Βρετανία: Τουλάχιστον 13 παραιτήσεις «γονατίζουν» τον Τζόνσον - Ποιος φεύγει, ποιος μένει
Ένας ακόμη υφυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση Τζόνσον που δέχεται πλέον ισχυρούς κλυδωνισμούς και πιέσεις. Η ώρα της κρίσης για τον Βρετανό πρωθυπουργό έφθασε
Ο Ρόμπιν Γουόκερ, υφυπουργός Παιδείας της βρετανικής κυβέρνησης, παραιτήθηκε σήμερα (6/7) από τη θέση του, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά παραιτήσεων, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον τρόπο που ο Μπόρις Τζόνσον διαχειρίστηκε ένα ακόμη σκάνδαλο στους κόλπους της κυβέρνησής του.
«Τα πρόσφατα γεγονότα μου κατέστησαν σαφές ότι το μεγάλο κόμμα μας (...) έχει παρεκτραπεί από τις βασικές του αποστολές για να επικεντρωθεί σε ζητήματα που αφορούν την ηγεσία», ανέφερε ο Γουόκερ στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο Twitter.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ παραιτήθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον και άνοιξαν το «χορό» των αποχωρήσεων. Ο πρωθυπουργός διόρισε αντίστοιχα στις θέσεις τους, τον Ναντίμ Ζαχάουι και τον Στιβ Μπάρκλεϊ αλλά πλέον καλείται επίσης να συμπληρώσει μια σειρά από κενές θέσεις, καθώς οι παραιτήσεις συνεχίζονται.
Ποιοι έχουν εγκαταλείψει το «καράβι»
Υπουργικό συμβούλιο : Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ
Υπουργοί: Will Quince, υπουργός Παιδείας, Alex Chalk, γενικός δικηγόρος Robin Walker, υπουργός Παιδείας
Γραμματείς υπουργών
Jonathan Gullis, Γραφείο Βόρειας Ιρλανδίας, Saqib Bhatti, Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, Nicola Richards, Τμήμα Μεταφορών, Virginia Crosbie, Γραφείο Ουαλίας Laura Trott, Υπουργείο Μεταφορών
Yπολοιποι: Bim Afolami, αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος για τη Νεολαία Andrew Murrison, εμπορικός απεσταλμένος στο Μαρόκο kai Theodora Clarke, εμπορική απεσταλμένη στην Κένυα
Στο πλευρό του παραμένουν μέχρι νεωτέρας, πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο αρχηγός της Βουλής Μαρκ Σπένσερ
Το τσουνάμι παραιτήσεων ωστόσο αργά την Τρίτη από στελέχη - τόσο από τα φιλελεύθερα όσο και από τα δεξιά παρακλάδια του Συντηρητικού Κόμματος - έδειξε ότι ο κίνδυνος για τον Τζόνσον δεν είχε τελειώσει.
Τους τελευταίους μήνες, ο Τζόνσον έλαβε πρόστιμο από την αστυνομία και επικρίθηκε για την παραβίαση του lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα επέζησε μιας ψήφου δυσπιστίας από το κόμμα του, κατά την οποία το 41% των Συντηρητικών βουλευτών ψήφισαν υπέρ του καθαίρεσής του.
Ο ίδιος διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να κυβερνά - ακόμη και υπονοώντας ότι θα ήθελε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τη δεκαετία του 2030.