Ηχηρή προειδοποίηση Λαβρόφ στη Δύση: «Κλιμάκωση ο εφοδιασμός όπλων στην Ουκρανία»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα ικανά να πλήξουν το ρωσικό έδαφος θα συνιστούσε ένα «σοβαρό βήμα προς μια απαράδεκτη κλιμάκωση», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό Tass.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε στο αραβόφωνο κανάλι RT ότι ελπίζει πως οι λογικοί άνθρωποι στη Δύση θα το κατανοήσουν αυτό, προσθέτοντας: «Υπάρχουν ακόμη λίγοι (σ.σ. λογικοί) εκεί», σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.
«Πόρτα» της Ρωσίας στο ιταλικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία - «Είναι ασόβαρο»
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εκτίμησε σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα πως το σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία που πρότεινε η Ιταλία δεν είναι «σοβαρό».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι γνωρίζει το περιεχόμενο μόνο από τον Τύπο, καθώς το κείμενο δεν έχει διαβιβασθεί στη Μόσχα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, είχε πει τη Δευτέρα ότι είχε παραληφθεί και ήταν υπό εξέταση.
«Είναι θέμα ότι η Κριμαία [η ουκρανική χερσόνησος που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία] και το Ντονμπάς [μια αυτόνομη περιφέρεια που αναγνωρίζεται από τη Μόσχα] (θα) ανήκουν στην Ουκρανία με μια μεγάλη αυτονομία», είπε ο Λαβρόφ σε μια συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση RT.
«Σοβαρές πολιτικές που θέλουν αποτελέσματα δεν μπορούν να προτείνουν πράγματα όπως αυτά, εκείνοι που το κάνουν είναι εκείνοι που θέλουν να αυτοδιαφημιστούν ενώπιον του εκλογικού τους ακροατηρίου», πρόσθεσε σε μια αιχμή που απευθύνεται προφανώς στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο.
Ο τελευταίος είχε ανακοινώσει πριν από μία εβδομάδα ότι η χώρα του πρότεινε στον ΟΗΕ τη συγκρότηση μιας «διεθνούς ομάδας διευκόλυνσης» η οποία θα προσπαθήσει να καταλήξει «βήμα βήμα» σε μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, όμως σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica το έγγραφο που παραδόθηκε στον ΟΗΕ προβλέπει τέσσερα στάδια:
- κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την αποστρατιωτικοποίηση του μετώπου υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ
- διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ όχι όμως στο ΝΑΤΟ
- διμερή συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία για την Κριμαία και το Ντονμπάς που θα είναι αυτόνομες περιφέρειας, όμως υπό ουκρανική κυριαρχία
- την επίτευξη πολυμερούς συμφωνίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη.