Ημέρα απεργιών στο Βέλγιο: Ακύρωση όλων των αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
Τα συνδικάτα του Βελγίου προγραμμάτισαν για σήμερα (20/6) διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών με τους διαδηλωτές να αγγίζουν μέχρι και τους 70.000. Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί αρκετά για τους κατοίκους της χώρας με αποτέλεσμα η διαμαρτυρία να είναι το μόνο τους «όπλο» αυτή την στιγμή.
Τα δρομολόγια στα τρένα πραγματοποιούνται εν μέρει ώστε οι διαδηλωτές να μπορέσουν να φτάσουν στην πρωτεύουσα.
Ακυρώσεις πτήσεων στις Βρυξέλλες
Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών- Zaventen, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει στις πτήσεις επιβατών να αναχωρήσουν καθώς οι κινητοποιήσεις αφορούν και το προσωπικό εργασίας. Οι μόνες πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι μεταφορικές.
«Όλες οι πτήσεις αναχώρησης ακυρώνονται στις 20 Ιουνίου (…) Καλούμε όλους τους επιβάτες να μην έρχονται στο αεροδρόμιο τη Δευτέρα», ανακοίνωσε στον λογαριασμό της η διαχειρίστρια εταιρία «Brussels Airport». Συνολικά ακυρώθηκαν 232 πτήσεις μέσα σε αυτές και οι εισερχόμενες εμπορικές (εκτελείται μια στις τέσσερις πτήσεις).
Οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία για να επανα-προγραμματίσουν το ταξίδι τους. Η αεροπορική εταιρεία TUI Group αποφάσισε να ανακατευθύνει τα δρομολόγιά της σε άλλα περιφερειακά αεροδρόμια του Βελγίου.
Ραγδαία αύξηση πληθωρισμού
Μέσα στον Ιούνιο ο πληθωρισμός έφτασε το 9%, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε της έλλειψης προμηθειών στα σιτηρά και τις εκτίναξης των τιμών στον τομέα της ενέργειας και σε πολλά είδη της καθημερινότητας.
Από τη δικιά του μεριά ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο δήλωσε ότι οι Βέλγοι εργαζόμενοι είναι περισσότερο προστατευμένοι σε σχέση με άλλους εργαζόμενους σε πολλές χώρες της ΕΕ επειδή οι μισθοί τους είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό.
Τα τρία μεγάλα συνδικάτα της χώρας– η Γενική Συνομοσπονδία (FGTB), η Χριστιανική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βελγίου (CSC) και η Συνομοσπονδία των Φιλελεύθερων (CGSLB)– έκαναν έκκληση για μια εθνική ημέρα δράσης σήμερα για την υπεράσπιση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης.