Ισπανία: Διαδηλώσεις στη Μαδρίτη ενάντια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Χιλιάδες αντιπολεμικοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη τους την επόμενη εβδομάδα
Διαδηλώσεις κατά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη
AP
2'

Με σημαίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης χιλιάδες διαδηλωτές ξεσηκώθηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τη διοργάνωση της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Ισπανίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν 5.000 άτομα σύμφωνα με τους διοργανωτές ενώ οι ισπανικές αρχές έκανα λόγο για 2.200 διαδηλωτές.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου όντας αντιμέτωποι με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Ένα από τα θέματα που θα εξετάσει η Σύνοδος είναι το αίτημα για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που βρίσκει αντίθετη την Τουρκία.

Γαλλίδα ΥΠΕΞ: «Αν η Τουρκία επιμείνει στη στάση της για Σουηδία-Φινλανδία θα δημιουργήσει ερωτηματικά»

Η Γαλλίδα υπουργός σημειώνοντας ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία «έκαναν μια ιστορική επιλογή» και ότι «το να έχουμε και τις δύο στο ΝΑΤΟ θα είναι ένα συν για την ασφάλεια στην Ευρώπη», υπογράμμισε πως «έχουν κάνει προσπάθειες στη συζήτησή τους με την Τουρκία» και ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει τις επιλογές της μπροστά στις ευθύνες της. Θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη;».

Τουρκία: Δεν αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν είπε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έπρεπε να κάνουν ειλικρινή και ουσιαστικά βήματα αναφορικά με το καταφύγιο που προσφέρουν σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του και να μην επανέλθουν εκ νέου μετά την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.