Βουλγαρία: Η κυβέρνηση Πέτκοφ απειλείται με κατάρρευση - Το σενάριο πρόωρων εκλογών

Αντιμέτωπη με κατάρρευση είναι η κυβέρνηση του φιλελεύθερου Κίριλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία, καθώς την Τετάρτη (22/6) συζητείται στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας εναντίον της.
O Πετκόφ
ΑΡ
2'

Κινδυνεύει η κυβέρνηση του φιλελεύθερου Κίριλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία, καθώς την Τετάρτη συζητείται στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας εναντίον της. Η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με την παραίτηση δύο υπουργών που προέρχονταν από το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (TISP) του τραγουδιστή και τηλεαστέρα Σλάβι Τριφόνοφ.

Λίγο μετά, μέρος των βουλευτών του ίδιου, οι βουλευτές του κόμματος GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και το λεγόμενο φιλορωσικό κόμμα κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας με στόχο την απομάκρυνση από την εξουσία της κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία είχε ορκιστεί να καθαρίσει τη χώρα από την διαφθορά και υιοθέτησε σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πέτκοφ ανέβηκε στην εξουσία πριν από έξι μήνες, μετά από μια ταραχώδη χρονιά συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων κι αφού συγκρότησε έναν τετραμερή κυβερνητικό συνασπισμό τον Δεκέμβριο. Σε μια χώρα με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία ο Πέτκοφ ακολούθησε μια πιο ξεκάθαρη φιλονατοϊκή ατζέντα και απομάκρυνε τον υπουργό Άμυνας, όταν εκείνος χαρακτήρισε «επιχείρηση» τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Πέτκοφ άνοιξε επίσης το δρόμο για τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ως υπόπτου για διαφθορά, αλλά αντιτάχθηκε ο αμφιλεγόμενος γενικός εισαγγελέας και τελικά το δικαστήριο έκρινε αυθαίρετη τη σύλληψη και άφησε τον Μπορίσοφ ελεύθερο.

Στη Βουλγαρία γίνεται συζήτηση για το κατά πόσον ο Τριφόνοφ ετοιμάζεται να ρίξει την κυβέρνηση για λόγους που σχετίζονται με την πανίσχυρη μαφία των ολιγαρχών. Η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε νέα, βαθύτερη πολιτική κρίση και δεν αποκλείεται να στηθούν μέσα στο καλοκαίρι κάλπες για τέταρτη φορά από τον Απρίλιο του 2021, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές της για ένταξη στην ευρωζώνη σε δύο χρόνια.