Η ανάγνωση της Ελλάδας για το παζάρι Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: Δεν μας επηρεάζει

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η ανάγνωση της Ελλάδας για το παζάρι Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: Δεν μας επηρεάζει
Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
AP PHOTO
3'

Το τουρκικό παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που οδήγησε στη συμφωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία ήταν η είδηση που κυριάρχησε πριν ακόμα την έναρξη της συνάντησης της Μαδρίτης.

Η Τουρκία από την πλευρά της πανηγυρίζει μετά τη συμφωνία αυτή διαρρέοντας ότι «πήραμε αυτά που θέλαμε», οι ΗΠΑ δια αξιωματούχου του Λευκού Οίκου διαρρέουν ότι «η Τουρκία δεν έκανε «κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς» ενώ η Ελλάδα χαιρέτισε την αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάντως, η συμφωνία αυτή δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία προσθέτοντας με νόημα ότι δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του Ερντογάν για το θέμα αυτό.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

ΗΠΑ: Δεν προσφέραμε τίποτα στην Τουρκία

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ξεκαθάριζε από τη μια ότι η Τουρκία δεν έκανε «κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς» για να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και από την άλλη ότι οι ΗΠΑ «δεν πρόσφεραν τίποτε» στην Άγκυρα.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήρε τον ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών υπενθυμίζοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε το πρωί της Τρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του για τις «ανησυχίες» του Ταγίπ Ερντογάν και «το πώς να ξεπεραστούν αυτές» με τους δύο άνδρες, όπως διέρρευσε από την τουρκική πλευρά, να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση σήμερα, Τετάρτη (29/06) το απόγευμα στη Μαδρίτη.

Γιατί πανηγυρίζει η Τουρκία

Πλήρης συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK, επίδειξη αλληλεγγύης προς την Άγκυρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της είναι δύο από τα κέρδη του Ταγίπ Ερντογάν στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τους ομολόγους από τη Σουηδία και τη Φιλανδία.

Στο τρισέλιδο κείμενο υπάρχει επίσης συμφωνία για δέσμευση για μη υποστήριξη του PYD-YPG και της FETO για αποφυγή εμπάργκο και περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία αλλά και αύξηση της συνεργασίας.

Το τουρκικό παζάρι φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα και είναι ενδεικτικό ότι η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της ανέφερε χτες το βράδυ ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες. Επίσης η Σουηδία και Φινλανδία θα αλλάξουν την εθνική νομοθεσία τους όσον αφορά την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά θα ληφθούν συγκερκιμένα μέτρα για την έκδοση τρομοκρατών ενώ υπάρχει και συμφωνία για δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή