H ώρα της απόφασης για Φινλανδία και Σουηδία: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον

Φινλανδία και Σουηδία αναμένεται να αποκαλύψουν εάν θα ζητήσουν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν επιβεβαίωσε την πρόθεση της χώρας της,λέγοντας οτι θα ενίσχυε την «ασφάλεια των πολιτών μας»
1'

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν επιβεβαιώνει τα «σχέδια της χώρας να υποβάλει ενδεχομένως αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν για την «ασφάλεια των πολιτών μας».

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον φτάνει σήμερα στη Σουηδία -και εντός 24ωρου και στη Φινλανδία- ενόψει των συνομιλιών για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ο Τζόνσον θα συναντήσει τους ηγέτες και των δύο εθνών - καθώς εξετάζουν αν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με στόχο να συζητήσουν την απάντηση της Ευρώπης στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, η υποστήριξη για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία, παρά τη μακρά ιστορία στρατιωτικής ουδετερότητάς τους.

Ο Τζόνσον έχει προγραμματιστεί να δώσει συνέντευξη Τύπου σε κάθε χώρα, πριν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προηγουμένως, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συμμαχία θα υποδεχτεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία με «ανοιχτές αγκάλες» και θα υπάρξει ελάχιστη καθυστέρηση στην επεξεργασία της ένταξής τους.