Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι, Γιοχάνις: «Ναι» στο αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ
Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς, Μάριο Ντράγκι και Κλάους Γιοχάνις βρίσκονται στο Κίεβο και συνάντησαν τον Ουκρανό ομόλογό τους Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Και οι τέσσερις ηγέτες την Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν και είπαν το «Ναι» για να δοθεί άμεσο καθεστώς υποψηφίου στην ΕΕ για την Ουκρανία.
Δηλώσεις Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε σε συνέντευξη Τύπου για την απόφαση των ηγετών. «Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το άμεσο καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ», δήλωσε. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάρτιο του 2021 ο Μακρός είχε αναφέρει ότι δεν είναι ακόμα δυνατό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης με μία χώρα, η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, προκαλώντας τότε την αντίδραση της Ουκρανίας.
Σε συνέχεια της συνέντευξής του ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα δυναμώσει τις παραδόσεις των όπλων στο ουκρανικό κράτος, συμπεριλαμβανομένου 6 συστήματα μεγάλου βεληνεκούς Caesar.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μακρόν αναφέρει: «Μέχρι να επιστρέψει η ειρήνη σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, όσο χρειαστεί, θα παραμείνουμε κινητοποιημένοι. Ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για να μπορέσουν οι Ουκρανοί στρατιώτες να κάνουν τη διαφορά στο έδαφος απέναντι στις επιθέσεις του ρωσικού στρατού».
Δηλώσεις Ντράγκι
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως ο κύριος λόγος που βρέθηκε στο Κίεβο ήταν να δείξει ότι η Ιταλία θέλει την Ουκρανία ως μέρος της ΕΕ.
«Θέλω να πω σήμερα ότι το πιο σημαντικό μήνυμα της επίσκεψής μου είναι ότι η Ιταλία θέλει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θέλει η Ουκρανία να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας και θα υποστηρίξει αυτή τη θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Επιπλέον πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής της ιστορίας μας. Ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται καθημερινά τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που στηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το έργο μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε αυτήν τη διαδικασία».
Δηλώσεις Όλαφ Σόλτς
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απ' τη μεριά του δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειάζεται, περιγράφοντας ως «ηρωικό» τον αγώνα του Κιέβου ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει ήδη δεχθεί 800.00 Ουκρανούς πρόσφυγες και επίσης ότι στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά το Κίεβο. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό όσο η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξή μας», υπογραμμίζει ο Σόλτς.
Δηλώσεις Γιοχάνις
Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις καταδίκασε την «όπλιση των σιτηρών» από τη Ρωσία, λέγοντας ότι είχε παγκόσμιο αντίκτυπο.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιοχάνις έγραψε ότι «δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την αφάνταστη ανθρώπινη τραγωδία και τη φρικτή καταστροφή» στο Irpin.
Δηλώσεις Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι από την πλευρά του δήλωσε σχετικά με την ένταξη: «Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κερδίσει το δικαίωμα να μπουν σε αυτό το μονοπάτι και να αποκτήσουν το καθεστώς υποψηφίας»
Επίσης επανέλαβε είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης.
«Όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει την κατεχόμενη γη της», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, κάνοντας πρόταση στους τέσσερις ηγέτες για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.