ΕΕ: Σκληρό παζάρι για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - «Μία χώρα κρατάει τους 27 σε ομηρία»
Θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία για να προχωρήσει το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ
«Είμαστε 27 και πρέπει να πείσω τους 27. Μεταξύ αυτών είναι κάποιοι οι οποίοι έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση» είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις.
Η Ουγγαρία έχει κατηγορηθεί ότι «κρατά την ΕΕ όμηρο» για την άρνησή της να συμφωνήσει σε εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας, καθώς το μπλοκ αγωνίζεται να καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τις τελευταίες κυρώσεις που έχουν στόχο να πλήξουν την «πολεμική μηχανή» του Κρεμλίνου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις , δήλωσε: «Δυστυχώς ολόκληρη η ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος», σε μία αναφορά στην Ουγγαρία, η οποία συνεχίζει να μπλοκάρει το εμπάργκο πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι της προσφέρθηκε παράταση για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του 2024.
«Όλοι περίμεναν ότι αυτό θα ήταν αρκετό», είπε ο Λαντσμπέργκις στους δημοσιογράφους, αντανακλώντας την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η Βουδαπέστη θα συμμορφωνόταν εάν είχε περισσότερο χρόνο για να μετατρέψει το ενεργειακό της σύστημα για να προμηθευτεί μη ρωσικό πετρέλαιο.
Νέα βοήθεια προς την Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την Τετάρτη ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων νέων δανείων για την παροχή άμεσης ρευστότητας στο Κίεβο και δεσμεύσεων για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Το μέγεθος της βραχυπρόθεσμης οικονομικής στήριξης έχει καθοριστεί, αλλά δύο αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων είπαν στο Reuters ότι περίμεναν να καλύψει χονδρικά τις οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας για δύο μήνες, κυρίως μέσω δανείων, αναφέρει το Reuters.
Ένας τρίτος αξιωματούχος είπε ότι τα χρήματα θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, απορρίπτοντας παλαιότερες συζητήσεις ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στην αγορά με την έκδοση κοινών ομολόγων που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπολόγισε τον Απρίλιο ότι η Ουκρανία χρειαζόταν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να καλύψει το άμεσο οικονομικό έλλειμμα που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή.
Η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ζήτησε αυτή η υποστήριξη να δοθεί με τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων. Η κλίμακα της στήριξης της ΕΕ θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσες χώρες της G7 είναι πρόθυμες να συνεισφέρουν.