Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Το πλάνο του για το «λίφτινγκ» στη μοναρχία και τα 40α του γενέθλια
Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ θα χαίρεται για τα έθνη της κοινοπολιτείας που εγκαταλείπουν το στέμμα, θα λέει ανοιχτά τη γνώμη του για ζητήματα που του ενδιαφέρουν και δεν θα επιτρέψει στον βυθισμένο σε σκάνδαλα θείο του πρίγκιπα Άντριου να έχει λόγο στις εξελίξεις, λένε καλά πληροφορημένες πηγές που εξετάζουν την επόμενη ημέρα στο παλάτι.
Ο Δούκας του Κέιμπριτζ που γίνεται αύριο 40 ετών, ασκεί πιέσεις για να απαγορευτεί ο πρίγκιπας Άντριου, από όλες τις δημόσιες εμφανίσεις, μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον καταφικασμένο παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν. Και διεκδικεί κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις και τις εξελίξεις στο Μπάκιγχαμ, μετά και την παραίτηση του αδερφού του Χάρι, διατηρώντας πάντα χαμηλούς τόνους.
Το φιλανθρωπικό του έργο
Κάθε χρόνο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ πραγματοποιεί μυστικές επισκέψεις σε κέντρα στέγασης που διευθύνει το Centrepoint, το εθνικό φιλανθρωπικό ίδρυμα για νέους στο οποίο μυήθηκε για πρώτη φορά από την αείμνηστη μητέρα του.
Σε μια περίπτωση, πέρασε μια εβδομάδα με τους ενοίκους, εμφανίστηκε και παρουσιάστηκε ως τοπικό προσωπικό. Τηλεφώνησε μάλιστα στο γραφείο παροχών για λογαριασμό ενός νεαρού. Αυτό ήταν μια εκπαίδευση για αυτόν!» λέει ο Σεϊ Ομπάκιν, ο διευθύνων δύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης που γνωρίζει τον Ουίλιαμ από τότε που ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής στο βρετανικό θρόνο έγινε θαμώνας του κέντρου το 2005 και μάλιστα κοιμήθηκε στο δρόμο για μια νύχτα.
Όταν κάποιος του είπε ότι έμοιαζε με κάποιον διάσημο, ο Ουίλιαμ χαμογέλασε και απάντησε: «Έχω ακούσει ανθρώπους να το λένε αυτό, αλλά μην το πιστεύεις!» Και μετά συνέχισε να δουλεύει. Ήταν τόσο χαμηλών τόνων, απλώς εμφανιζόταν και έκανε τα δικά του, καθώς μόνο ο διευθυντής ήξερε ποιος ήταν.
Στο πρώτο μέρος ενός αφιερώματος της Daily Mail ενόψει των 40ων γενεθλίων του αύριο, η εφημερίδα φωτίζει τον άντρα, τον σύζυγο, τον πατέρα, τον αδελφό και τον γιο Ουίλιαμ, έναν βασιλιά εν αναμονή τον πρώτο «μονάρχη του millenium» της Βρετανίας. Oπως αναφέρει η εφημερίδα έχει το δικό του ξεχωριστό όραμα να «αναδιαμορφώσει» τη μοναρχία και δεν θα φοβάται να λερώσει τα χέρια του — ή να πει τη γνώμη του για τα θέματα που έχουν σημασία.
Το πλάνο του για την ανανέωση του θεσμού
«Αισθάνεται πολύ έντονα για αυτό και, αν ήταν στο χέρι του, θα είχε πιέσει να γίνουν τα πράγματα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι γίνονται», παρατηρεί ένας φίλος του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ουίλιαμ πιστεύει με πάθος ότι η Βασιλική Οικογένεια έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην εθνική ζωή, αρκεί να παραμένει αξιόπιστη και να διατηρήσει την επαφή της με τον κόσμο. Όμως, ενώ δεν πρόκειται ποτέ να κάνει τίποτα για να αναστατώσει το θεσμό, είναι λάθος να υποθέσει κανείς ότι θα ακολουθήσει το μοτίβο «ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς» της γιαγιάς του.
«Οι άνθρωποι απλώς δεν θα είναι πλέον ευχαριστημένοι με τη σιωπή. Η προσέγγιση της Βασίλισσας λειτούργησε πολύ καλά γι 'αυτήν σε μια άλλη εποχή, με διαφορετικές μορφές επικοινωνίας. Αλλά αυτό που επιδιώκει ο Ουίλιαμ είναι πώς να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτά που έκανε η γιαγιά του και να το κάνει επίκαιρα σήμερα», λέει ένας πρώην βασιλικός σύμβουλος. «Και πιστεύει ότι η μοναρχία πρέπει να εξηγήσει καλύτερα τη δική της σκέψη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη θέση της στον κόσμο».
Αυτό φάνηκε έντονα στην πρόσφατη περιοδεία του ζεύγους Κέιμπριτζ στην Καραϊβική, η οποία αμαυρώθηκε σύμφωνα με τους επικριτές τους - από διαμάχες.
«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είχε να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της περιοδείας, αν και ο ίδιος ο δούκας αναγνωρίζει ότι δεν ήταν καλό να συμφωνήσει να μπει στο Land Rover, ένα όχημα που χρησιμοποιούσε προηγουμένως η Βασίλισσα στην Τζαμάικα που φαινόταν πολύ αποικιοκρατικό». Τους ώθησαν σε αυτό, αλλά θα έπρεπε να είχαν ακούσει τα ένστικτά τους, τα οποία είναι υγιή», λέει ένας μυημένος.
«Το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα θεσμικό. Το παλάτι δεν έκανε αρκετά εκ των προτέρων για να αναγνωρίσει δημόσια ότι οι χώρες που επρόκειτο να επισκεφθούν θα γίνουν δημοκρατίες και ότι η απόφασή τους να το κάνουν θα χαιρετιστεί από τη μοναρχία με πνεύμα φιλίας και αλληλεγύης.
«Αυτές οι χώρες δεν είναι ο Καναδάς, η Αυστραλία ή η Νέα Ζηλανδία: είναι μέρη με ιδιαίτερη αποικιακή ιστορία. Οι σκλάβοι εργάτες μεταφέρθηκαν σε αυτά τα νησιά και έμειναν εκεί. Η ιδέα ότι τώρα νιώθουν αρκετά σίγουροι για να διεκδικήσουν τη μοίρα τους είναι κάτι που πρέπει να γιορταστεί. Αλλά επειδή το παλάτι μπορεί να είναι δυσκίνητο και δεν το έκανε αυτό, σήμαινε ότι κάθε φορά που κάτι δεν πήγαινε βάσει σχεδίου φαινόταν αρνητικό και μαχητικό, παρά συμβιβαστικό».
Πηγές προσκείμενες στον Ουίλιαμ συμφωνούν, αλλά λένε ότι η περιοδεία τουλάχιστον επέτρεψε στον πρίγκιπα να «ξεκινήσει τη δική του πορεία» εκδίδοντας μια πολύ ειλικρινή δήλωση στο τέλος του ταξιδιού χωρίς καν να συμβουλευτεί πρώτα την ιεραρχία του παλατιού. Ο Ουίλιαμ συμμερίζεται επίσης «απολύτως» την προθυμία του πατέρα του να μιλήσει για ζητήματα που του ενδιαφέρουν, λένε οι μυημένοι. «Κοιτάξτε πώς είχε γελοιοποιηθεί ο Πρίγκιπας της Ουαλίας για μερικά πράγματα που είπε σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αλλά τώρα θεωρείται μπροστά από την εποχή του», λένε μυημένοι στο παλάτι
Είναι προστατευτικός με τη γιαγιά του
«Το μάθημα που πήρε από τον πατέρα του είναι να προσέχεις πώς επιδιώκεις αυτά τα ζητήματα. Αλλά έμαθε επίσης από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας ότι υπάρχουν πράγματα που αγαπά και χρειάζεται θάρρος για να τα υπερασπιστεί. Εναι προσεκτικός και δεν του αρέσει να προκαλεί διαμάχες, αλλά επίσης δεν φοβάται να ρισκάρει».
Το να λέει τη γνώμη του είναι κάτι που ο Ουίλιαμ αρχίζει να κάνει με την αυξανόμενη επιρροή του και μέσα στην οικογένεια. Πάντα απολάμβανε μια στενή σχέση με τη γιαγιά του, αλλά τώρα, επιτέλους, του δίνεται ο λόγος για τις «μεγάλες» αποφάσεις, είτε πρόκειται για το μέλλον του Χάρι και της Μέγκαν στη βασιλική οικογένεια είτε για τον αφορισμό του θείου του Άντριου. Επισκέπτεται συχνά τη γιαγιά του και της μιλάει στο τηλέφωνο πολλές φορές την εβδομάδα.
Όχι μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις, αλλά και για τα μικρά πράγματα. Πάντα συζητάει μαζί της για να βεβαιωθεί ότι καταλαβαίνει γιατί συμβαίνουν τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο, επειδή αυτός και η Κείτ δε θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό από το παραδοσιακό μοντέλο. Ποτέ δεν θέλει η βασίλισσα να αιφνιδιαστεί για τίποτα», εξηγεί μια πηγή, με τις λέξεις «σε αντίθεση με τον αδερφό του» να κρέμονται στον αέρα.
«Είναι ένα από τα πράγματα που τους έκαναν να μετακομίσουν στο Berkshire αυτό το καλοκαίρι. Η απώλεια του Δούκα του Εδιμβούργου έχει αφήσει μεγάλο κενό στη ζωή όλων τους. Ήταν ένας σπουδαίος σύμβουλος για τον Ουίλιαμ και αισθάνεται πολύ προστατευτικός με τη γιαγιά του».
Όσο για το μελλοντικό του όραμα για την οικογένεια, ο Ουίλιαμ συμφωνεί απόλυτα με τον πατέρα του. Κι αυτό είναι μία μειωμένη βασιλική οικογένεια, ένας ευέλικτος θεσμός κοντά στα προβλήματα του λαού. Καθώς αύριο μπαίνει στην πέμπτη δεκαετία του, είναι σαφές ότι ο μελλοντικός βασιλιάς Ουίλιαμ ο Ε' αισθάνεται πιο έτοιμος από ποτέ για τις προκλήσεις που έρχονται, καταλήγει η Daily Mail
«Η μοναρχία πρέπει να εξελιχθεί και αυτή είναι η μεγάλη της δύναμη», λέει ο πρώην ιδιωτικός γραμματέας και μέντοράς του, Jamie Lowther-Pinkerton. «Το ενδιαφέρον με αυτήν την εξέλιξη είναι ότι όταν φύγει η Βασίλισσα, στην πραγματικότητα θα είναι το τέλος της τελευταίας Αυτοκρατορικής μοναρχίας».