Ο Ερντογάν κάνει άνω - κάτω το ΝΑΤΟ: Δεν θα δώσουμε συγκατάθεση για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας
Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Αλγερίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σαφή την άρνηση της Τουρκίας να δώσει συγκατάθεση στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε όλα όσα είχαν γνωστοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, και όσα είχε υποστηρίξει ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, βάζοντας... βόμβα στα θεμέλια της Συμμαχίας.
«Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε τρομοκρατικές ομάδες. Δεν θα λέγαμε ναι σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «οι αντιπροσωπείες Σουηδίας και Φινλανδίας να μην μπουν στον κόπο να προσπαθήσουν να μας πείσουν», κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα και στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν συζητήσεις στην Άγκυρα, όπως είχε διαρρεύσει νωρίτερα.
Συγκεκριμένα, είχε γνωστοποιηθεί πως ανώτεροι εκπρόσωποι της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, έτσι ώστε να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση της χώρας σχετικά με τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Μετά από αυτές τις δηλώσεις, ωστόσο, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται αντιληπτό πως δύσκολα θα πραγματοποιηθεί το εν λόγω ταξίδι. Με δεδομένο ότι οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, αντιλαμβάνεται κανείς την αναστάτωση που επικρατεί εντός της Συμμαχίας μετά τη στάση του Τούρκου προέδρου.
Την ίδια ώρα, διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.
Nωρίτερα η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μανταλένα Άντερσον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της αποφάσισε επισήμως να προχωρήσει σε αίτηση προς το ΝΑΤΟ ώστε να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της συμμαχίας.
«Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στη σουηδική βουλή για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ» είπε, προσθέτοντας ότι «είναι το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας. «Θα ενημερώσουμε το ΝΑΤΟ ότι θέλουμε να γίνουμε μέλη της συμμαχίας».
Η πρωθυπουργός αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών.
Διαβάστε επίσης:
Εγγυήσεις ασφαλείας δίνουν οι σκανδιναβικές χώρες για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ