Βρετανική μοναρχία vs Ευρωπαίων royals: Πώς διατηρούν την αίγλη τους οι Windsor και όχι οι υπόλοιποι
Μπορεί η βρετανική βασιλική οικογένεια να συνεχίζει να απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου ανά τη υφήλιο όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Royals. Aπό την Ισπανία έως το Βέλγιο και από τη Νορβηγία έως τις Κάτω Χώρες, οι Βασιλείς και οι οικογένειές τους δεν έχουν καταφέρει να διατηρήσουν το brand name που παρέλαβαν από τους προκατόχους τους.
Ο λόγος, τα σκάνδαλα που δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν, όπως αριστοτεχνικά κάνει 70 χρόνια η βασίλισσα Ελισάβετ αλλά και μειωμένη αίσθηση του καθήκοντος που τους κάνει να φαίνονται «βαρίδι» και όχι μέρος της ιστορίας του λαού τους.
Ακόμα και οικογένειες που άκμαζαν τις περασμένες δεκαετίας όπως οι Γκριμάλντι του Μονακό πλέον δεν θυμίζουν σε τίποτα τα χρόνια του Ρενιέ και της Γκρέις Κέλι. Επιπλέον, βασιλιάδες όπως ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας αναγκάστηκαν σε παραίτηση και την οικειοθελή εξορία υπό το βάρος οικονομικών σκανδάλων που συγκλόνισαν τον λαό τους.
Ναι είναι γεγονός ότι η μοναρχία στην Ευρώπη εδώ και χρόνια καταρρέει και σίγουρα η πορεία της Ελισάβετ στην Βρετανία αποτελεί για πολλούς μονάρχες άπιαστο όνειρο.
Ισπανία
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας, που κάποτε θεωρούνταν υπόδειγμα σύγχρονης μοναρχίας αλλά πλέον έχει πληγεί από τα απανωτά σκάνδαλα που προκάλεσε ο τέως Βασιλιάς Χουάν Κάρλος.
Το 2020 ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλο – που πλέον βρίσκεται αυτοεξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - που παραιτήθηκε από τον θρόνο το 2014, με επιστολή του προς τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη χώρα για να σώσει τη μοναρχία, μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο δωροληψίας, που σχετίζεται με την παραχώρηση σύμβασης σε ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στη Σαουδική Αραβία.
Ο Χουάν Κάρλος υπηρέτησε ως βασιλιάς της Ισπανίας από τον Νοέμβριο του 1975 μέχρι το 2014, όταν παραιτήθηκε από τον θρόνο υπέρ του γιου του, Φελίπε. Τα περισσότερα από τα 40 χρόνια της βασιλείας του υπήρξε δημοφιλής, καθώς ήταν εκείνος που οδήγησε αναίμακτα την χώρα του από την δικτατορία στη δημοκρατία. Όμως, τον Απρίλιο του 2012 ο βασιλιάς δέχθηκε κριτική, όταν ταξίδεψε για κυνήγι ελεφάντων στη Μποτσουάνα ενώ η χώρα του βρισκόταν στη δίνη σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στον θρόνο το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και κέρδισε τον σεβασμό των Ισπανών για τον ρόλο που έπαιξε στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Ομως, η δημοτικότητά του υπέστη πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν.
Ολλανδία
Στην Ολλανδία, μια σειρά από γκάφες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησαν τη δημοτικότητα του βασιλιά Γουλιέλμου - Αλέξανδρου και της οικογένειάς του σε ιστορικό χαμηλό. Σύμφωνα με έρευνα η εμπιστοσύνη του κόσμου στον μονάρχη είχε πέσει στο 54% από το 80 % που ήταν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τη μητέρα του, βασίλισσα Βεατρίκη, το 2013.
«Έχουν σκληρή δουλειά μπροστά τους για να αποκαταστήσουν τη δημοτικότητά τους και να δείξουν ότι βρίσκονται σε επαφή με τους απλούς ανθρώπους», είπε ο Ολλανδός ιστορικός Han van der Horst, αναφερόμενος στην πτώση της δημοτικότητας του Ολλανδού Βασιλιά.
Υπενθυμίζουμε ότι τα μέλη της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας αναγκάστηκαν να τερματίσουν τις διακοπές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2020, αμέσως μετά το μερικό lockdown στην Ολλανδία, μετά από την κατακραυγή, και επίσης επικρίθηκαν πέρυσι όταν η πριγκίπισσα Αμαλία, η μελλοντική Βασίλισσα, γιόρτασε τα 18α γενέθλιά της με 21 καλεσμένους ενώ οι Ολλανδοί πολίτες είχαν τη δυνατότητα να δέχονται στα σπίτια τους έως τέσσερα άτομα.
Δανία
Η βασίλισσα Μαργαρίτα, της Δανίας έκλεισε τα 82 της χρόνια τον Απρίλιο, τρεις μήνες μετά τη συμπλήρωση 50 χρόνων στον θρόνο κατά τη διάρκεια των οποίων δεν απασχόλησε με σκάνδαλα, εκσυγχρόνισε τη μοναρχία και έκανε τη βασιλική οικογένεια της Δανίας μια από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σήμερα ότι περισσότερο από το 75% των Δανών υποστηρίζει τη μοναρχία. Οι δημόσιοι εορτασμοί για το χρυσό ιωβηλαίο της Βασίλισσας αναβλήθηκαν για τον Σεπτέμβριο λόγω του Covid.
Η βασίλισσα, που συγκρίνεται συχνά με τη Βρετανίδα Ελισάβετ για την έντονη αίσθηση του καθήκοντός της και την αδιαμφισβήτητη αποδοχή του ρόλου της: έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ και θα «μείνει στον θρόνο μέχρι τον θάνατό της».
Σουηδία
Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος έκλεισε φέτος τα 76 του χρόνια, αλλά παραμένει ένας σύγχρονος Σκανδιναβός μονάρχης που συμμετέχει σε όλα. Λαμβάνει μέρος σε podcast, τοποθετεί ηλιακούς συλλέκτες στο παλάτι και υποστηρίζει μια αλλαγή του νόμου ώστε η μεγαλύτερη κόρη του να μπορεί να τον διαδεχθεί.
Στο παρελθόν όταν ο Καρλ Γκούσταφ όταν έγινε ο νεότερος μονάρχης στον κόσμο στα 27 του, είχε τη φήμη του… άτακτου που αγαπούσε τα γρήγορα αυτοκίνητα. Μια βιογραφία του 2010 αποκάλυψε ακόμα περισσότερα γεγονότα της ζωής του που μάλλον ήθελε να μην μάθουν ποτέ οι υπήκοοί του. Αυτά περιλάμβαναν επισκέψεις σε υπόγεια σεξ κλαμπ και την ερωτική του σχέση με μια Σουηδή τραγουδίστρια. Ο βασιλιάς δεν αρνήθηκε ποτέ τους ισχυρισμούς, λέγοντας μόνο ότι αυτός και η βασίλισσα Σίλβια είχαν «γυρίσει σελίδα».
Νορβηγία
Ο βασιλιάς Χάραλντ έχει εκσυγχρονίσει με παρόμοιο τρόπο τη μοναρχία της Νορβηγίας, μέσα από μια σειρά φιλλοπεριβαλλοντικών δράσεων αλλά και με την στάση ζωής του αφού παντρεύτηκε μια κοινή θνητή. Ο λόγος για τη σημερινή βασίλισσα Sonja την οποία παντρεύτηκε το 1968.
Ο Χάραλντ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του, Olav V, το 1991, σπούδασε στην Οξφόρδη και εκπροσώπησε τη χώρα του σε αγώνες ιστιοπλοΐας σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, θεωρείται ότι είναι ένας πολύ αποτελεσματικός ομιλητής και παθιασμένος με την εθνική ενότητα, ειδικά σε περιόδους εθνικής κρίσης.
Αν και ο βασιλιάς της Σουηδίας αντιμετωπίζει από το 2003 σοβαρά προβλήματα υγείας έχει αναφέρει ότι δεν θα παραιτηθεί.
Βέλγιο
Το Βέλγιο, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ένας Φλαμανδός εθνικιστής, είναι «ένα ατύχημα της ιστορίας» που το ενώνουν μόνο ο Βασιλιάς του, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και οι μπύρες. Από τότε που ο Λεοπόλδος Α', θείος της Βασίλισσας Βικτώριας, έφτασε στο πρόσφατα δημιουργημένο βελγικό κράτος το 1831, η μοναρχία έπαιξε τον ρόλο της στη συγκράτηση μιας χώρας που διασπάστηκε σε γλωσσικές γραμμές. Ο σημερινός μονάρχης, Φίλιππος, βασιλιάς των Βέλγων, έχει κάτι περισσότερο από θεσμικό ρόλο. Μετά τις εθνικές εκλογές, ο Βασιλιάς ήταν αυτός που προσκάλεσε τους ηγέτες των κομμάτων στο παλάτι για να ξεκινήσουν τη λεπτή διαδικασία οικοδόμησης ενός πολυκομματικού συνασπισμού Φλαμανδών-Γαλλόφωνων.
Παρά την ενεργή του δράση στην πολιτική ο ενθουσιασμός των πολιτών για το πρόσωπό του είναι περιορισμένος. Μια έρευνα του 2017 στο Le Soir ανέφερε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Βέλγων πίστευαν ότι το κόστος των 35 εκατομμυρίων ευρώ της μοναρχίας είναι πολύ υψηλό, ενώ οι μισοί ήθελαν να τερματίσουν τις κρατικές πληρωμές στον πρίγκιπα Λοράν, τον επιρρεπή στις γκάφες αδελφό του βασιλιά. Επίσης η οικογένεια δεν έχει καταφέρει να αποφύγει τα σκάνδαλα. Ο Αλβέρτος Β', ο οποίος παραιτήθηκε το 2013, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την πατρότητα της καλλιτέχνιδας Ντελφίν Μποέλ, αφού χρόνια αρνιόταν ότι είχε αποκτήσει παιδί κατά τη διάρκεια εξωσυζυγικής σχέσης.
Μονακό
Η πριγκιπική οικογένεια των Γκριμάλντι του Μονακό, που θεωρείται η παλαιότερη δυναστεία στην Ευρώπη, προσθέτει το δικό της χρώμα στην ευρωπαϊκή βασιλική παλέτα.
Ο κυρίαρχος πρίγκιπας Αλβέρτος Β' κληρονόμησε το στέμμα από τον δημοφιλή πατέρα του, τον πρίγκιπα Ρενιέ (οι μονάρχες του Μονακό είναι Πρίγκιπες και όχι Βασιλιάδες), ο οποίος πέθανε το 2005 και απολάμβανε λάμψη χολιγουντιανού σταρ λόγω του γάμου του με την τη λαμπερή σταρ Γκρέις Κέλι η οποία έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1982.
Ωστόσο τα σκάνδαλα του οίκου Γκριμάλντι σε σχέση με τον γάμο του Αλβέρτου απασχολούν τα τελευταία χρόνια με αρνητικό τρόπο τα ΜΜΕ.
Η Σαρλίν, η οποία έκλεισε τα 44 της χρόνια τον περασμένο Ιανουάριο, εισήχθη σε άγνωστη θεραπευτική μονάδα έξω από το Μονακό τον περασμένο Νοέμβριο, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της στο πριγκιπάτο μετά από 10μηνη απουσία στη Νότια Αφρική.
Φίλοι της Σαρλίν δήλωσαν στο Page Six ότι η Πριγκίπισσα «παραλίγο να πεθάνει», όταν βρισκόταν στην πατρίδα της, το Κέιπ Τάουν.
Τις εβδομάδες μετά την άφιξή της, στο πριγκιπάτο, φίλοι της πριγκίπισσας μίλησαν στο Page Six, λέγοντας πως «είναι άδικο να παρουσιάζεται ότι έχει κάποιο είδος ψυχικού ή συναισθηματικού προβλήματος. Δεν ξέρουμε γιατί το παλάτι υποβαθμίζει το γεγονός ότι παραλίγο να πεθάνει στη Νότια Αφρική». Η πηγή εξήγησε ότι η βασίλισσα είχε μια σοβαρή λοίμωξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα «σοβαρά προβλήματα με τα ιγμόρεια και την κατάποση που προέρχονται από μια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση».
Σύμφωνα με το «Tatler» φίλοι της πριγκίπισσας Σαρλίν έδωσαν την εικόνα πως η πρώην κολυμβήτρια είναι υπολογίσιμη δύναμη. Διέψευσαν ότι είναι «αφελής» και παγιδευμένη σε έναν δυστυχισμένο γάμο με τον Αλβέρτο, λέγοντας: «Δεν πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι δεν ήξερε τι έκανε όταν τον παντρεύτηκε. Η Σαρλίν δεν είναι πριγκίπισσα Νταϊάνα».
Άνθρωποι που ζουν στο παλάτι επιβεβαίωσαν στη «MailOnline» ότι πριν φύγει για τη Νότια Αφρική, η Σαρλίν περνούσε τον περισσότερο χρόνο της σε ένα ταπεινό διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων πάνω από ένα παλιό εργοστάσιο σοκολάτας, περίπου 300 μέτρα μακριά από το παλάτι του 12ου αιώνα.
«Τη βλέπαμε συχνά έξω από το Παλάτι και συνήθως ήταν μόνη της ή με έναν σωματοφύλακα, αλλά ποτέ με τον Αλβέρτο».
Με πληροφορίες από τον Guardian