Βασίλισσα Ελισάβετ: Το μήνυμα που ελάχιστοι κατάλαβαν – Γιατί δεν θα παραδώσει άμεσα τον θρόνο
Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι βασικοί εορτασμοί του Πλατινένιου Ιωβηλαίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία - Οι royal experts της Βρετανίας αναλύουν τα τεκταινόμενα θέλοντας να αποκρυπτογραφήσουν κάθε κίνηση της Βασίλισσας αλλά και τις σκέψεις της για το μέλλον της μοναρχίας
Μπορεί για τους περισσότερους Ευρωπαίους το Πλατινένιο Ιωβηλαίο να ήταν μια φιέστα για τον εορτασμό ενός αναχρονιστικού θεσμού, όμως για τους Βρετανούς και το Παλάτι τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Σε μια χώρα που οι παραδόσεις της συνδέονται με την μοναρχία και ο εθνικός τους ύμνος ονομάζεται «God Save the Queen», το πλατινένιο Ιωβηλαίο ήταν μια μοναδική και ιστορική στιγμή που δεν έχουν ζήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν μιας και η Ελισάβετ είναι η μόνη που κατάφερε να βασιλέψει 70 χρόνια. Και αν η υγεία της το επιτρέψει θα συνεχίσει!
Αν και πολλοί πίστευαν ότι το Ιωβηλαίο αυτό θα ήταν και το κύκνειο άσμα της στο ευχαριστήριο μήνυμα της προς τους υπηκόους της άφησε να εννοηθεί το αντίθετο.
«Παραμένω αποφασισμένη να σας υπηρετήσω όσο καλύτερα μπορώ, με τη στήριξη της οικογένειάς μου», ανάφερε χαρακτηριστικά η 96χρονη μονάρχης.
Μετά τη δήλωση αυτή τα βρετανικά ΜΜΕ ερμήνευσαν τα λεγόμενά της ως εξής: «Η Βασίλισσα θα παραμείνει στον θρόνο και λόγω της βεβαρυμμένης υγείας της κάποια από τα βασιλικά της καθήκοντα θα εκτελούνται από τον διάδοχο του θρόνου Πρίγκιπα Κάρολου και του γιού του Ουίλιαμ, δεύτερο στην διαδοχή».
Μάλιστα πολλοί αναφέρουν ότι ακόμα και το γεγονός πως η Ελισάβετ επικαλέστηκε τα κινητικά της προβλήματα προκειμένου να μην εμφανιστεί σε μια σειρά εκδηλώσεων ήταν μια πρόφαση για να προβληθεί ο Κάρολος ο οποίος δεν χαίρει την εκτίμηση των Βρετανών εν αντιθέσει με την ίδια.
Είναι αλήθεια ότι τόσο η μοναρχία όσο και η Βασίλισσα όλες αυτές τις δεκαετίες έχει περάσει πολλά σκαμπανεβάσματα αλλά η Ελισάβετ κατάφερε να ξεπεράσει κάθε σκόπελο και να βγει αλώβητη.
Έτσι, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο θεσμός θα συνεχιστεί και μετά τον θάνατό της θέλει να επιτύχει μια ομαλή μετάβαση στον διάδοχό της, όποιος και αν είναι αυτός. Ο Κάρολος ή ο Ουίλιαμ.
Το μήνυμά της
Η μοναδική μονάρχης της Γηραιάς Αλβιώνας που έμεινε στον θρόνο επί 7 δεκαετίες κατά την λήξη των εορτασμών χθες (5/6) ευχαρίστησε τους υπηκόους της αναφέροντας ότι είναι «βαθιά συγκινημένη με όσους γιόρτασαν το Πλατινένιο Ιωβηλαίο μου». Νωρίτερα σε μια εμφάνιση έκπληξη στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ η Ελισάβετ είχε στο πλευρό της τον διάδοχο του θρόνο, τον δεύτερο στην διαδοχή, δούκα του Κέιμπριτζ και τον πρωτότοκο γιο του, που είναι τρίτος στην διαδοχή του θρόνου της Γηραιάς Αλβιώνας.
Επίσης, η βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε χθες πως παραμένει «αποφασισμένη να υπηρετήσει» τους Βρετανούς, στο ευχαριστήριο μήνυμά της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, κατά την τελευταία ημέρα των εορτασμών για τα 70 χρόνια της βασιλείας της.
«Είμαι βαθιά συγκινημένη που τόσοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το πλατινένιο ιωβηλαίο μου», δηλώνει η βασίλισσα στο μήνυμά της που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το οποίο υπογράφει ιδιοχείρως. «Παραμένω αποφασισμένη να σας υπηρετήσω όσο καλύτερα μπορώ, με τη στήριξη της οικογένειάς μου», προσθέτει.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε υπαίθρια πάρτι ή παρακολούθησαν παρελάσεις στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ εκατομμύρια παρακολούθησαν ζωντανά από την τηλεόραση μια ποπ συναυλία έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Η αποτίμηση των τετραήμερων εορτασμών της Βασίλισσας
Μόνο θετική μπορεί να είναι η αποτίμηση των τετραήμερων εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο για την ίδια την βασίλισσα Ελισάβετ και τον θεσμό.
Πρώτα από όλα, οι πολίτες της χώρας αλλά και όσοι παρακολούθησαν τα event είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν την πορεία της Βασίλισσας, η οποία αν και ανέλαβε τα ηνία σε ηλικία μόλις 26 ετών δεν παρέκκλινε ποτέ από τα καθήκοντά της.
Δεύτερον, η εκδηλώσεις αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως διαφήμιση για την Μεγάλη Βρετανία ενώ όλες αυτές τις ημέρες χιλιάδες τουρίστες επισκέφθηκαν το Λονδίνο τονώνοντας τον τουρισμό που είχε πληγεί από τον κορονοϊό.
Τρίτον η 96χρονη μονάρχης κατάφερε να στρώσει το χαλί στους διαδόχους της και κυριότερα στον γιό της Κάρολο που δεν απολαμβάνει την συμπάθεια των Βρετανών μετά το διαζύγιο και το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνα.
Τέταρτον, κατάφερε να βελτιώσει τις σχέσεις με τους Σάσσεξ μετά το Megxit που αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο αγκάθι για την βασιλική οικογένεια.
Πόσο κόστισαν οι εορτασμοί
Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, το κόστος της μεγαλειώδους παρέλασης την τελευταία μέρα του Πλατινένιου Ιωβηλαίου ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ (15 εκατ. λίρες).
Το ποσό συγκεντρώθηκε από σπόνσορες και ιδιώτες, όπως, τουλάχιστον, υποστηρίζει η επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, όμως, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ τον Μάρτιο του 2021 είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση θα καταβάλει 28 εκατ. λίρες, χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων, για να συμμετάσχει στα έξοδα του Πλατινένιου Ιωβηλαίου.
Επιπλέον ο βρετανικός Τύπος υπολογίζει το σύνολο των εορτασμών σε 1 δισ στερλίνες, ποσό τεράστιο σε μια εποχή που η Βρετανία σπάει ρεκόρ πληθωρισμού, με τις τιμές στην ενέργεια να είναι στα ύψη και τον κίνδυνο οι βρετανοί να μην έχουν θέρμανση το χειμώνα λόγω της απεξάρτησης από το ρωσική ενέργεια.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές της Βρετανικής Μοναρχίας αλλά και η εφημερίδα Mirror εκτιμούν ότι το Ιωβηλαίο θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση πωλήσεων μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμυρίων λιρών σε παμπ, εστιατόρια κι άλλους τουριστικούς χώρους στο Λονδίνο, που στην ουσία θα καθιστά το κόστος μηδαμινό στην τσέπη των φορολογούμενων.
Την ίδια στιγμή το Κέντρο Έρευνας Λιανεμπορίου έχει εκτιμήσει ότι οι νέες δαπάνες λιανικής που σχετίζονται με το Ιωβηλαίο θα ανέλθουν σε περίπου 408 εκατομμύρια £ μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.