Φέρνει τα πάνω-κάτω η Βρετανία με την «εργασία 4 ημερών» - Το μεγάλο στοίχημα και οι αλλαγές

Το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη Βρετανία με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και επίκεντρο την παραγωγή εργασίας
Εργασία 4 ημερών: Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Αγγλία με στόχο τη βελτιστοποίηση του τρόπου παραγωγικότητας των εργαζομένων αλλά και του καλύτερου κλίματος στην εργασία.
3'

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα σε πάρα πολλούς τομείς της καθημερινότητας και ένας από τους κυριότερους είναι ο τρόπος εργασίας. Η τηλεργασία έγινε απαραίτητη αλλά και περισσότερο βολική για πολλά νοικοκυριά. Η απόσταση από το φυσικό μέρος εργασίας αν και έμοιαζε δύσκολη δε φάνηκε να δημιουργεί προβλήματα στους περισσότερους κλάδους.

Η Βρετανία με αφορμή την αλλαγή που ήρθε για να μείνει αποφάσισε να προχωρήσει σε πιλοτικό πρόγραμμα στον εργασιακό τομέα, καθιστώντας εργάσιμες ημέρες τέσσερις από τις επτά, βάζοντας ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 Βρετανικές εταιρείες από τοπικές έως χρηματοοικονομικές, ξεκίνησαν να εργάζονται ένα τετραήμερο την εβδομάδα από σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, χωρίς καμία απώλεια μισθού δημιουργώντας τη μεγαλύτερη δοκιμή νέου μοντέλου εργασίας στον κόσμο.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα διαρκεί για 6 μήνες και διοργανώνεται από την 4 Day Week Global σε συνεργασία με την ThinkTank Autonomy και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Κολλέγιο της Βοστώνης.

Το πιλοτικό πρόγραμμα είναι βασισμένο στο μοντέλο 100:80:100, το οποίο εφαρμόζει 100% πληρωμή για 80% χρόνο εργασίας, με αντάλλαγμα τη δέσμευση για διατήρηση ποιοτικής παραγωγικότητας 100%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού ομίλου 4 Day Week Global δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή του κύματος της τετραήμερης εργασίας: «Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το νέο όριο για τον ανταγωνισμό είναι η ποιότητα ζωής και η εργασία με μειωμένο ωράριο, με επίκεντρο την παραγωγή εργασίας είναι το όχημα που θα τους δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων θα συνεργαστούν με τις εταιρείες και τους οργανισμούς που συμμετέχουν, θα μετρήσουν την αποτελεσματικότητα στην παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.

Η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Κολλέγιο της Βοστώνης και επικεφαλής ερευνήτρια, Juliet Schor περιέγραψε το πιλοτικό πρόγραμμα ως «ιστορική δοκιμή». «Θα αναλύσουμε πώς ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι έχοντας μια επιπλέον ημέρα άδειας, ως προς το άγχος και την εξάντληση, την ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή, την υγεία, τον ύπνο, τη χρήση ενέργειας, τα ταξίδια και πολλές άλλες πτυχές της ζωής», δήλωσε, εξηγώντας πως με τις ερευνητικές τους προσπάθειες θα βοηθήσουν στην τριπλή βελτιστοποίηση εργαζομένων-εταιρειών-κλίματος.

Μεγάλες εταιρείες που συμμετέχουν

Η εταιρεία Platten's Fish and Chips in Wells-next-the-Sea στη βόρεια ακτή του Νορφολκ συμμετέχει μαζί με την εταιρεία λογισμικού Sheffield Rivelin Robotics, την εταιρεία Stellar Asset Management που ειδικεύεται σε φόρους κληρονομιών με έδρα το Λονδίνο και τη Φιλανθρωπική Τράπεζα στο Tonbridge του Kent.

Σύμφωνα με τη Guardian, ένας από τους επικεφαλείς της εταιρείας Platten's Fish and Chips, που συμμετέχει στο πρόγραμμα δήλωσε ότι το ηθικό του έχει βελτιωθεί αρκετά και πως η παραγωγικότητά του εν ώρα εργασίας είναι υψηλότερη σε σχέση με πριν.
Άλλες εταιρείες που συμμετέχουν παρέχουν εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες στον χώρο εργασίας, στέγαση, σωματική περιποίηση, υπηρεσίες κατασκευής κτιρίων, τρόφιμα, ποτά αλλά και ψηφιακές υπηρεσίες.

Οι δοκιμές τετραήμερης εργασίας θα ξεκινήσουν σε Ισπανία και Σκωτία φέτος σε μεταγενέστερο διάστημα.