Συναγερμός από τις πλημμύρες στο Σίδνεϊ: Πάνω απο 30.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Αυστραλίας εξέδωσαν νέες εντολές εκκένωσης για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σίδνεϊ. Η διαταγή εκδόθηκε τη Δευτέρα καθώς το Γραφείο Μετεωρολογίας προειδοποίησε ότι ένα έντονο σύστημα χαμηλής πίεσης στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας θα προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις για τρίτη ημέρα στο Σίδνεϊ και τα περίχωρά του.
«Αυτή τη στιγμή, σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία, έχουμε 64 προειδοποιήσεις και 71 εντολές εκκένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας,Ντόμινικ Περοτέτ, σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό επηρεάζει 32.000 ανθρώπους στη Νέα Νότια Ουαλία».
Ζήτησε από τους κατοίκους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς ορισμένοι δρόμοι είναι ήδη πλημμυρισμένοι και άλλοι κινδυνεύουν από τις ξαφνικές πλημμύρες. «Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν 116 διασώσεις από πλημμύρες. Από τις 21:00 χθες το βράδυ, είχαμε 83 διασώσεις από πλημμύρες καθώς και 1593 αιτήματα για βοήθεια», πρόσθεσε. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.
Στα δυτικά προάστια του Σίδνεϊ, η οργή ξεχειλίζει. «Είναι απλώς καταστροφικό. Είμαστε σε απόγνωση», είπε η δήμαρχος του Κάμντεν, Therese Fedeli, όπου τα νερά του ποταμού είχαν μετατρέψει μια μεγάλη έκταση γης σε λίμνη. «Οι περισσότεροι από τους κατοίκους μόλις συνήλθαν από την τελευταία πλημμύρα, επαναφέροντας τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους και δυστυχώς βλέπουμε ότι συμβαίνει ξανά».
Το Γραφείο Μετεωρολογίας είπε ότι περίπου 100 χιλιοστά βροχής θα μπορούσαν να πέσουν τις επόμενες 24 ώρες σε μια έκταση άνω των 300 χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτής της Νέας Νότιας Ουαλίας από το Νιούκαστλ στα νότια του Σίδνεϊ. «Αναμένουμε ότι η βροχή θα ενταθεί ξανά από σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο μετεωρολόγος Jonathan How
Σε πολλές περιοχές, ο όγκος των βροχοπτώσεων ήταν σχεδόν ο μισός του ετήσιου μέσου όρου του Σίδνεϊ. Η κλιματική αλλαγή πιστεύεται ευρέως ότι είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στα έντονα καιρικά φαινόμενα, δήλωσε το Climate Council, προσθέτοντας ότι η Αυστραλία δοκιμάζεται.
Ο άγριος καιρός θα μπορούσε να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, με τις λεκάνες απορροής ποταμών να έχουν ήδη πλησιάσει την πλήρη χωρητικότητά τους μετά το φαινόμενο La Nina, που συνήθως συνδέεται με αυξημένες βροχοπτώσεις, που «χτύπησε» την ανατολική ακτή της Αυστραλίας τα τελευταία δύο χρόνια.
Η κακοκαιρία καθυστέρησε κατά 24 ώρες την προγραμματισμένη εκτόξευση ενός πυραύλου της NASA από το Διαστημικό Κέντρο Άρνεμ στη βόρεια Αυστραλία. Η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει το δορυφορικό σύστημα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει στις προσπάθειες ανακούφισης από τις πλημμύρες.