Ουκρανία: Ιστορική επίσκεψη Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στο Κίεβο - Τι θα πουν με τον Ζελένσκι

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη φτάσει στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σε μία ιστορική κοινή επίσκεψη με ισχυρούς συμβολισμούς
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες
ΑΡ
3'

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έφθασαν στο Κίεβο, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε ένα ιστορικό κοινό ταξίδι.

Η κοινή επίσκεψη των ηγετών των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ έχει μεγάλη συμβολική σημασία, ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου, όταν πρόκειται να αποφασίσουν εάν θα χορηγήσουν στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στο μπλοκ. Το Reuters αναφέρει ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες: θα συζητήσουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Οι τρεις ηγέτες πήραν ένα νυχτερινό τρένο με προορισμό το Κίεβο, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε η La Repubblica νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Πέρασαν στην Ουκρανία από τα πολωνικά σύνορα, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα, αν και τα ακριβή ταξιδιωτικά τους σχέδια είναι άγνωστα, καθώς το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ρώμη δεν έδωσαν επίσημες λεπτομέρειες για το πολυαναμενόμενο ταξίδι.

Γαλλικά και ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις θα ενωθεί με τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες στο Κίεβο, ακολουθώντας άλλη διαδρομή το πρωί της Πέμπτης.

Το μήνυμα των Ευρωπαίων στο Κίεβο

Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του ότι θα μεταφέρει ένα μήνυμα «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» στον Ζελένσκι και ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια «σημαντική στιγμή».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μολδαβία , η οποία επίσης επιδιώκει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, ο Μακρόν κράτησε ανοιχτή την πόρτα τόσο στις προοπτικές του Κιέβου όσο και του Κισινάου. «Θέλω να στείλουμε ένα σαφές και θετικό μήνυμα, αλλά πρέπει να οικοδομήσουμε ομοφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποσυνδέσουμε τη Μολδαβία από την Ουκρανία στις προοπτικές που δίνουμε», είπε.

«Δεν υπάρχει συναίνεση για το καθεστώς υποψηφίου και δεν υπάρχει συναίνεση για το καθεστώς μη υποψηφίου. Αλλά φαίνεται να υπάρχει συναίνεση για έναν τρίτο τρόπο, το καθεστώς υποψηφίου με προϋποθέσεις», δήλωσε στο Playbook του Politico, ένας διπλωμάτης που γνωρίζει το θέμα

Η κριτική της Ουκρανίας

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων ηγετών, με τους ίδιους να επιχειρούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.

Το Reuters σημειώνει πως το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και σε μικρότερο βαθμό της Ιταλίας για την αδυναμία τους να ενεργήσουν υπέρ της Ουκρανίας, τις έχει κατηγορήσει ότι καθυστέρησαν τις παραδόσεις όπλων και ότι έδωσαν έμφαση στα εσωτερικά τους και την ευημερία τους, αντί της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας.