Συνάντηση Μπάιντεν με τους ηγέτες Φινλανδίας και Σουηδίας - Θέμα η ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ

Ο Τζο Μπάιντεν στις δηλώσεις του ανέφερε εμφατικά ότι υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, στο ΝΑΤΟ
«Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, μια στιγμή ορόσημο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια»
AP
3'

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπαίντεν, συναντήθηκαν σήμερα στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. Στην συνάντηση των τριών ηγετών συζητήθηκε η επιθυμίας ένταξης των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Τζο Μπάιντεν στις δηλώσεις του ανέφερε εμφατικά ότι υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, στο ΝΑΤΟ.

Αναφορικά για το θέμα αυτό ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου σημείωσε: «Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, μια στιγμή ορόσημο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Δύο κράτη με μακρά παράδοση ουδετερότητας θα ενταχθούν στην πιο ισχυρή αμυντική συμμαχία του κόσμου».

Σημειώνεται ότι για την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, έχει θέσει βέτο Τουρκία κατηγορώντας παράλληλα την Σουηδία για υπόθαλψη τρομοκρατών (Κούρδους μαχητές).

Ο Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ο Τζο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους «νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει».

Γενς Στόλτεμπεργκ: Το ΝΑΤΟ έχει εμπειρία από διαφωνίες

Το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» που εξέφρασε η Τουρκία, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ασφαλώς θέλουμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία» ώστε να βρεθεί «μια συμφωνία για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», είπε από την Κοπεγχάγη ο Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας «αισιόδοξος» ότι θα ληφθεί γρήγορα η απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο» κάποια χώρα μέλος να εκφράζει διαφορετικές απόψεις. «Έχουμε μεγάλη εμπειρία στο ΝΑΤΟ, όταν υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη καθόμαστε κάτω και βρίσκουμε λύσεις», είπε στους δημοσιογράφους. «Είμαστε σε στενή επαφή με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία», πρόσθεσε.

Από το Λονδίνο, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας είπε ότι πιστεύει πως υπάρχει τρόπος να διευθετηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος. Πιστεύω ότι στο τέλος θα φτάσουμε εκεί και είναι σημαντικό να ακούμε όλα τα μέλη και τις ανησυχίες τους στη διαδικασία αυτή και ασφαλώς θα ακούσουμε την Τουρκία», είπε ο Ουάλας μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να μιλήσει για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημο αίτημα την Τετάρτη να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια απόφαση που υποκινήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως η τουρκική κυβέρνηση εκφράζει αντιρρήσεις, κατηγορώντας τις δύο αυτές χώρες ότι στηρίζουν οργανώσεις τις οποίες θεωρεί «τρομοκρατικές».

Διαβάστε επίσης:

Φινλανδία: «Το ΝΑΤΟ δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή βάσεις»