Συνεχίζουν τα «παιχνίδια» οι Τούρκοι: Ποιους όρους βάζουν για το «ναι» σε Σουηδία και Φινλανδία
Η Άγκυρα εκθέτει... αιτήματα καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία ζητούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ
Τον... χαβά τους οι Τούρκοι... Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.
Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.
ΝΑΤΟ: Πεπεισμένοι Στόλτενμπεργκ και Μπλίνκεν ότι η Τουρκία δε θα εμποδίσει την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας
Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η 'Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».
ΝΑΤΟ: Η συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας – «Παραφωνία» η Τουρκία
Τη στιγμή που η Φινλανδία έχει «κλειδώσει» οριστικά την απόφασή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, φαίνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – μελών της Συμμαχίας αποδέχονται πλήρως τόσο το Ελσίνκι όσο και τη Σουηδία. «Παραφωνία» η Τουρκία που εξακολουθεί να προκαλεί ζητήματα. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, εξέφρασε ξεκάθαρη θέση υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ήταν αυτός που έκανε σαφή τη στάση της Αθήνας αναφέροντας ότι η είσοδος των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, τα οποία οφείλει να πρεσβεύει και να προστατεύσει η Συμμαχία.
Φινλανδία: «Κλείδωσε»το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ - Αύριο αποφασίζει το κοινοβούλιο
Η Φινλανδία επιβεβαίωσε επισήμως ότι σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είπε ο πρόεδρος της, Σαούλι Νιινίστο, εγκαταλείποντας δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας σε μια ιστορική απόφαση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Στοκχόλμη είναι πιθανό να ακολουθήσει, πιθανότατα την Τρίτη (17/5) με τη συμμαχία να ξεκινά τη διαδικασία ένταξης αμέσως μετά.
«Η Φινλανδία υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό Σάνα Μάριν. «Μια προστατευμένη Φινλανδία γεννιέται ως μέρος μιας σταθερής, ισχυρής και υπεύθυνης σκανδιναβικής περιοχής. Κερδίζουμε ασφάλεια και τη μοιραζόμαστε επίσης. Είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι η ασφάλεια δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».
Η πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι η πρόταση θα σταλεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση. «Η απόφασή μας είναι ιστορική», είπε. «Ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα είμαστε επίσης υπεύθυνοι για την ασφάλεια της συμμαχίας στο σύνολό της».
Τρεις ημέρες αφότου οι ηγέτες της Φινλανδίας είπαν ότι «πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», η πρόταση κατατίθεται στο κοινοβούλιο για επικύρωση αύριο Δευτέρα (16/5).
Ο Φινλανδός πρόεδρος είχε τηλεφωνήσει νωρίτερα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να τον ενημερώσει για το σχέδιο της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σε μια συνομιλία που περιέγραψε ως «άμεση και ευθεία». Και πρόσθεσε: «Η αποφυγή εντάσεων θεωρήθηκε σημαντική».
Το κυβερνών κόμμα της γειτονικής Σουηδίας πραγματοποιεί επίσης μια αποφασιστική συνάντηση για το αν θα ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία των 30 μελών την επόμενη εβδομάδα, η επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία φαίνεται έτοιμη να οδηγήσει στην επέκταση του ΝΑΤΟ που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ήθελε να αποτρέψει.
Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και, όπως η Σουηδία, έχει διατηρήσει αυστηρές πολιτικές ουδετερότητας και στη συνέχεια μη ευθυγράμμισης από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρώντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως άμεση πρόκληση προς τη Μόσχα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα και ενίσχυσε τη δημόσια υποστήριξη για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Διαβάστε επίσης:
H επέκταση του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η πυρηνική απειλή - Τι είναι η επικίνδυνη «γκρίζα περίοδος»