Σάλος από δηλώσεις Μπαμπατζάν: Έρχεται ολική χρεοκοπία για την Τουρκία - Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση

Η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της ολικής χρεοκοπίας, σύμφωνα με τον πρώην τσάρο της οικονομίας του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν, δεξί χέρι κάποτε του Τούρκου προέδρου και πλέον σφοδρού επικριτή του
O Aλί Μπαμπατζάν
ΑΡ
4'

Ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) της τουρκικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της ολικής χρεοκοπίας, σύμφωνα με το T24.

Ο Μπαμπατζάν επιτέθηκε στην κυβέρνηση Ερντογάν για τη διαχείριση μιας οικονομίας που τώρα «καταρρέει μπροστά στα μάτια μας» μιλώντας σε μια συνεδρίαση του κόμματος στην Άγκυρα. «Σήμερα, θέλω να πω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ως χώρα και καλώ την κυβέρνηση να κάνει άμεσα τα καθήκοντά της», φέρεται να είπε.

«Ανησυχώ γιατί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας μας, δηλαδή ο κίνδυνος χρεοκοπίας, έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο. Το μέλλον των παιδιών μας διακυβεύεται. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ζήτημα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής επιβίωσης. Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας έχει πέσει στο χειρότερο επίπεδο στην ιστορία», πρόσθεσε ο Μπαμπατζάν.

«Πτώχευση σημαίνει χάος»

Πριν από τις 15 Ιουνίου, όταν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1994, πυροδοτώντας έτσι φόβους για τις αναδυόμενες αγορές που εκτίθενται σε εκροές ξένων κεφαλαίων, η Τουρκία αντιμετώπιζε ήδη επίσημο πληθωρισμό 73,5% και το νόμισμά της η τουρκική λίρα έχασε 24% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα, σε συνέχεια της πτώσης της αξίας κατά 44% που υπέστη πέρυσι.

Στις 16 Ιουνίου, το bne IntelliNews ανέφερε ότι η βαθμολογία της Τουρκίας στην «απελπισία» είναι χειρότερη από αυτή της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανίας. Ο Μπαμπατζάν, ο οποίος από το 2002 έως το 2015 διετέλεσε υπουργός Οικονομίας, υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός, παραιτήθηκε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν το 2019, επικαλούμενος «βαθιές διαφορές» σχετικά με την κατεύθυνση του κόμματος.

Ίδρυσε το κόμμα DEVA το 2020, με το βλέμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τον Ιούνιο του 2023. «Τι είναι η χρεοκοπία για την Τουρκία, τι είναι η χρεοκοπία; Σημαίνει ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν μπορεί να πληρώσει για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που εισάγει.

Πτώχευση σημαίνει ότι βασικές ανάγκες όπως φυσικό αέριο και ντίζελ δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με χρήματα. Έχεις λεφτά, δεν μπορείς να πάρεις πάνω από μισό ρεζερβουάρ ή περιμένεις τρεις ώρες στην ουρά. Αυτό είναι χρεοκοπία», φέρεται να πρόσθεσε ο Μπαμπατζάν.

«Χρεοκοπία σημαίνει εκτεταμένες και μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα. Φανταστείτε ότι η ηλεκτρική ενέργεια κόβεται για έξι ώρες, 10 ώρες την ημέρα. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Δεν ξέρουν. Πτώχευση σημαίνει συνολική οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Πτώχευση σημαίνει χάος».

Η σύγκριση με την Ελλάδα

«Τα CDS που δείχνουν το ρίσκο της χρεοκοπίας έχουν φτάσει στις 836 μονάδες. Είναι σαν το ραντάρ του αεροσκάφους που λέει στον πιλότο πως απέναντι υπάρχει ένα βουνό και αν δεν αλλάξει πορεία το αεροσκάφος θα πέσει πάνω στο βουνό. Η Τουρκία πάει για συντριβή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα στην κρίση του 2008 - 2009 είχε χρεοκοπήσει. Σήμερα τα CDS της είναι κάτω από τις 200 μονάδες και τα δικά μας είναι στις 836 μονάδες», τόνισε ο Μπαμπατζάν. Η Ελλάδα, που κάποτε χρεοκοπούσε, σήμερα είναι σε καλύτερη θέση από την Τουρκία, πρόσθεσε.

Ο Μπαμπατζάν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να αλλάξει την οικονομία και τη χρηματοοικονομική διαχείριση της χώρας «Αποφασίστε αμέσως. Κάντε ό,τι είναι απαραίτητο για τη διαχείριση της οικονομίας και των οικονομικών με βάση τη λογική και την επιστήμη. Διορίστε αμέσως εξειδικευμένο προσωπικό στην κεντρική τράπεζα και το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο [TUIK, ή TurkStat] και μην παρεμβαίνετε σε αυτά τα ανεξάρτητα ιδρύματα».

Ο Ερντογάν, ισχυριζόμενος ότι εργάζεται για ένα νέο οικονομικό μοντέλο στο οποίο η τροφοδότηση της ανάπτυξης και των εξαγωγών θα απαλλάξει την Τουρκία από τα δεινά της, δέχεται πυρά επειδή αρνείται να υποστηρίξει τις αυξήσεις των επιτοκίων παρά τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και την κατάρρευση της λίρας. Την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι θα μπορούσαν να έλθουν νέες μειώσεις επιτοκίων.