«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν Φινλανδία-Σουηδία με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ – Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία

H απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ βάζει άλλο ένα λιθαράκι στην παγκόσμια ανησυχία

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν Φινλανδία-Σουηδία με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ – Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία
H απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ βάζει άλλο ένα λιθαράκι στην παγκόσμια ανησυχία
AP PHOTO
3'

Ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια ανησυχία που έχει προκληθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία βάζουν Φινλανδία και Σουηδία με την απόφασή τους να ζητήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ με την βορειοατλαντική συμμαχία να ετοιμάζεται για fast track διαδικασίες και τη Ρωσία να προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εκληφθεί ως «απειλή» και θα προκαλέσει τη «λήψη μέτρων».

Μέχρι σήμερα τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θεωρούσαν ότι τυχόν ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα αποτελούσε μια «αχρείαστη πρόκληση», όπως σημειώνει ο Guardian,κατά της Ρωσίας επιλέγοντας την ουδετερότητα. Ειδικά για τη Φινλανδία η στάση αυτή ήταν απόλυτα λογική δεδομένου ότι μοιράζεται κοινά σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία έχοντας βιώσει σχεδόν έναν αιώνα κάτω από τον ζυγό της Μόσχας.

Για την Σουηδία η αντίθεσή στην ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν πιο ιδεολογική καθώς η εξωτερική της πολιτική μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε επικεντρωθεί περισσότερο στον πολύπλευρο διάλογο και τον πυρηνικό αφοπλισμό αντιλαμβανόμενη τον εαυτό της ως διαμεσολαβητή. Αρκετοί, δε, στη χώρα – παρά την αύξηση των αμυντικών δαπανών μετά την κρίση στην Κριμαία το 2014 - παραμένουν επιφυλακτικοί για την ατζέντα του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση το μόνο στο οποίο θα οδηγούσε θα ήταν η αύξηση των περιφερειακών εντάσεων.

Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις περίπου το 75% των Φινλανδών τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ ενώ στη Σουηδία το ποσοστό ανέρχεται στο 60%.

Η αίτηση Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έγινε δεκτή με χαρά από τον ΓΓ της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς από στρατιωτικής άποψης η ένταξή τους θα δώσει μια μεγάλη ώθηση καλύπτοντας ένα κενό στις άμυνες της συμμαχίας στη βόρεια Ευρώπη διπλασιάζοντας το μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία και αυξάνοντας την σταθερότητα στη Βαλτική

Η αντίδραση της Ρωσίας

Στην πρώτη της αντίδραση δια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία απάντησε ότι μια τέτοια κίνηση από Φινλανδία και Σουηδία θα εκληφθεί ως απειλή με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη «στρατιωτικών-τεχνικών» μέτρων κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει άλλο ένα μέτωπο στη στρατιωτική απειλή κατά της χώρας μας προειδοποιώντας το Ελσίνκι ότι «θα πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης»

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ και η προσέγγιση της συμμαχίας στα σύνορά μας δεν κάνει τον κόσμο μας και την Ευρώπη πιο σταθερή και ασφαλή. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία και από το πόσο κοντά στα σύνορά μας θα έλθουν στρατιωτικές υποδομές» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ακόμα πιο ξεκάθαρος ήταν ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντμίτρι Πολάνσκι, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος - ή πιθανός στόχος - για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι. «Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».

Ήδη Φινλανδοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από σήμερα, Παρασκευή, όπως αναφέρει η εφημερίδα Iltalehti.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Αν μπουν στο ΝΑΤΟ, Φινλανδία και Σουηδία, είναι στόχοι μας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή