Φον ντερ Λάιεν: Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα πιο μακριά από την ΕΕ απ' ό,τι στο παρελθόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε, για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
AP Photo
2'

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν προχωρήσει περισσότερο από τις τρεις χώρες για τις οποίες συνιστά η Επιτροπή να δοθεί μια ευρωπαϊκή προοπτική. Έχουν ήδη προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Μαυροβούνιο και Σερβία. Πρόκειται να ξεκινήσουν με την Αλβανία και (σ.σ. τα Σκόπια) και ελπίζω να βρούμε μια λύση με τη Βουλγαρία» ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν.

«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβε την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά πρέπει να εφαρμόσει 14 προτεραιότητες. Εάν το κάνει, θα μπορέσει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και αυτό αποδεικνύει ότι η διαδικασία ένταξης είναι ευέλικτη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις υποψήφιες χώρες» προσέθεσε, ενώ - όπως σημειώνει η εφημερίδα - έφερε το παράδειγμα της Σλοβακίας και της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι «το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύγκριση μεταξύ Τουρκίας και Σλοβακίας. Και οι δύο έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας το 1999. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2004, η Σλοβακία ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας κάνει τα πάντα για να πετύχει, ενώ η Τουρκία βρίσκεται σήμερα πιο μακριά από την ΕΕ από ό,τι στο παρελθόν. Εξαρτάται από τη βούληση, την ενότητα και τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών».

Ο γρίφος του φυσικού αερίου

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας ζήτησε να εξετάσουμε διάφορα μοντέλα για τη διαχείριση του ζητήματος της τιμής του φυσικού αερίου. Τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη στο τραπέζι, αλλά πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα, η στρατηγική RePowerEU είναι η σωστή με αυτόν τον συνδυασμό διαφοροποίησης προμηθευτών, εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα μας κάνει ανεξάρτητους» αναφέρει.

«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά μεσοπρόθεσμα, κοιτάζοντας πίσω, θα δούμε ότι λάβαμε τη σωστή απόφαση να επενδύσουμε σε καθαρές τεχνολογίες και ενέργειες που μας έχουν απαλλάξει από την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα» τονίζει η πρόεδρος της Επιτροπής.

Σχετικές ειδήσεις