Στο πένθος η Μπουρκίνα Φάσο μετά από νέα επίθεση τζιχαντιστών με δεκάδες νεκρούς
«Ο στρατός ερεύνησε τα σπίτια και, μέχρι τώρα, έχουν εντοπιστεί 50 πτώματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος Λιονέλ Μπιλγκό, εκφράζοντας τον φόβο πως ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει ακόμη «πιο βαρύς».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε «πάνω από εκατό» άμαχους.
Πηγή στην περιοχή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, έδωσε ακόμη βαρύτερο απολογισμό, μίλησε για τουλάχιστον 165 νεκρούς.
«Συγγενείς επέστρεψαν στο Σεϊτενγκά και πιθανόν περισυνέλεξαν πτώματα», εξήγησε ο Λιονέλ Μπιλγκό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Δευτέρα.
Η επίθεση διαπράχθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Ήδη την περασμένη Πέμπτη, στην περιοχή όπου βρίσκεται το χωριό Σεϊτενγκά διαπράχθηκε επίθεση τζιχαντιστών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έντεκα χωροφύλακες. Ο στρατός ανακοίνωσε κατόπιν ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν περίπου σαράντα τζιχαντιστές σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν μετά την ενέργεια αυτή.
Η σφαγή του σαββατοκύριακου πιθανόν αποτελούσε «αντίποινα στις επιχειρήσεις του στρατού» που έπληξαν σκληρά τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, έκρινε ο Μπιλγκό.
Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, κατέφυγαν σε κοντινές πόλεις.
Η ΕΕ καταδίκασε την επίθεση, καλώντας να «χυθεί φως για τα αίτια αυτής της σφαγής». «Η μέθοδος δράσης που χρησιμοποιήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση που διέπραξε την επίθεση, δηλαδή η συστηματική εκτέλεση κάθε ανθρώπου που συναντούσε στο χωριό, είναι τρομακτική», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.
Ο ΟΗΕ καταδίκασε με τη σειρά του το μακελειό με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα, καλώντας τις αρχές στην Μπουρκίνα Φάσο να προσαγάγουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.
Αναζωπύρωση των επιθέσεων
Η επίθεση του σαββατοκύριακου είναι από τις πιο πολύνεκρες αφότου κατέλαβε την εξουσία ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά με το στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στα τέλη του Ιανουαρίου στη χώρα της Αφρικής.
Ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, ο οποίος επικρινόταν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
Δύο επιθέσεις προκάλεσαν τη μεγαλύτερη αγανάκτηση: αυτή στο χωριό Σολχάν τον Ιούνιο του 2021, με 132 νεκρούς σύμφωνα με την κυβέρνηση –ήταν η πιο πολύνεκρη που έχει γίνει ποτέ στην Μπουρκίνα Φάσο επισήμως–, και αυτή στην Ινατά τον Νοέμβριο του 2021, με 57 χωροφύλακες νεκρούς.
Η τελευταία προκάλεσε "σοκ" στον στρατό, που κατέλαβε την εξουσία μερικές εβδομάδες αργότερα.
Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον αντισυνταγματάρχη Νταμιμπά, που διαβεβαίωσε ότι η αποκατάσταση της ασφάλειας ήταν η κορυφαία «προτεραιότητά» του, οι επιθέσεις οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος φάνηκαν να αποκλιμακώνονται.
Όμως αναζωπυρώθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, με κάπου 300 νεκρούς, πολίτες και στρατιωτικούς.
Το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, που γειτονεύουν με το Μαλί και τον Νίγηρα, είναι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη βία των τζιχαντιστών.
Το Σάββατο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Παμά, για να καταγγείλουν την «εγκατάλειψη» αυτής της περιοχής της χώρας, που «πολιορκείται» κατ’ αυτούς από τζιχαντιστικές οργανώσεις από τον Φεβρουάριο.
Από τον μήνα αυτό οι τηλεφωνικές συνδέσεις και οι γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης υφίστανται σαμποτάζ από τους τζιχαντιστές, που ελέγχουν επίσης οδικούς άξονες στη ζώνη αυτή.
Αρκετές κοινότητες στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας είναι αποκλεισμένες από τζιχαντιστές. Ο στρατός προσπαθεί να τις ανεφοδιάζει με οχηματοπομπές.
«Τα στρατεύματά μας αντιμετωπίζουν σκληρή δοκιμασία, βρίσκονται υπό συνεχή πίεση», αναγνώρισε τη Δευτέρα ο Λιονέλ Μπιλγκό.
Από το 2015, οι τζιχαντιστικές επιθέσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει σχεδόν 1,9 εκατ. πολίτες στη χώρα 21 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις φτωχότερες στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει.