«Θρίλερ» στο Ιράν: Διπλωματικός πυρετός για την απελευθέρωση των ναυτικών των ελληνικών τάνκερ
To «θρίλερ» συνεχίζεται στον Περσικό Κόλπο μετά το ρεσάλτο σε δύο ελληνικά πλοία από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης.
Μπορεί οι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές να ανακοίνωσαν χθες ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν τελεί υπό κράτηση, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται πάνω στα πλοία του, ωστόσο η αγωνία για την τύχη των εννιά Ελλήνων και του Κύπριου ναυτικού «χτυπάει» κόκκινο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ρεσάλτο των Ιρανών έγινε ως αντίποινα στη δέσμευση του ρωσικού πλοίου στην Κάρυστο, με το θέμα να έχει πάρει πλέον διαστάσεις και σε διπλωματικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, το Ιράν προειδοποίησε ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, που επιπλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο, θα κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το πετρέλαιο και το δεξαμενόπλοιο που κατάσχεσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφούν.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα επικρατεί οργή για το περιστατικό με τις ελληνικές Αρχές να το χαρακτηρίζουν ως πειρατεία ενώ το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα προς το Ιράν. Ταυτόχρονα έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι εταίροι της χώρας, όπως επίσης και οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στο μεταξύ το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενημέρωσε τα 17 παραπλέοντα στην περιοχή ελληνικά σκάφη να βρίσκονται σε επιφυλακή για αποφυγή τυχόν παρόμοιων καταδρομικών επιθέσεων.
Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star έφερε στη δημοσιότητα τους διαλόγους τη στιγμή που οι Ιρανοί έκαναν την επιχείρηση κατάληψης των πλοίων. Οι στιχομυθίες ήταν ιδιαίτερα έντονες, οι σκηνές θύμιζαν ταινία δράσης και οι ναυτικοί είδαν τους κομάντος να τους σημαδεύουν με τα όπλα, ζητώντας τους να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του καραβιού.
Ο συγκλονιστικός διάλογος
- Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.
- Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Καταπατάτε τους νόμους.
- Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.
- Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.
- Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.
Foreign Office: «Απαράδεκτη η κατάληψη των ελληνικών πλοίων»
«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ». Αυτό απάντησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν τότε οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».
Η Βρετανία όπως και άλλες δυτικές χώρες υποστήριζαν ότι η κατάσχεση του Stena Impero αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού υπερ-δεξαμενόπλοιου Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, 15 μέρες πριν. Οι Βρετανοί τότε κατηγόρησαν το Grace 1 ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.
Τελικά το Stena Impero απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019.
Την εποχή εκείνη, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας τα οποία συνόδευαν τα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοια κατά τη διέλευσή τους από τα Στενά του Ορμούζ.