Bρετανία: Ο Τζόνσον δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση - Οι παραιτήσεις και η επόμενη ημέρα
Ο Μπόρις Τζόνσον μάχεται για την πολιτική του επιβίωση αφού δύο από τους κορυφαίους υπουργούς του επιτέθηκαν στην ηγεσία του και παραιτήθηκαν. Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ παραιτήθηκαν με διαφορά 10 λεπτών ο ένας απο τον άλλο, δρομολογώντας πολιτικές εξελίξεις στη γηραιά αλβιόνα.
Οι επικριτές του Τζόνσον λένε οτι «ο χρόνος τελείωσε» για τον πρωθυπουργό, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί τονίζουν ότι το κόμμα του οποίου ηγείται είναι διεφθαρμένο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ωστόσο κατέστησε για μία ακόμη φορά σαφές ότι σχεδιάζει να παραμείνει στη θέση του, ενώ προχώρησε σε μίνι «ανασχηματισμό κρίσης». Ονόμασε νέο υπουργό Οικονομικών τον Ναντίμ Ζαχάουι, ενώ διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας
Η σοβαρότερη κρίση της θητείας του
Ο Τζόνσον -ο οποίος αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση της θητείας του μέχρι στιγμής, θα δεχθεί ερωτήσεις από τους βουλευτές αργότερα σήμερα (6/7) στο κοινοβούλιο. Επίσης, πρόκειται να καταθέσει στην Επιτροπή Συνδέσμου - μια ομάδα βουλευτών που εξετάζει εξονυχιστικά την πολιτική και τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Κανένας από τους δύο υπουργούς δεν έχει μιλήσει δημόσια από τότε που παραιτήθηκε, αλλά στις επιστολές παραίτησής τους την Τρίτη επέκριναν έντονα τον πρωθυπουργό. Ο Τζαβίντ προειδοποίησε ότι η ηγεσία «δεν ενεργεί προς το εθνικό συμφέρον», ενώ ο Σουνάκ είπε ότι το κοινό αναμένει ότι η κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί «σωστά, ικανά και σοβαρά».
Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης προέτρεψαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να παραιτηθούν και ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για πρόωρες γενικές εκλογές.
Ο συντηρητικός βουλευτής Άντριου Μίτσελ, είπε στο BBC Newsnight ότι «έληξε» η περίοδος Τζόνσον, λέγοντας ότι «δεν έχει ούτε τον χαρακτήρα ούτε την ιδιοσυγκρασία να είναι ο πρωθυπουργός μας» - και το μόνο ερώτημα πλέον είναι πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία έξωσης.
Ωστόσο, κανένας βουλευτής των Τόρις δεν έχει εκφραστεί δημόσια κατά του πρωθυπουργού και αρκετοί υπουργοί έχουν συναπιστεί γύρω του, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία θεωρείται απο πολλούς φαβορί για την αντικατάστασή του. Είπε ότι στηρίζει «100% τον πρωθυπουργό», ενώ πρωτοκλασάτοι υπουργοί , όπως οι Ντόμινικ Ράαμπ, Μάικλ Γκόουβ και Μπεν Γουάλας δήλωσαν επίσης ότι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση.
Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται βέβαια για περισσότερες παραιτήσεις, ίσως όχι από το υπουργικό συμβούλιο αλλά απο κορυφαία στελέχη και υφυπουργούς. Η στιγμή του μεγαλύτερου κινδύνου βέβαια για τον ίδιο πέρασε, προς το παρόν τουλάχιστον. Το «καμπανάκι» όμως του κινδύνου ηχεί εδώ και καιρό με μία σειρά απο σκάνδαλα στη Ντάουνιγκ Στριτ, αρχής γενομένης απο το Partygate.
Η δυσαρέσκεια στα μετόπισθεν πάντως αυξάνεται περαιτέρω, με ορισμένους να ελπίζουν να αλλάξουν τους κανόνες του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε ο πρωθυπουργός να κληθεί αντιμετωπίσει άλλη μια ψήφο εμπιστοσύνης.Το μέλλον του Τζόνσον στην πρωθυπουργία δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένο.
Ο παράγοντας «Πίντσερ»
Το πολιτικό δράμα εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τρίτης, λίγα λεπτά αφότου ο κ. Τζόνσον έδωσε μια συνέντευξη στο BBC στην οποία παραδέχτηκε ότι είχε κάνει «λάθος» διορίζοντας τον βουλευτή Κρις Πίντσερ (αυτός που τσιμπάει) σε θέση ευθύνης τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, παρά το γεγονός ότι γνώριζε κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον αυτόν. Είχαν προηγηθεί απανωτές διαψεύσεις και υπεκφυγές, καθώς υπήρχαν φήμες οτι το εν λόγω στέλεχος συνήθιζε να απλώνει το χέρι του σε άνδρες συναδέλφους και μη, ιδίως όταν βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.
Ο Τζόνσον μάλιστα φέρεται να το γνώριζε καθώς τον είχε χαρακτηρίσει κάποτε «Πίντσερ όνομα και πράγμα». Η νέα διαμάχη είναι το τελευταίο θέμα που ωθεί τους Συντηρητικούς βουλευτές να αμφισβητήσουν την ηγεσία και την κατεύθυνση της κυβέρνησης Τζόνσον.
Η Ντάουνιγκ Στριτ συγκλονίζεται τους τελευταίους μήνες από σειρά σκανδάλων, κυρίως από μια αστυνομική έρευνα σε πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown. Ορισμένοι βουλευτές των Τόρις εξέφρασαν επίσης διαφωνία σχετικά με τις αυξήσεις φόρων, την απάντηση της κυβέρνησης στην αύξηση του κόστους διαβίωσης και τη συνολική κατεύθυνση της πολιτικής της.
Ο Σουνάκ αναφέρθηκε στις εντάσεις για την οικονομία στην επιστολή παραίτησής του, λέγοντας στον πρωθυπουργό: «Στην προετοιμασία για την προτεινόμενη κοινή μας ομιλία για την οικονομία την επόμενη εβδομάδα, μου έγινε σαφές ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές»
Οι αποχωρήσεις προκάλεσαν κύμα παραιτήσεων από κατώτερα στελέχη των Τόρις, μεταξύ των οποίων ο Μπιμ Αφολάμι, ο οποίος παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος του κόμματος ζωντανά στην τηλεόραση, ο γενικός δικηγόρος Άλεξ Τσαλκ και τέσσερις βοηθοί υπουργοί.
Οι παραιτήσεις του έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο Τζόνσον επέζησε από την ψηφοφορία δυσπιστίας. Ο πρωθυπουργός είναι στο απυρόβλητο, μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος, αφού κέρδισε το 59% των ψήφων.
Ωστόσο, οι αντάρτες των Τόρις που αντιτίθενται στην ηγεσία του προσπαθούν να επιβάλουν αλλαγή στους κανόνες του κόμματος για να καταργήσουν το χάσμα ενός έτους μεταξύ των επίσημων προκλήσεων ηγεσίας.
Πώς θα μπορούσαν οι Συντηρητικοί να αλλάξουν αρχηγό
Ο συντηρητικός βουλευτής Άντριου Μπρίτζεν είπε στο BBC ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί και αν δεν το κάνει «το κόμμα θα πρέπει να τον αναγκάσει να φύγει». «Η επιτροπή του 1922 θα ασχοληθεί με αυτόν τον ταραχώδη πρωθυπουργό, γι' αυτό δημιουργήθηκε», είπε.
Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι θα καλωσόριζε τις πρόωρες εκλογές και ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης. «Μετά από όλη τη δυσωδία, όλη την αποτυχία, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση των Τόρις καταρρέει τώρα».
Οι επόμενες γενικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το 2024, αλλά μπορεί να διεξαχθούν νωρίτερα, εάν ο Τζόνσον χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να προκηρύξει νέα αναμέτρηση. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σερ Εντ Ντέιβι είπε ότι «η κυβέρνηση του χάους απέτυχε» και κάλεσε τον Τζόνσον να φύγει.
Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης του SNP Νίκολα Στέρτζον είπε ότι «όλο το σάπιο μέρος» στην κυβέρνηση του κ. Τζόνσον πρέπει να φύγει, κατηγορώντας τους υπουργούς ότι «έλεγαν ψέματα στο κοινό». Ο συντηρητικός βουλευτής Άντριου Μπρίτζεν είπε στο BBC ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί και αν δεν το κάνει «το κόμμα θα πρέπει να τον αναγκάσει να φύγει».