετ «αισθάνθηκε υπερηφάνεια» βλέποντας από το κάστρο του Ουίνσδορ τον γιο και τον εγγονό της Ουίλιαμ (πρώτο και δεύτερο στην διαδοχή του θρόνου) να την εκπροσωπούν.
Αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Παλατιού, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ εκτός του ότι είναι η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα. Είχε τον χρόνο να εκπαιδεύσει τον Κάρολο και μάλιστα όλα δείχνουν ότι θα του παραδώσει τον θρόνο, όπως αυτή θέλει.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην ίδια, όταν ξαφνικά σε ηλικία 25 ετών, το 1952 ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ πέθανε και ανέλαβε τον θρόνο. Δεν είναι κρυφό ότι η Ελισάβετ την εποχή εκείνη δεν ήταν καθόλου έτοιμη για να αναλάβει τα καθήκοντά της, όμως η αίσθηση του καθήκοντος και η μόρφωση που έλαβε τα επόμενα χρόνια την έκαναν αυτή που είναι σήμερα.
Επίσης η βασίλισσα ξέρει καλά ότι το μέλλον της μοναρχίας στην Βρετανία θα είναι δύσκολο. Σε ένα κόσμο που αλλάζει, οι Βρετανοί ίσως αμφισβητήσουν τις ικανότητες του Καρόλου, γι΄ αυτό η ίδια προσπαθεί να του «στρώσει» το χαλί ξέροντας ότι οι περισσότεροι προτιμούν τον νεαρό Ουίλιαμ στο ρόλο αυτό.
Όμως, οι κανόνες της μοναρχίας είναι αυστηροί και η Βασίλισσα ποτέ δεν παρέκκλινε από αυτούς. Γνωρίζει καλά ότι ο Κάρολος που θα αναλάβει τα καθήκοντά της θα είναι ο ενδιάμεσος πριν την στέψη του δημοφιλούς Ουίλιαμ και ελπίζει ότι αυτός μαζί με την επίσης λαοφιλή Κέιτ Μίντλεντον θα οδηγήσουν τον θεσμό στη νέα εποχή προκειμένου να έχει μέλλον.
Η χθεσινή εμφάνιση του Καρόλου
Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έφτασε στο Κοινοβουλίου με την επίσημη βασιλική στολή του, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Καμίλα. Δίπλα στον πατέρα του βρέθηκε και Πρίγκιπας Ουίλιαμ αφού οι δύο άντρες θεωρούνται «σύμβουλοι του κράτους».
Η εμφάνιση αυτή του Καρόλου χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή MME ως η πρώτη μεγάλη πρόβα του διαδόχου πριν την ενθρόνισή του. Την ίδια στιγμή, συγκίνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο προκάλεσαν οι εικόνες της μεταφοράς του στέμματος «Imperial State Crown» στο Κοινοβούλιο χωρίς την παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ.
Εν αντιθέσει με τον πατέρα του, ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ ήταν ντυμένος με πολιτικά ενώ η Καμίλα για την περίσταση επέλεξε μια αυστηρή blue black τουαλέτα με ασορτί καπέλο.
Στην ομιλία του ο Κάρολος παρουσίασε τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης, αναφερόμενος επιγραμματικά στην επιστροφή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις προεκλογικές του δεσμεύσεις να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές ανισότητες σε όλη τη Βρετανία και να μεγιστοποιήσει τις μετά το Brexit ελευθερίες.
Στην ομιλία παρουσιάστηκαν 38 νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αναδιάρθρωση της αγοράς ελεγκτικών υπηρεισών, την πάταξη της παράνομης χρηματοδότησης και την προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστικό το Σίτι του Λονδίνου σε διεθνείς επενδυτές μετά το Brexit.
Δείτε στο βίντεο την ομιλία του πρίγκιπα Καρόλου στο βρετανικό κοινοβούλιο:
«Η προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας είναι να αναπτυχθεί και να ενδυναμωθεί η οικονομία και να μειωθεί το κόστος διαβίωσης για τις οικογένειες», δήλωσε ο Κάρολος στο Κοινοβούλιο, διαβάζοντας την ομιλία εξ ονόματος της βασίλισσας, που δεν παρευρέθηκε στην τελετή λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την κινητικότητά της.
«Η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας θα ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη για να βελτιώσει τα επίπεδα διαβίωσης και να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό θα υπογραμμιστεί από μια υπεύθυνη προσέγγιση στα δημόσια οικονομικά, μειώνοντας το χρέος παράλληλα με την μεταρρύθμιση και τη μείωση φόρων»
Κατά το κλείσιμο της ομιλίας τόνισε: «Ανυπομονώ για τον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας. Το ιωβηλαίο είναι ένας εορτασμός της επετείου ενός ειδικού γεγονότος και ο όρος συνδέεται κυρίως με τη βασιλική οικογένεια. Σηματοδοτεί σημαντικές περιόδους στη ζωή και τη βασιλεία ενός μονάρχη. Φέτος γιορτάζει τα 70 χρόνια της Βασίλισσας».
Δείτε στην gallery φωτογραφίες από όσα έγιναν στο βρετανικό Κοινοβούλιο:
Η απουσία της Ελισάβετ πρώτη φορά από το 1963
Η ομιλία της Βασίλισσας είναι μια τελετουργική εκδήλωση που ορίζει τους νόμους που θέλει να εγκρίνει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει τις προτεραιότητές της για τους επόμενους μήνες. Είναι η πρώτη φορά από το 1963 που δεν θα εκφωνήσει η ίδια την ομιλία.
Την εποχή εκείνη ήταν έγκυος στον Πρίγκιπα Εδουάρδο, και αντ' αυτού η ομιλία της διαβάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών. Η μονάρχης «είχε λείψει» επίσης από το τελετουργικό το 1959 ενώ ήταν έγκυος στον πρίγκιπα Άντριου.
Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη του Imperial State Crown στη Βουλή των Λόρδων:
Διαβάστε ακόμα:
Πρίγκιπας Κάρολος: «Πρόβα» για τον θρόνο - Θα μιλήσει για πρώτη φορά αντί για την Ελισάβετ στη Βουλή