Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας: Με παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ απειλεί το Λονδίνο η Κομισιόν
Η ΕΕ αναμένεται να κινηθεί νομικά ζητώντας μέτρα κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με την απόφασή της να καταργήσει ορισμένες εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να παραπέμψει την Βρετανία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν το Λονδίνο δεν απαντήσει σε μία από τις νομικές διαδικασίες που έχουν κινήσει οι Βρυξέλλες εντός δύο μηνών, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς.
Δεν υπάρχει καμία νομική ή πολιτική δικαιολογία για την μονομερή μεταβολή μιας διεθνούς συμφωνίας, πρόσθεσε ο Σέφτσοβιτς.
«Ας πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Είναι παράνομο», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν που εποπτεύει τις σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αυτό που προσφέρουμε είναι μία κοινή λύση, που θα προσφέρει σταθερότητα που θα προσφέρει νομική βεβαιότητα που θα προσφέρει νομική σαφήνεια», πρόσθεσε
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα δύο νέες νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας έπειτα από την δημοσίευση των βρετανικών σχεδίων για την κατάργηση ρυθμίσεων των Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας που διέπει τις εμπορικές συναλλαγές με την βρετανική επαρχία και επανέφερε μία ακόμη νομική διαδικασία που είχε διακοπεί.
Οι διαδικασίες αυτές δύνανται να έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κομισιόν, η οποία εποπτεύει τις σχέσεις ανάμεσα στο πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Βρετανία με το ευρωπαϊκό μπλοκ, ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών με την Βρετανία για την επίλυση των δυσκολιών στην αποστολή βρετανικών προϊόντων στην Βόρεια Ιρλανδία.
Η βρετανική επαρχία παραμένει στην ενιαία αγορά για τα αγαθά, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισαγωγές από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται σε τελωνειακές δηλώσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τελωνειακούς ελέγχους κατά την άφιξή τους.
Η διευθέτηση που έφερε το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας είχε ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς του συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλος της ΕΕ, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που θα απειλούσε την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που έθεσε τέλος στην τριακονταετία των Troubles. Καθώς είναι προφανές ότι κάπου θα έπρεπε να ορισθεί το σύνορο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου το τοποθέτησαν στην θάλασσα που χωρίζει την Βρετανία από την Βόρεια Ιρλανδία.
«Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος. «Δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται νομικό για να μάθει κανείς ότι η μονομερής μεταβολή μίας συμφωνίας είναι λάθος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ