Γαλλία: Ο Πύργος του Άιφελ «σκούριασε» και χρειάζεται επισκευή - Σήμα κινδύνου απο τους ειδικούς

Ο εμβληματικός Πύργος του Άιφελ είναι γεμάτος από σκουριά και χρειάζεται επισκευή, σύμφωνα με αναφορές που διέρρευσαν

Ο Πύργος του Άιφελ
Ο Πύργος του Άιφελ
ΑΡ
4'

Όταν ολοκληρώθηκε το 1889, ο Πύργος του Άιφελ, η «Σιδηρά Κυρία» του Παρισιού, προοριζόταν να αντέξει 20 χρόνια πριν αποσυναρμολογηθεί. Εκατόν τριάντα τρία χρόνια μετά, ο πύργος παραμένει όρθιος, λιγότερο από σχεδιασμό παρά λόγω επιμελούς συντήρησης.

Εμπιστευτικές πληροφορίες ωστόσο που διέρρευσαν στο γαλλικό περιοδικό Marianne υποδηλώνουν ότι το μνημείο είναι σε κακή κατάσταση και έχει σκουριάσει. Ο πύργος χρειάζεται μια πλήρη επισκευή, υποστηρίζει το άρθρο, αλλά αντ 'αυτού πρόκειται να λάβει μόνο ένα «πρόσκαιρο λίφτινγκ» εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.

Ο Πύργος του Άιφελ είναι ο τέταρτος πιο δημοφιλής πολιτιστικός χώρος στη Γαλλία. Οι ειδικοί λένε ότι το να ξαναβαφτεί, μία εργασία που θα στοιχίσει 60 εκατομμύρια ευρώ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι απλώς μία «διακοσμητική επέμβαση»

«Αν ο Γκουστάβ Αιφέλ επισκεπτόταν το μέρος θα πάθαινε καρδιακή προσβολή», είπε στη Marianne ένας ανώνυμος διευθυντής στον πύργο. Ο σιδερένιος πύργος ύψους 324 μέτρων και βάρους 7.300 τόνων κατασκευάστηκε για την παγκόσμια έκθεση του 1889.

Έχει περίπου 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια και κατασκευάστηκε με χρήση σιδήρου που εφευρέθηκε στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης μέσω μιας διαδικασίας που παρήγαγε υψηλής ποιότητας και καθαρότερο σφυρήλατο σίδηρο αφαιρώντας άνθρακα από το χυτοσίδηρο κατά τη διαδικασία τήξης.

Ο Άιφελ, ο πολιτικός μηχανικός του οποίου η εταιρεία σχεδίασε και κατασκεύασε το μνημείο, είπε ότι ο εντοπισμός και η διακοπή της εξάπλωσης της σκουριάς ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τη μακροζωία της κατασκευής και πρότεινε ότι θα χρειαζόταν βαφή κάθε επτά χρόνια. «Η βαφή είναι το βασικό συστατικό για την προστασία μιας μεταλλικής δομής και η φροντίδα με την οποία γίνεται αυτό είναι η μόνη εγγύηση για τη μακροζωία της», έγραφε τότε.

Ο πύργος υποβάλλεται σε βάψιμο 60 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και είναι η 20η φορά που το μνημείο ξαναβάφεται. Το ένα τρίτο του πύργου πρέπει να απογυμνωθεί και στη συνέχεια να εφαρμοστούν δύο νέες στρώσεις. Ωστόσο, καθυστερήσεις στην εργασία που προκλήθηκαν απο την πανδημία και η παρουσία μολύβδου σημαίνει ότι μόνο το 5% θα αντιμετωπιστεί.

Οι ειδικοί είπαν στη Marianne ότι το έργο ήταν απλώς ένα καλλυντικό λίφτινγκ και προέβλεψαν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν «αξιοθρήνητο». Η εταιρεία που επιβλέπει τον πύργο, η Sete, η οποία ανήκει κατά 99% στο δημαρχείο της Πόλης του Φωτός, είναι απρόθυμη να τον κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των τουριστικών εσόδων που θα χαθούν.

Ο πύργος δέχεται περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες σε ένα τυπικό έτος, καθιστώντας τον τον τέταρτο πιο επισκέψιμο πολιτιστικό χώρο στη Γαλλία μετά τη Disneyland, το Λούβρο και το Παλάτι των Βερσαλλιών. Το κλείσιμό του λόγω της Covid-19 το 2020 οδήγησε σε απώλεια εσόδων ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια έκθεση το 2010 έλεγε: «Ο Sete πρέπει να ρίξει άλλη μια ματιά στον Πύργο του Άιφελ και να καταλήξει σε μια εντελώς νέα πολιτική συντήρησης με επίκεντρο τη γήρανση της μεταλλικής κατασκευής». Μια δεύτερη έκθεση το 2014 βρήκε ότι ο πύργος είχε ρωγμές και σκουριές και μια τρίτη το 2016 βρήκε 884 σφάλματα, ανάμεσά τους 68 που λέγεται ότι θέτουν σε κίνδυνο την «ανθεκτικότητα» της κατασκευής.

Στην ιστοσελίδα του πύργου, ο Bertrand Lemoine, αρχιτέκτονας, μηχανικός και ιστορικός, δίνει μια πιο αισιόδοξη άποψη. Λέει ότι ο εχθρός του σιδήρου είναι η διάβρωση, που προκαλείται από την οξείδωση του σιδήρου που εκτίθεται στον αέρα και το νερό. Αλλά λέει ότι αν ξαναβαφτεί ο Πύργος του Άιφελ μπορεί να διαρκέσει για πάντα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή