Τι ζητά η Τουρκία για να «ξεμπλοκάρει» την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος Πρέσβης στη Γαλλία δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει «επί της αρχής αντίρρηση» για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και ότι περιμένει από τους εταίρους της «να επιβεβαιώνουν ότι ενεργούν ως σύμμαχοι»
Οι δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στη Γαλλία
AP
3'

Ο Τούρκος Πρέσβης στη Γαλλία Αλί Ονανέρ δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η χώρα του δεν έχει «επί της αρχής αντίρρηση» ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι ως «ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός στρατός αυτής της συμμαχίας» περιμένει από τους εταίρους της «να επιβεβαιώνουν ότι ενεργούν ως σύμμαχοι σε όλους τους τομείς».

Αναφερόμενος ειδικότερα στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και, κυρίως, στη θέση της Σουηδίας και της Φινλανδίας έναντι «των τρομοκρατών του PKK» υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία που βλέπει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, αφού ως τέτοια είναι αναγνωρισμένη τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς τι ακριβώς ζητά η Τουρκία για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία ανέφερε ότι «περιμένουμε από όλους τους συμμάχους μας να σταματήσουν την επιείκεια, τη συνεργασία ή τη στήριξη προς το ΡΚΚ. Και δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι αποκαλώντας το ΡΚΚ με άλλες ονομασίες απαλλάσσεται από την υποχρέωση μη στήριξης της τρομοκρατίας. Η ιδέα του να μην υποστηρίζουν την τρομοκρατία είναι αυτό που πρωταρχικά περιμένουμε». Συνεχίζοντας ο Τούρκος Πρέσβης διευκρίνισε ότι «η επιστροφή των τρομοκρατών» που διαμένουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν αποτελεί από μόνη της προϋπόθεση για την έγκριση από την Τουρκία της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και ζήτησε αλλαγή «της γενικής προσέγγισης, για παράδειγμα, της Σουηδίας, αναφορικά με το PKK».

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ειδικότερα ως προς το αν προβλέπεται επανάληψη των διαπραγματεύσεων του Κιέβου με τη Μόσχα στο τουρκικό έδαφος ο Ονανέρ είπε: «Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή τέτοια διαπραγμάτευση δεν φαίνεται δυνατή. Μια αισιόδοξη προσέγγιση θα επέτρεπε να ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα συνειδητοποιήσουν ότι θα είναι καλύτερο να διαπραγματευτούν».

Ερωτηθείς για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τον ρόλο τους στον πόλεμο που διεξάγεται, ο Πρέσβης ανέφερε ότι η Τουρκία εξήγαγε σημαντικές ποσότητες εξοπλισμού κατά τρόπο απολύτως διαφανή, πολλούς μήνες πριν από την ρωσική επίθεση».

Ρωτήθηκε ακόμη για την αεροπορική βάση στο Ιντζιρλίκ με τον δημοσιογράφο να αναφέρεται στη σημασία της για τις νατοϊκές επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Συρία.

Ο Τούρκος Πρέσβης ανέφερε: «Όπως είπα και προηγουμένως η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός, ο πιο αναγκαίος εταίρος του ΝΑΤΟ. Σε κάθε νατοϊκή επιχείρηση η Τουρκία προσφέρει τα μέσα της και παρέχει τη στήριξή της σε αυτές τις επιχειρήσεις, μπορούμε να αναφερθούμε σε πολυάριθμες νατοϊκές επιχειρήσεις στις οποίες συνέβαλε η Τουρκία ή κατά τις οποίες οι τουρκικές βάσεις χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ