Αρθρογράφος του Guardian «καίει» την ΕΕ: Οι κυρώσεις στη Ρώσια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Οι κυρώσεις που έχουν στόχο να υποχρεώσουν τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία, προκαλούν παράλληλα μεγάλο πόνο παγκοσμίως καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη. Είναι αυτοκαταστροφικές και απίστευτα σκληρές γι' αυτό και το όφελός τους είναι αβέβαιο, γράφει ο Guardian.

Oι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία είναι αυτοκαταστροφικές γράφει ο Guardian
Oι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία είναι αυτοκαταστροφικές γράφει ο Guardian
ΑΡ
4'

Έξι εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία αντιμετωπίζουν την πιθανότητα πρωινού και βραδινού μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα για να διατηρήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως και οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη, γράφει ο Σάιμον Τζένκινς στο σχετικό του άρθρο στην εφημερίδα.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη δίνει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα στη Ρωσία για να πληρώσει για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που συνεχίζει να καταναλώνει. Αυτό φαίνεται τρελό.

Οι προτάσεις της ΕΕ για παύση των πληρωμών συναντούν ευνόητα αντίδραση σε χώρες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά της καύσιμα. Η Γερμανία αγοράζει το 12% του πετρελαίου της και το 35% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ποσοστά που είναι πολύ υψηλότερα στην Ουγγαρία.

Οι Βρυξέλλες φαίνεται να μην ξέρουν τι να κάνουν. Έχει τεθεί ένας διπλωματικός συμβιβασμός –εξαιρώντας τις κυρώσεις στις εισαγωγές μέσω αγωγού, κάτι που θα άφηνε εκτός την Ουγγαρία και τη Γερμανία– αλλά δεν έχει συμφωνηθεί κανένα πρακτικό σχέδιο. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι τα επιχειρήματα σχετικά με το όπλο των κυρώσεων έχουν περιοριστεί σε μία macho ρητορική. Υποτίθεται ότι θα παρακινούσαν ένα ξένο καθεστώς να αλλάξει κάποια απαράδεκτη πολιτική.

Αυτό συμβαίνει σπάνια αν ποτέ, και στην περίπτωση της Ρωσίας απέτυχε κατάφωρα. Οι απολογητές ισχυρίζονται τώρα ότι οι κυρώσεις είναι απλώς αποτρεπτικές, με σκοπό να λειτουργήσουν μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατοπίζεται και αλλάζει μορφή, αυτός ο όρος θα μπορούσε πράγματι να είναι μακρύς.

Οι κυρώσεις μπορεί να έχουν βλάψει την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας, αλλά η αύξηση κατά 70% των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου από μόνη της έχει επιβαρύνει το ισοζύγιο πληρωμών της. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, σύμφωνα με την κεντρική της τράπεζα, είναι πλέον τριπλάσιο από το επίπεδο πριν από την εισβολή. Ταυτόχρονα, οι κυρώσεις πλήττουν σαφώς τις χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης που τις επιβάλλουν.

Είναι παράλογο να περιμένουμε από την Ουγγαρία να στερέψει ενεργειακά και, όπως λέει να «βομβαρδίσει με πυρηνικά» την οικονομία της, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος στόχος ή χρονοδιάγραμμα. Οι κυρώσεις έχουν μια απαίσια συνέπεια, είναι δύσκολο να καταργηθούν. Έρχονται χειρότερα.

Η αντίδραση της Ρωσίας στις κυρώσεις ήταν να απειλήσει να διακόψει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές προς όφελός της. Ήδη αποκλείει τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, από τα οποία αποστέλλονται κανονικά στον έξω κόσμο εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών.

Αυτός ο αποκλεισμός οδήγησε τις τιμές των δημητριακών να αυξάνονται κατά 48% στη βάση τους το 2019, καταστρέφοντας τις αγορές, ιδιαίτερα σε ολόκληρη την Αφρική. Αυτό με τη σειρά του αύξησε την αξία των εξαγωγών σιτηρών της Ρωσίας. Η Ρωσία προσφέρθηκε να άρει τον αποκλεισμό εάν αρθούν οι κυρώσεις. Έστω κι αν αυτό είναι αμφιλεγόμενο, η Δύση δεν μπορεί να είναι τυφλή στις ακούσιες συνέπειες του πολέμου των κυρώσεων.

Το ΝΑΤΟ ήταν πολύ προσεκτικό να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια πανευρωπαϊκή σύγκρουση. Οι κυρώσεις δεν γνωρίζουν τέτοια λεπτότητα. Εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη και μακριά από τις ακτές της θα υποφέρουν καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη. Οι γραμμές ανεφοδιασμού διαταράσσονται. Οι εμπορικοί δεσμοί καταρρέουν. Τα θύματα είναι συντριπτικά οι φτωχοί.

Ο στόχος –να υποχρεώσει τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία– προφανώς δεν έχει επιτευχθεί. Η στρατιωτική βοήθεια ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από αυτή την άποψη. Αλλά το κακό που γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον έξω κόσμο είναι πλέον έκδηλο. Η ΕΕ πρέπει να επιμείνει στη βοήθεια της Ουκρανίας και να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Είναι αυτοκαταστροφικές και απίστευτα σκληρές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ